Mohammed bin Salman
 Kim Kyung-Hoon - Pool/Getty Images / Pool Getty Images
LOVA DO KROVA

HRVAT DOBRO POZNAJE RAD PRINCA KOJI MILIJARDAMA ŽELI NAPRAVITI REVOLUCIJU NA OTOKU 'Odmah će napasti najbolje igrače svijeta i tražiti titule'

SVJETSKA PRIČA Dragan Talajić proveo je kao trener tri godine u Saudijskoj Arabiji i sjajno poznaje milijardera Mohammeda bin Salmana, koji kupuje Newcastle United
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. travanj 2020. 22:15

Tko je doista Mohammed bin Salman (34), saudijski princ koji bi za 343 milijuna eura trebao kupiti engleskog premierligaša Newcastle? Jedni ga predstavljaju kao mladog milijardera kojeg milijuni žitelja Saudijske Arabije obožavaju, a za druge je tiranin, bolesno ambiciozan lik koji ne bira sredstva kako bi došao do cilja.

- Jedno je sigurno, Mohammed bin Salman je enormno bogat čovjek koji raspolaže doslovno neograničenim i nezamislivim financijskim sredstvima. Bogatstvo kraljevske obitelji - a on je prije nekoliko godina određen za prvog princa i budućeg kralja - mjeri se ne u stotinama milijardi eura, nego u bilijunima eura. Kažu mi moji prijatelji iz Saudijske Arabije da na raspolaganju za ulaganja trenutačno ima 75 milijardi eura. Za potrošiti! Dakle, princ može lakoćom kupiti kompletan Premiership s tim novcem. Ukupno kažu da raspolaže fondom teškim oko 260 milijardi eura. Sljedećih deset milijardera svijeta zajedno nema bogatstvo takvih razmjera - kaže nam Dragan Talajić, hrvatski trener koji je godinama radio na Bliskom istoku, a tri godine baš u Saudijskoj Arabiji, te izvanredno poznaje tamošnje prilike.

Princ doma nije imao značajniju nogometnu ulogu?

- Vjerojatno je davao novac Al-Hilalu koji se smatra kraljevskim klubom, ali nije imao važniju ulogu u njemu, niti je pokazivao bilo kakve nogometne ambicije.

Sve što požele

Kako objašnjavate kupnju Newcastlea?

- Princ je mlad i ima vrlo moderna načela za zemlju kakva je Saudijska Arabija. Riječ je o državi koja je daleko zatvorenija nego Katar ili Emirati, a baš je princ omogućio ženama da polažu vozački ispit i otvorio im vrata stadiona, što je za njih bilo nezamislivo. U zemlji ga ljudi vole, posebno mlađi, jer želi otvoriti zemlju za cijeli svijet. Arabija je donedavno bila zatvorena za bilo kakav turizam, a sada je potpuno otvorena. Sve je to zasluga princa. Kupnja Newcastlea samo je logičan slijed njegove želje da se Arabija otvori i reklamira u svijetu. Premiership je fantastičan izlog, Abramovič je to prvi shvatio, pa su za njim krenuli mnogi...

Kakvi bi mogli biti prinčevi prvi potezi u Newcastleu?

- Kada je imenovan zapovjednikom zračnih snaga u domovini, odmah je naredio napad na Jemen, s kojim su godinama u ratu. S tim je činom dobio dodatnu popularnost u zemlji, ali je pokazao i veliku hrabrost jer je napravio nešto što se nitko prije njega nije usudio napraviti. Želim reći da je princ čovjek akcije i da kod njega ne postoji pojam čekanja ili stvaranja. Inače je to nepoznat pojam za Saudijce. Kad imaju lovu - a imaju je u enormnim količinama - onda su uvjereni da s njom mogu odmah postići sve što požele. Što u nogometu, doduše, praksa često demantira. No, princ će u Newcastleu sigurno odmah krenuti žestoko.

Tako jeftino?

Koliko žestoko? S milijardom za ljetni prijelazni rok?

- Doma je dao izjavu kako se iznenadio cijeni Newcastlea, da nije mislio da tako jeftino može kupiti klub. Onda je dodao kako je veći novac spreman izdvojiti za Mbappea, koji je apsolutno najtraženiji igrač u svijetu. Prinčevo bogatstvo nemjerljivo je veće od vlasnika Manchester Cityja ili PSG-a, a i oni su enormno bogati. Dakle, očekujem da će prvo dovesti veliko trenersko ime, a onda krenuti po najbolje svjetske igrače.

U Engleskoj je dočekan ‘na nož’, kao tiranin kojeg treba bojkotirati. Vlasnici Manchester Cityja prvi su u redu među onima koji ga napadaju?

- To su njihovi politički odnosi i vjerske podjele, tako da je takav napad logičan. Naravno da Manchester Cityju ne paše takav konkurent u ligi, jer do sada su oni bili prvi po potrošnji, a princ ih može višestruko nadmašiti. Mohammad bin Salman bio je nedavno u SAD-u, kažu mi da nije bilo osobe - od Trumpa do Oprah - koja ga nije htjela upoznati, biti uz njega, slikati se. Znam da su priče svakakve, ali riječ je o mladom čovjeku koji ima stila, basnoslovno bogatstvo i koji očito zna što hoće. Ovo je prvi pravi nogometni ‘izlet’ jednog Saudijca, ali u njihovim su rukama brojne banke, nekretnine i puno toga iz svijeta biznisa, no to nije tako zanimljivo običnom puku, pa se o tome malo zna. Sumnjam stoga da će princ na Otoku imati problema kao vlasnik Newcastlea.

Sreća pa postoji financijski Fair-play, koji će ga ipak žestoko obuzdavati?

- Nisam siguran da njega itko može obuzdati, jer riječ je o nezamislivom novcu čak i za velike svjetske milijardere. Čovjek je sliku Leonarda da Vincija platio 450 milijuna eura. Platio bi i nekoliko puta više da je zatrebalo. Financijski Fair-play uvijek ima rupa, svjedočimo tome već godinama i pravnici će te rupe znati pronaći i iskoristiti. Pitanje je samo kako će City i PSG odgovoriti na izazov.

Kriza ga ne zanima

A sve u vrijeme koronavirusa?

- Znam da je logično očekivati krizu u svijetu nogometa, ali oni koji će doći u poziciju poslovati s Newcastleom sigurno će trljati ruke. Njega kriza ne zanima. Samo je pitanje tko će mu sve pokušati parirati i odoljeti zovu stotina milijuna koje će staviti na stol.

Linker
18. travanj 2024 17:01