Krzysztof Piatek
 Paolo Bruno/Getty Images
NOVI MILANOV ADUT

HRVAT OTKRIVA KAKVOG JE TO NAPADAČA TALIJANSKI GIGANT KUPIO ZA 35 MILIJUNA EURA 'Nikad nisam vidio igrača koji je gladniji gola od njega'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. siječanj 2019. 13:36

Kada ste napadač u Poljskoj i počnete zabijati u seriji neizbježno je da ćete dobiti nadimak ‘novi Lewandowski’. Kao što je svijet već pun ‘novih Messija’, a naše podneblje ‘novih Modrića’, tako u Poljskoj sve vrvi od klišeja Lewandowski. Ne znamo sviđa li se taj nadimak 23-godišnjem Krzysztofu Piateku (čita se Piontek), ali mu je prema jednoj priči uvelike otvorio vrata na putu od anonimnosti do zvijezda.

Još prošlog ljeta bio je široj javnosti nepoznat igrač poljske Cracovije, koji je uredno zabijao u prvenstvu. Ali, daleko do toga da je netko pomislio da će pola godine kasnije biti jedna od najskupljih ‘zvjerki’ prelaznog roka.

Tko bi to očekivao?

- Imao je tada ponude Genoe, Sportinga iz Lisabona i, mislim, nešto iz Engleske. Sjećam se da smo pričali o tome, govorio sam mu o iskustvima u Italiji, jer sam igrao tamo. Doduše, ja sam bio u Serie B, ali sam igrao protiv prvoligaša i znam koliko je teško zabijati u Italiji i pod kakvim su pritiskom napadači. No, on je na kraju ipak izabrao Genou - priča Niko Datković, stoper Cracovije koji je šest mjeseci dijelio svlačionicu s Piatekom.

Dakle, ta spomenuta priča u kojoj mu je ‘pomogao’ Lewandowski kaže da ga je Genoa odlučila dovesti pod svaku cijenu, upravo zato da joj ne bi pobjegao kao svojedobno - Lewandowski. Naime, Enrico Preziosi, predsjednik Genoe, prošloga je svibnja skočio i krenuo u akciju kad su mu javili da bi mogao iz Cracovije dovesti novog Lewu. Sjetio se kako mu je strašni Poljak bio nadomak ruke prije devet godina. Tada se Preziosi, navodno, u Genoi već sastao i dogovorio s Lewandowskim, ali je posao ipak propao.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 3 - Poland v Portugal - Silesian Stadium, Chorzow, Poland - October 11, 2018  Poland's Krzysztof Piatek celebrates their second goal scored by Jakub Blaszczykowski    REUTERS/Radoslaw Jozwiak - RC13094C6850
REUTERS

Sam Preziosi kasnije je kazao kako je Poljakov agent tražio veliku proviziju, dok je tadašnji Genoin sportski direktor Stefano Capozucca poslije otkrio da je zapravo sam Preziosi otkazao posao, jer mu se Lewandowski, kada ga je ugledao na tribini, činio fizički upitan, nimalo impresivan. Kako god, Lewandowski nije došao u Genou, ali jest ljetos Piatek. Za 4,5 milijuna eura. Krenuo je maestralno, zabio je 19 golova u 21 utakmici za Genou u Serie A i Kupu i odmah dočekao poziv ‘derutnog’, ali još uvijek velikog i zvučnog Milana. Koji je za njega Genoi isplatio 35 milijuna eura. A na San Siro dolazi kao napadač koji bi trebao zamijeniti Gonzala Higuaina, koji je otišao u Chelsea.

- Tko bi rekao, stvarno nisam očekivao da će tako brzo doći do tih razina. Iako, moram vam reći, radi se o odličnom igraču, vrlo učinkovitom napadaču. Iako su treninzi jedno, a utakmice ipak nešto drugo, ja ne pamtim da sam ikad vidio igrača koji je tako gladan golova kao Piatek. Na svakom treningu želi svaku loptu, uvijek je prisutan upravo tamo gdje treba biti. Dobar sam s njim, čuli smo se nedavno, a rado se sjećam kako smo se znali ‘klati’ na treningu. Često smo vježbali u paru baš on i ja, nije ga bilo lako zaustaviti, iako sam i ja znao biti uspješan, ha-ha - kaže Datković.

Cracovia Twitter

Odlična realizacija

Kada bi mogao secirati njegove najveće odlike, što bi bivši suigrač rekao o Piateku?

- Nije brz, nije ni nešto pretjerano visoko (oko 183 centimetra, nap.a.), ali je fizički dosta moćan. Zna se postaviti, primiti loptu, ima i dobar udarac i skok. Međutim, njegova je najveća odlika što ima sjajan osjećaj za prostor, zna točno gdje mora biti i uvijek se nađe u najboljoj poziciji. Još nešto, on je napadač koji ne promašuje. Mislim, promaši on ponekad, kako i svi, ali ne treba mu previše prilika za gol, kada je u šansi, uglavnom pogađa, što je za napadača vrlo bitno.

Datković vjeruje da će Piatek i u Milanu napraviti dobar posao.

Uspjet će i u Milanu

- Tko je mogao misliti da će i u Genoi biti ovako produktivan. Mnogi su govorili nakon prvih nekoliko golova da će sada stati, da ne može tako nastaviti, a on je i dalje zabijao. Naravno, Milan je ipak jedna stepenica više, još veći pritisak i očekivanja, ali poznavajući ga, ne sumnjam da bi mogao i tamo biti dobar. Jak je u glavi, usredotočen, očito se dobro nosi s pritiskom i vjerujem da će uspjeti.

Ali, u Poljskoj je Lewandowski još uvijek ‘broj 1’?

- Apsolutno! Nema reklame za bilo što u Poljskoj u kojoj nije Lewandowski. Od mobilnih operatera, do cipela ili kozmetike, na svakom je koraku neka Lewina slika. Ali, kako je Piatek krenuo, možda ga uskoro skine s trona. Čak postoji i neka fizička sličnost između njih dvojice, ha-ha - zaključio je Datković.

Linker
08. svibanj 2024 00:12