Tom Dubravec/CROPIX
IZ BRAZILSKOG MIAMIJA

Hrvat Richie putovao 33 sata zbog utakmice s Meksikom. Dočekala ga braća Kovač

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 23. lipanj 2014. 21:20

Kada Englezi govore o hrvatskim specifičnostima, nastoje biti slikoviti i duhoviti i kažu da je Hrvatska poznata po janjetini i salati od hobotnice. Usput će spomenuti da je Faust Vrančić, izumitelj padobrana, također Hrvat. I to je sve što Englez treba znati o Hrvatskoj, osim da je Luka Modrić sjajan vezni igrač i da Arsenal nastoji kupiti Marija Mandžukića.

Kada se o Hrvatskoj govori s „pogrešne“ strane Atlanskog oceana, u samo jednom novinskom tekstu nagomilat će se pogreške. Pa kako Brazil nije svijetu dao niti jednog nobelovca, u jučerašnjem tisku spomenuto je da je „hrvatski književnik Ivo Andrić 1961. godine dobio Nobelovu nagradu, za knjigu „A ponte sobre o Drina“, te za „Travničku kroniku“. Nitko nije protestirao zbog te pogreške, iako Ivo Andrić malo toga ima zajedničkog s hrvatskom književnošću, osim porijekla.

Osim Andrića, kao hrvatske znamenitosti se nabrajaju Slavoljub Penkala i nezaobilazni Faust Vrančić, glumci Rade Šerbedžija i Goran Višnjić, a kao vrhunac hrvatske posebnosti izdvojen je pas Dalmatiner, kojega je ovjekovječio i čuveni Walt Disney. Da, rečeno je da je u Hrvatskoj bila vrlo popularna TV serija, emitirana na RTL-u „Avenida Brasil“.

Mogu Brazilci pogriješiti kada je u pitanju Ivo Andrić, ali i nepismeni dio Brazila, a to je značajan dio populacije u zemlji, koju krasi epitet sedma ekonomija svijeta, i nepismeni znaju tko su Davor Šuker i Luka Modrić. Za njih su oni „El Mejor“, zna se da su igrali ili igraju u Realu iz Madrida, da su nogometaši u klasi Romarija i Neymara. A to je u Brazilu najveći kompliment.

Recife je jedno od najpoznatijih ljetovališta, brazilski Miami, nemirnog mora, pješčanih plaža, kojima paradiraju ljepotice svih boja u oskudnim kupaćim kostimima. Na plaži se igraju i noćne utakmice, ne preporučuje se kupanje daleko od obale zbog morskih pasa, koji su prošle godine 159 puta napali ljude. Meksički navijači su okupirali Recife, Hrvati su u neusporedivo manjem broju, iako ima i navijača u dresovima sa crvenim kockicama.

Jedan od hrvatskih nogometnih fanatika doputovao je u nedjelju navečer u Recife. Richie Barbarić iz Pertha putovao je preko Dohe do Sao Paula za 31 sat. U Recifeu su ga dočekala braća Kovač, jer, Richie Barbarić je poznat i po jednoj bizarnosti. Naime, 2009. godine na utakmici Engleska – Hrvatska, na Wembleyu, zaprosio je svoju djevojku Sharine. U ruci zastava, prsten u džepu, ali je ukupni rezultat bio – loš. Sharine je pristala, a Hrvatska je izgubla 1-5. Ima i dana kada zastavu morate spustiti na pola koplja...

Richie obožava Ivana Rakitića i zbog njega je iz Pertha potegnuo do Recifea. Bio je na puno utakmica, najdraže su mu hrvatske pobjede u Lyonu nad Njemačkom i 3-2 na Wembleyu, kada je pala Engleska.

- Dvaput sam i plakao, nakon polufinala protiv Francuske u Parizu i Turske u Beču...

Žao mu je što više nema Josipa Šimunića, jednog od najpopularnijih sportaša u Perthu. Nije samo njemu, žao je i Niki Kovaču!

Linker
28. rujan 2024 15:18