Ante Vukušić
 Privatna arhiva
APSOLUTNI JUNAK

Hrvati drmaju nogometom u susjedstvu, bivši hajdukovac na prekretnici: ‘Ako stigne ‘ugovor života‘...‘

U dvoboju hrvatskih trenera na klupama Ljubljančana i Mariborčana odlučio je gol hrvatskog napadača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2020. 17:00

Hrvatska bitka za Sloveniju završila je pobjedom - Dine Skendera! Olimpija je pogotkom Ante Vukušića (29) trijumfirala nad Mariborom Sergeja Jakirovića u 30. prvenstvenom kolu. Zmajčeki sada imaju četiri boda prednosti pred Celjem i Mariborom, te su šest kola prije kraja prvenstva zakoračili prema naslovu prvaka. Sinjski dijamant zasvijetlio je najjačim sjajem baš kad je najviše trebalo, majstorski je loptu pospremio u mrežu. To mu je bio 19. pogodak u aktualnom prvenstvu, dijeli prvo mjesto na ljestvici strijelaca s još jednim Hrvatom, Darijom Vizingerom koji igra za Celje.


- Je li moj pogodak odlučio slovensko prvenstvo? Ništa još nije gotovo. No, držim da možemo u posljednjih šest utakmica ovo izgurati do kraja i uzeti naslov prvaka. Jer sada smo se nakon dvije vezane pobjede, protiv Domžala i u derbiju s Mariborom, psihički podigli, dobili ogromno samopouzdanje. Nakon poraza od Celja i Brava, kada smo prosuli šest bodova, malo smo bili potonuli, ali sada smo se izdigli na površinu. Nije bilo lako, nakon utakmice s Celjem smijenjen je bivši trener, pa je utakmicu protiv Brava, kada smo izgledali kao razbijena vojska, vodio pomoćni trener. Ali vidite, u dva tjedna se sve preokrenulo, sada smo na vrhu tablice i ne mislimo ga ispustiti - kazao nam je junak Olimpije Ante Vukušić.

image
CIZMIC ANTE/CROPIX

Nova energija

Pitamo majstora golgetera što je Olimpiji donio novi trener Dino Skender, koji je u dvije utakmice ubilježio dvije pobjede, protiv Domžala i Maribora?


- Bili smo u krizi, a kada je došao novi trener pojavila se neka nova energija. Kada je Skender došao popričao je s nama starijim igračima, iskusnijima. Sve je dobro posložio i pohvatao u vrlo kratkom vremenu, donio nam je disciplinu u igri, mirnoću, nismo igrali bezglavo kao u trenucima krize. Jasno nam je kazao da svi moramo igrati obranu, da moramo biti čvrsti i disciplinirani, dolazak Dine Skendera bio je pun pogodak!


Ante Vukušić igra odlično u dresu Olimpije, kakvi su daljni planovi?


- Ovdje se osjećam stvarno super. Baš guštam igrati nogomet, mislim da na visokoj razini mogu igrati još nekoliko godina. Hvala Bogu, nisam imao težih ozljeda osim onih problema s plućima nakon prometne nesreće. Pričao sam s predsjednikom Mandarićem i sportskim direktorom Rudonjom, ako dođe neka dobra ponuda, tko zna? Svaki dan me zove dosta menadžera. Sad me svi kontaktiraju, ali kad sam bio u ‘kanalu’ nitko me se nije sjetio. Nude mi se trenutačno brda i doline, ali već sam to prošao, dok ne bude nešto konkretno nema priče. Međutim, ponavljam, meni je u Olimpiji zaista odlično, sada imamo veliku šansu postati prvaci, imamo veliku želju ući u skupinu Europske lige ili Lige prvaka. Bit će dobro što će se kvalifikacije igrati na jednu utakmicu, tu nam šanse rastu, samo je bitno da momčad ostane na okupu. Olimpija želi da ostanem, ali isto tako, ako stigne neka ponuda, ‘ugovor života’, onda ćemo se dogovoriti.


Za kraj nam je kazao jednu zanimljivu rečenicu:


- Dokazao sam se u kratkom razdoblju, mogu samo kazati da me Olimpija vratila u život! Ja sam, pak, sa svoje strane na najbolji mogući način iskoristio svoju šansu, ugrabio sam je i ne ispuštam je iz ruku.

Maksimalna mobilizacija

A što kaže trener-pobjednik, čovjek koji je Olimpiju izvukao iz živog blata, Dino Skender, bivši strateg Osijeka?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX


- Ova pobjeda nad Mariborom je velika. Baš smo sretni i zadovoljni. Svi dečki su se stavili u službu momčadi, i eto, došli smo do trijumfa. Maribor je odlična momčad, imaju širinu kadra, bilo je izazovno izdržati utakmicu i na koncu pobijediti. Svaka čast mojim dečkima, iznimno su se borili i na kraju su zaslužili ta tri boda. Njihov pristup i zalaganje bili su na najvišoj razini - kazao nam je Skender, ali je odmah u sljedećoj rečenici naglasio:


- Ništa još nije gotovo, iako imamo četiri boda prednosti, još nismo prvaci. Niti blizu... Samo se fokusiramo na ono što dolazi, na sljedeće utakmice. Nema opuštanja. Olimpija je već imala negativna iskustva, bilo je sedam bodova razlike, a onda se sve smanjilo na samo jedan. Zato je sada na programu maksimalna mobilizacija.


Zanimalo nas je kako je u samo nekoliko dana uspio podići Olimpiju iz mrtvih? Zmajčeki su ostali bez vatre, a nakon što je on došao, rigaju plamen.


- Morali smo razbiti psihološku blokadu! Ne bih sada ulazio u detalje kako smo to uspjeli, a igračima smo dali konkretne zadatke. Dečki su jednostavno odrađivali svoj posao, pa se situacija vrlo brzo okrenula. Nije bilo lako, ali dečki su pokazali karakter, svaka im čast na tome.


Veli da nakon pobjede u derbiju nije bilo velikog slavlja...


- Ma kakvo slavlje, prave bitke su tek sad pred nama. Malo smo se samo radovali nakon trijumfa, što je normalno nakon pražnjenja u derbiju, ali nema slavlja, čeka nas još izazovnih šest kola. Neće biti lako, jer se svi pale na Olimpiju, moramo biti na visokoj razini već u sljedećoj utakmici protiv Triglava - zaključio je Dino Skender.

Jakirović Promašili smo previše prigoda

Nakon četiri uzastopne pobjede, Sergej Jakirović je doživio poraz na klupi Maribora.
- Protiv Olimpije smo promašili previše prilika. Za derbi utakmicu, to je definitivno nenadoknadivo. Zanimljivo, od svih utakmica koje smo odigrali do sada, u Ljubljani smo imali najviše prilika. Međutim, nismo zabili. No, vidi se pomak, igramo sve bolje. To je nogomet, imali smo šansu kod 0:0, umjesto da povedemo, iz kontre Olimpije primili smo pogodak koji nas je koštao poraza - kazao nam je Jakirović.
Poput svog kolege Skendera, također tvrdi da još uvijek ništa nije gotovo u slovenskom prvenstvu.
- Već sam vam rekao u najavi derbija da on neće odlučiti ništa, da neće proglasiti prvaka. Još je šest utakmica do kraja, bit će zanimljivo, u svakom kolu svatko može prosuti bodove. Gledamo sebe, idemo dalje - zaključio je Jakirović. (do)

Linker
26. travanj 2024 22:13