Giuseppe Bellini/Getty Images
U-21 EURO

HRVATI I ENGLEZI ZA OPROŠTAJ OD EURA ODIGRALI SPEKTAKULARNU UTAKMICU Golijada prepuna majstorskih poteza! Vatreni ni ovoga puta nisu mogli bez pehova

U vrlo dramatičnom dvoboju Hrvatska je U-21 reprezentacija odigrala srčano i hrabro protiv Engleza, a konačan je rezultat susreta 3:3. Tri puta je vodila Engleska, tri puta su se Vatreni vraćali. Za Hrvatsku je dvaput pogodio Josip Brekalo, a jednom Nikola Vlašić koji se pritom i nažalost ozlijedio. Mladi Vatreni ovim su remijem završili Euro kao posljednji u skupini s jednim osvojenim bodom.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2019. 19:55

Naklon do poda, Josipe Brekalo! Taj hrabri mladić, iako se ozlijedio na utakmici s Rumunjskom, inzistirao je na igranju i spasio Hrvatsku od poraza. S dva pogotka i izvrsnom igrom oduševio je sve na stadionu Serravalle, pokazao je zašto je A reprezentativac, a sigurno je i popločio put za odlazak iz Wolfsburga. Skauti koji su bili na tribini mogli su samo debelim flomasterom zaokružiti njegovo ime. Uz bok Breksiju bio je ukupno naš najbolji igraač na turniru Nikola Vlašić koji se nažalost ozlijedio. Odmah do njih svu raskoš talenta pokazao je Lovro Majer, pa se zaista moramo pitati zašto je priliku dobio tek na posljednjoj utakmici.

Dramatična utakmica završila je na koncu neodlučeno, tako da je U-21 selekcija Hrvatske i nakon ovog Eura ostala bez pobjede na kontinentalnim prvenstvima. Međutim, bez obzira na tu činjenicu, Hrvatska nije razočarala, tri puta se vraćala 'iz mrtvih'. To mogu samo karakterni momci. Bilo je i borbenosti, htijenja, lijepih akcija, tri prekrasna pogotka, dva Brekala i jednog Vlašića, ali po starom običaju ovdje, Gračanovu momčad opet koštale su greške u obrani. Gledali smo zaista sjajnu utakmicu, neizvjesnu, makar o ničemu bitnom nije odlučivala. Na kraju je zasluženo osvojen taj jedan bod.

Hrabro i odlučno su Minivatreni ušli u utakmicu. Još nisu prošle dvije minute, Brekalo je probio lijevu stranu i zavrnuo u sredinu gdje se Kulenović spetljao. Da je pustio loptu, Vlašić bi iza njega imao čistu priliku. Ta akcija pretvorila se na koncu u korner, Brekalo je ubacio, ali Kulenovićev udarac glavom fantastično je obranio Henderson. Nakon toga vidjeli smo odličan ubačaj Majera iz slobodnog udarca, ali Kalaica je loše zahvatio loptu, ona mu je praktički pala na glavu i odbila se visoko preko grede. Dobro je to izgledalo, ali onda je opet sve krenulo po starom. Hrvatska je protiv Rumunjske i Francuske rano primila pogodak, pa se to ponovilo i na ovoj utakmici. I opet iz jedanaesterca kao protiv Rumunja, Kalaica je srušio Nelsona. Nakon vodstva Englezi imaju veći posjed lopte, naši kopiraju igru kao protiv Francuza, postavili su se u čvrsti blok, a prilike su vrebali iz tranzicije igre, po oduzetoj lopti. Nije to nekoliko puta izgledalo loše, Josip Brekalo pokazivao je kvalitetu, kad je god lopta bila kod njega, bilo je opasno za englesku obranu. Naravno, tu je bio uvijek raspoloženi Vlašić koji se vraćao po loptu duboko na hrvatsku polovicu, ali je uspijevao i dovoljno puta krenuti naprijed, dva puta je opalio, ali neprecizno. Igru Gračanovih izabranika oplemenio je ulazak Love Majera, nakon jučerašnje utakmice još je nejasnije zašto nije igrao na prve dvije utakmice.

Krasnu kombinaciju odradili su Majer i Brekalo iz slobodnog udarca. Izveli su ga kratko i Majer je odlično poslužio Brekala koji je potpuno sam s desne strane ušao u šesnaesterac, ali nije dobro centrirao, pogodio je prvog igrača u bloku. Šteta, mirisalo je na nešto bolje. Onda su Englezi imali svoju priliku. Abraham je krasno proigrao Graya, koji je prebrz za Kalaicu, ali Grbić brani njegov udarac u velikoj prilici.

U trenucima kad su Englezi izgledali dominantnije, Brekalo je pokazao svog bogomdani talent, probio je bok, izludio Kellyja i onda fantastičnim udarcem pogodio suprotne rašlje! Pogodak za nogometne sladokusce, definitivno. Umalo je Engleska nakon poravnanja povela. Gray je napravio dar-mar na lijevoj strani i gađao suprotan kut, ali je pogodio Katića od čije noge se lopta odbija u Grbića i izvan kaznenog prostora. Teško se hrvatska obrana nosila s tim brzim Grayom...

Početkom drugog dijela jedna pogreška Uremovića šokirala je naše dečke, ali zakratko, jer je opet razigrani Nikola Vlašić izjednačio. No, nakon pogotka je zbog ozljede morao izaći iz igre, zamijenio ga je Luka Ivanušec.

Svi pogoci

0:1 - Nelson (11- 11m)

Lijepa je to bila akcija Engleza, Kenny je uposlio Nelsona koji je ubacio u šesnaesterac, srušio ga je Kalaica, bio je to jedanaesterac. Nelson je sigurno pogodio.

1:1 - Brekalo

Brekalo je u fantastičnoj solo akciji prošao Kellyja i topovskim udarcem pogodio suprotne rašlje.

1:2 - Maddison

Kenny je poslao nezgodan centaršut na drugu stativu, na lopti je Uremović koji, umjesto da je izbije u korner, vraća loptu u srce šesnaesterca. Tamo je Maddison koji poklon zakucava pod gredu.

2:2 - Vlašić

Lovro Majer je uzeo loptu Kelliyu je odlično našao Kulenovića u sredini, koji smiruje i ostavlja Vlašiću, a on prekrasnim udarcem s 20-ak metara pogađa sami kut.

2:3 - Kenny

Kenny je prošao kroz sredinu i s 20 metara raspalio u sami kut. Grbić nije imao šanse.

3:3 - Brekalo

Bradarić je primirio za Ivanušeca koji u šansu gura Brekala, a on majstorski, kroz noge golmanu zabija za izjednačenje.

Rumunjska na Njemačku, Francuska na Španjolsku u polufinalu

Polufinalni parovi Europskog prvenstva za nogometaše do 21 godine koje se igra u Italiji su Njemačka - Rumunjska i Španjolska - Francuska.

Rumunjska i Francuska su u susretu posljednjeg, 3. kola skupine C odigrale 0-0 što je objema reprezentacijama osiguralo prolazak u polufinale, Rumunjska kao prva, a Francuska kao najbolja druga reprezentacija.

Takvim raspletom Rumunjska je za suparnika u polufinalu dobila pobjednika skupine B Njemačku, dok će Francuska igrati protiv pobjednika skupine A Španjolske. Polufinalni susreti su na programu u četvrtak. (Hina)

------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA

Kraj utakmice!

90'+3' - 'Požutio' je Domagoj Bradarić zbog rušenja Nelsona.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Šansa za Hrvatsku! Brekalo je pucao s 15-ak metara iskosa, no bio je to slab udarac i Henderson ga bez poteškoća brani.

82' - GOOOL! Još jedna izvrsna akcija Vatrenih! Ivanušec je lijepo povukao i zatim sjajno uposlio Brekala koji 'španerski' gura loptu kroz noge Hendersonu i pogađa mrežu za treće izjednačenje! Ajmooo!!!

Screenshot

76' - Druga zamjena kod Vatrenih. Ušao je Domagoj Bradarić, na klupu će Marijan Čabraja.

73' - I posljednja zamjena kod Engleza. U igri je veznjak Wolvesa Morgan Gibbs-White umjesto strijelca drugoga gola Jamesa Maddisona.

70' - GOL! Kenny se odvažio na udarac s oko 25 metara i sjajno pogodio suprotan kut. Teško da je tu Grbić išta mogao, engleski je branič izvrsno gađao i pogodio.

Screenshot

66' - Četiri minute ukazivala se pomoć Nikoli Vlašiću, na nosilima je iznesen s terena, a zamijenit će ga Luka Ivanušec. Pritom je s tribina odjekivalo: 'Nikola Vlašić! Nikola Vlašić!'

62' - GOOOL! Majer je 'nanjušio' pogrešku Engleza i ukrao jednu loptu i zatim je odmah proslijedio Kulenoviću. Hrvatski napadač je zadržao loptu u nogama pa poslao sjajnu povratnu Vlašiću koji lijepo gađa s vrha šesnaesterca i zabija za novo izjednačenje! No, na nesreću, Vlašić se pritom ozlijedio i morat će izaći iz igre. Trenutno mu se na terenu ukazuje pomoć. Nikola se drži za glavu kao da ne vjeruje što mu se dogodilo, a zasad nije poznato što je dovelo do ozljede.

Screenshot

56' - I druga zamjena kod Engleza. Ušao je veznjak Chelseaja Mason Mount umjesto Kierana Dowella.

51' - Kenny je dobio žuti karton zbog udaranja laktom Sandra Kulenovića.

49' - Prvu zamjenu na utakmici rade Englezi. Izašao je kapetan Clarke-Salter, a ulazi Ezri Konsa.

48' - GOL! Još jedna nevjerojatna pogreška. Uremović je pokušao raščistiti jednu loptu i izbiti je izvan šesnaesterca, međutim dodao ju je ravno u noge Maddisonu koji ekspresno koristi taj poklon i sjajno pogađa same rašlje za novo vodstvo Engleza.

Screenshot

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Serravalleu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Još se jednom mladim Vatrenima događa isti scenarij. Bolje su hrvatski nogometaši ušli u susret, a onda je jedan trenutak neopreznosti donio prednost protivnicima. Kalaica ruši Nelsona u šesnaestercu, a isti igrač pogađa s 'bijele točke' za 1:0. Srećom, nisu se Vatreni dali pokolebati, nastavili su sa svojom igrom, iako su Englezi imali još nekoliko opasnih prigoda. U završnici prvoga dijela, bljesak genijalnosti - 21-godišnji krilni napadač Wolfsburga Josip Brekalo majstorskom je solo-akcijom i prekrasnim pogotkom donio Hrvatskoj izjednačenje. Trebat će ipak još malo više hrabrosti u nastavku želimo li ostati neporaženi protiv izvrsne engleske momčadi.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Opasno je ponovno pred našim golom... Foden je sjajno opalio iz voleja, no Grbić je izvrsno reagirao i ukrotio njegov neugodan udarac.

42' - Opet prijete Englezi! Gray nam stvara puno problema na lijevoj strani, opet je prošao po boku i pucao po golu, a Katić i Grbić su uz dosta poteškoća uspjeli raščistiti tu situaciju.

39' - GOOOOL! Kakva golčina Josipa Brekala! Mladi je krilni napadač izveo fantasičnu solo-akciju i zatim maestralno, u stilu najvećih nogometnih majstora, pogodio suprotne rašlje za izjednačenje u San Marinu! Kapa do poda, maestro!

Screenshot

38' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Dovell zbog povlačenja za dres Josipa Brekala.

35' - Još jedna opasna prilika za Engleze! Gray je pobjegao Kalaici i šutirao s pet metara, a Grbić uz pomoć vratnice brani taj zicer!

29' - Uhh, ovo je bilo blizu... Abraham je izvozao pola naše obrane i zatim pogodio vratnicu, no srećom gol ne bi bio priznat, sudac je sa zakašnjenjem označio zaleđe.

28' - Dižu se Vatreni! Sjajna akcija hrvatskih nogometaša, na kraju je Moro uposlio Vlašića koji opet puca s vrha šesnaesterca, a ovog puta lopta od bloka završava u korneru.

24' - Šansa za Hrvatsku! Vlašić je odapeo s dvadesetak metara, bio je to solidan udarac, a Henderson i to uspješno brani.

23' - Navijači su prepoznali trenutak i da je potrebno motivirati naše nogometaše koji su malo 'potonuli' nakon vodećega gola. Na tribinama odzvanja 'Mi, Hrvati! Mi, Hrvati!'.

18' - Šansa za Englesku. Gray je zapucao iz daljine, ali nije to išlo niti blizu gola...

11' - GOL! Nelson je sam odlučio izvesti najstrožu kaznu - lopta u jednu, Grbić u drugu stranu i Englezi vode 1:0.

Screenshot

10' - JEDANAESTERAC ZA ENGLESKU! Nelson je nadmudrio Kalaicu koji ga ruši u šesnaestercu i za izraelskog suca tu nema dileme - penal za Englesku!

Screenshot

9' - I opet prijete Vatreni! Ubacio je Majer iz slobodnjaka, u skoku je bio Kalaica i pucao glavom, međutim udarac odlazi visoko iznad gola.

3' - Odmah su živnuli i hrvatski navijači! Na tribinama stadiona u San Marinu odjekuje: "Hrvatska! Hrvatska!"

2' - Krenulo je furiozno! Hrvatski su nogometaši odmah pokazali veliku želju za pobjedom, zaprijetio je Brekalo i izborio korner. Nakon udarca iz kuta najviši je bio Kulenović koji fantastično gađa glavom, ali - mora se priznati - Henderson sjajno brani taj udarac!

1' - Počela je utakmica u Serravalleu. Sretno, Vatreni!!!

------------------------------------------------------------

Linker
07. svibanj 2024 17:55