CROPIX
SITUACIJA GA ŽALOSTI

HRVATI SU VANI USPJEŠNI, ALI KOD KUĆE ZA NJIH 'NEMA MJESTA' Doajen hrvatske nogometne struke otkriva glavni problem trenera u HNL-u

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2016. 00:18

Hrvatski treneri su zapaženi na raznim inozemnim nogometnim lokacijama. Netko ima više uspjeha, netko manje, ali ukupno gledajući hrvatski stručnjaci nude dobru sliku, pokazuju da Lijepa naša nema samo talentirane nogometaše, već i talentiranu nogometnu struku. Ne sjećamo se da je ikada toliko hrvatskih trenera bilo ‘u igri’ u tako dobrim europskim klubovima, uz primjetno zapažena dostignuća.

Bilo bi nepravedno u toj priči zaboraviti Akademiju HNS-a, koja je dala i daje nove trenerske ‘mudre glave’, a koju uspješno vodi Vatroslav Mihačić. Često se znalo zboriti da u Hrvatskoj nema dobrih trenera, ali sada se zapravo vidi kako se radi o pogrešci u procjeni. Ovog trenutka također imamo paradoksalnu situaciju da tri najbolja hrvatska kluba, Rijeku, Dinamo i Hajduk, vode stranci, dok domaći treneri žanju uspjehe u Europi i izvan nje.

O hrvatskim trenerima porazgovarali smo s čovjekom koji je u svoje doba ostvarivao sjajne rezultate u inozemstvu, koji je bio preteča današnjih hrvatskih stručnjaka koji vide razne klubove ili reprezentacije. Radi se o svevremenskom Ottu Bariću, doajenu hrvatske nogometne struke.

- Prvo što moram istaknuti su velike čestitke hrvatskim trenerima koji rade u inozemstvu!

Barić će podvući da se priča o uspješnosti hrvatskih trenera proteže i u prošlost.

- Hrvatska nogometna škola koju je utemeljio profesor Gabrijelić ima bitno značenje u ovome što se događa danas. To je bila sjajna škola. Ja sam završio nogometne škole i u Austriji i u Njemačkoj, ali bez ustezanja mogu ustvrditi da je naša hrvatska škola bila bolja! Također, današnja nogometna škola očito dobro izučava trenere.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Matjaz Kek i Marijan Pusnik.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Ipak, veli da iako je škola bitna, neke stvari se na mogu naučiti u školskim klupama.

- Treba imati ono nešto za trenera, treba imati trenersku ‘žicu’. Jer ako to nemate, ne možete biti dobar trener. Isto kao što ne znači da će netko, ako je bio vrhunski igrač, biti i vrhunski trener. Mnogo naših trenera, a to je sada itekako vidljivo, imaju tu trenersku ‘žicu’ i zaista zaslužuju sve pohvale. Trenerska struka u Hrvatskoj treba se promovirati jer to zaslužuje.

Proslavljeni hrvatski trener je žalostan zbog trenutačne situacije u HNL-u.

- Nažalost, na vodećim pozicijama u Hrvatskoj su strani treneri! Tu naravno mislim da najbolje hrvatske klubove. Da se krivo ne shvati, nemam ja ništa protiv trenera-stranaca, konačno i ja sam u svojoj karijeri bio trener-stranac. No, ipak je neobično da tri najbolja hrvatska kluba vode strani treneri, a mi imamo kao što se vidi veliki broj dobrih nogometnih učitelja.

Reuters / John Sibley
REUTERS

Kaže da najveći problem leži u upravama hrvatskih klubova...

Kek dobio vremena

- Trener se ne može pokazati nakon šest mjeseci ili godine dana, već nakon nekoliko godina. Što nam pokazuje činjenica da u Hrvatskoj glavnu riječ vode stranci, a u inozemstvu naši treneri imaju uspjeha i zapaženi su? Pa to da su klubovi u Hrvatskoj loše vođeni! Nema Hrvatska problem trenera, već vođenja klubova! Eto vidite primjer Rijeke, gdje je Matjaž Kek dugo na mjestu trenera. Rijeka je odlična, jer je Slovenac uspio uhvatiti kontinuitet. Ili uzmite primjer Nikole Jurčevića, koji je po meni odličan trener, ali su ga brzo ‘otpilili’ u Dinamu. Za hrvatski nogomet bi bilo super da Jurčević postane samostalan trener, da dođe u Hrvatsku u neki klub, ali da ga taj klub pusti na miru raditi recimo dvije godine. Hrvatska bi dobila još jednog dobrog trenera.

Još nešto bitno će istaknuti Barić.

- Kod nas trener zapravo nema mnogo mogućnosti ostvariti svoju viziju. Recimo, ne može dovesti igrače koje želi, a koji ne trebaju biti skupi. Koče iz uprava klubova.

Veća kvaliteta

Priča nam trofejni stručnjak i bivši hrvatski izbornik kako bi hrvatski nogomet i hrvatski klubovi bili mnogo bolji da neka od ovih imena koja rade u inozemstvu rade u Hrvatskoj. Zamislite da su tu Kovač, Bilić, Prosinečki, Jurić, Tudor... Naravno, jasno mi je da i treneri kao i igrači žele otići u inozemstvo u bolje lige, ali neki odlaze i zato što im se ovdje ne vjeruje. Recimo, kazati ću nešto o dva bivša izbornika, Slavenu Biliću i Niki Kovaču. Obojica su uspješni, a eto vidimo kako je Niko Kovač napravio sjajne stvari u Eintrachtu iz Frankfurta, preporodio je veliki njemački klub.

Football Soccer - Werder Bremen v Eintracht Frankfurt - German Bundesliga - Weserstadion, Bremen, Germany - 14/05/16 - Eintracht Frankfurt's coach Niko Kovac gestures.   REUTERS/Wolfgang Rattay DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050. - RTSEAB4
REUTERS/Wolfgang Rattay
Niko Kovač

Rekao je nešto i o treneru koji nije u inozemstvu, ali je u prvom planu, sadašnjem izborniku hrvatske reprezentacije Anti Čačiću.

- Njemu treba pomoći na način da ga se pusti da ostvaruje svoju viziju, jer mi se čini da je dobra. Neka mu se nitko ne miješa u posao, jer on ga znade raditi.

Zlatku Daliću preporučujem povratak u Europu

Iskusni trener za kraj je nešto i poručio hrvatskim trenerima, pogotovo onim mlađima.

- Kad sam početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća dva puta bio prvak s Wacker Innsbruckom, bio sam pun sebe i mislio sam da sve znam. Međutim, kasnije sam shvatio da to nije bilo tako. Treneri se stalno moraju usavršavati, stalno učiti. Tako sam i ja radio i držim da sam bio - pravi trener. Svi naši treneri u inozemstvu su sposobni, neki su već napravili fine karijere, a držim da bi veliku karijeru mogao napraviti Zlatko Dalić, ali bi se trebao vratiti u Europu i preuzeti neki jaki klub - zaključio je Barić.

Linker
28. travanj 2024 17:35