Ante Čizmić/CROPIX
DEJAN SAVIČEVIĆ ZA SN

'Hrvatska će ići na SP, ali neće ponoviti broncu iz 1998.! Regionalna liga? Nema šanse'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2012. 13:20

Prošlo je puno vremena otkada je Dejan Savićević posljednji put bio u Splitu. Ni sam se nije mogao sjetiti kada je zadnji put radi nogometa boravio u gradu pod Marjanom. Osam i pol godina već je predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore čija reprezentacija pokušava napraviti veliki iskorak plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

- Hrvatska je od posljednjih devet natjecanja sudjelovala na sedam. Kada bih znao da će Crna Gora otići na jedno veliko natjecanje od sljedećih pet, ja bih kopao dan i noć - kazao nam je bez ustručavanja.

Crnogorci su trenutačno vodeći u svojoj kvalifikacijskoj skupini. U četiri utakmice osvojili su 10 bodova, isto koliko i Hrvatska. Ali, Crna Gora uzela je šest bodova u dva ogleda sa San Marinom i to je prevaga u odnosu na drugoplasirane Engleze. No, start je u svakom slučaju obećavajući.

- S obzirom da smo imali iskustva iz prošlih kvalifikacija, imamo dobar rezultat. Neriješeno s Poljacima i pobjedu nad Ukrajincima u gostima, uz dvije očekivane pobjede kontra San Marina. Ali, u prošlim kvalifikacijama smo imali i većih rezultata, tako da se nimalo ne zavaravamo početkom.

Jedna priča završena, a druga se otvara. Savićević je od 2001. do ljeta 2003. bio izbornik reprezentacije Srbije i Crne Gore. Srbija je protivnik Hrvatskoj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Kako procjenjujete šanse za prolaz u skupini A?

- Od ždrijeba sam govorio da su Hrvatska, Srbija i Belgija tri favorita za dva vodeća mjesta. Sada se vidi da se reprezentacija Srbije s dva poraza udaljila od tog cilja.

Je li Hrvatska u prednosti pred Belgijom zbog boda osvojenog u Bruxellesu?

- To je svakako prednost Hrvatske. Imaju Hrvati odličan raspored, već u ožujku mogu eliminirati Srbiju iz utrke. Ukoliko Srbija u Zagrebu ne pobijedi, ispada iz utrke, a Hrvatskoj u Zagrebu igra i bod. Ako Hrvatska uzme četiri boda iz dvije domaće utakmice sa Srbijom i Belgijom, onda je Štimčeva reprezentacija najveći favorit za prvo mjesto.

Štimac je preuzeo reprezentaciju bez duljeg trenerskog iskustva, ali ipak se pokazao uspješnim izbornikom. Imali ste slično iskustvo, ali bez konačnog rezultata.

- Ako napraviš jedan kiks, ne možeš više nadoknaditi propušteno. Zato je Srbija s dva poraza daleko od drugog mjesta, a Štimac blizu prolaza.

Je li vas Štimac iznenadio učinkom na startu kvalifikacija, sa 10 bodova iz četiri utakmice?

- Štimac je bio igrač zlatne hrvatske generacije iz 1998., imao je dobre trenere po Engleskoj. Po mojem sudu, Štimac je napravio očekivano, jer Hrvatska ima odličnu generaciju. Modrić, Mandžukić, Srna... da ne nabrajam. To su igrači golemog iskustva koji godinama igraju na vrhunskom nivou.

Da pojednostavimo priču, vidite li Hrvatsku u Brazilu za godinu i pol dana?

- Naravno da je vidim, ali što mogu napraviti, to je već pitanje. Ne vjerujem da će ponoviti rezultat iz Francuske 1998. Ako uz neki dobar ždrijeb uđu među osam, to bi bio super uspjeh.

U svakom slučaju, Hrvatska se već godinama pokazuje kao najjača reprezentacija u prostoru regije. Hoće li se uskoro spojiti ligaška natjecanja zemalja iz bivše države? Kakav je vaš stav glede Regionalne lige?

- Bilo bi dobro kada bi liga imala svrhu, da se ide u europska natjecanja. Inače, igrati ligu tek tako da bi se igrala, to nema smisla.

Je li Uefa na sastanku predstavnika nacionalnih saveza iz regije u Budvi prošlog mjeseca napravila pritisak glede osnivanja Regionalne lige?

- Zamoljeni smo da ne komentiramo sadržaj sastanka, ali mogu vam reći da se o tome nije razgovaralo.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Linker
24. rujan 2024 20:25