AFP
SRBIJA BY ONCE

Hrvatska i Belgija su jače od Srbije: Srbi nemaju toliku klasu u vezi i napadu!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 19. srpanj 2012. 19:24

Ivan Ilečić u nogometni svijet uvodi revolucionare statističke izračune preko kojih se traži i najmanji nedostatak i slabost suparnika.

Kako je to sve počelo?

- Smatram da u većini slučajeva temelje svakog uspijeha drži velika količina rada. Ako uz to posjedujete talent, entuzijazam, samouvjerenost i zdravu tvrdoglavost, uvjeren sam da nema toga na svijetu što čovjek ne može ostvariti - kaže Ilečić, nogometni analitičar čija aplikacija za iPad ONCE football transparentno razotkriva vrline i mane svake momčadi i igrača. I nastavlja:

- Matematika i logika oduvijek su mi bile jače strane, a nogomet ljubav i strast. Bilo j samo pitanje vremena kad će se te dvije stvari u mojoj glavi spojiti u jedno. Početak vizije nogometne statistike i prve ideje nastale su još dok sam igrao u pionirima Dinama, gdje sam tražio roditelje i njihove prijatelje da mi snimaju naše utakmice iz nekoliko kuteva terena. Te snimke bi nakon toga obrađivao i bilježio statistiku, te radio usporedbu sa seniorskim utakmicama i igračima iz prve lige ili Lige prvaka. Brojke koje sam dobivao bile su impresivne, tražio sam i istraživao sve dublje, ideje su mi dolazile same od sebe, formule koje sam zadavao još tada su bile malo iznad tog vremena.

Related content

Kako je na vaš rad i trud reagiralo nogometno okruženje?

- Sjećam se jako dobro kako sam sa 13 godina nekim ljudima i trenerima pokušavao objasniti dobivene rezultate o mogućnostima koje se događaju na terenu i zašto se događaju. Nitko me nije previše razumio. Deset godina nakon toga jako slilčne izračune koristili su na njemačkoj televiziji, koja je dobivala dijelove analiza od tvrtke koja je obrađivala sva velika natjecanja. Nakon toga i još nekih izravnih dokaza kroz formule koje sam zadavao shvatio sam da ja nogomet gledam malo drukčijim očima i da se moje računice pokazuju kao kvalitetna rješenja u točnoj procjeni suparnika, te da bi to nekako trebalo iskoristiti.

Ilečić nam pomoću aplikacije ONCE football razotkriva reprezentaciju Srbije, našeg najvećeg suparnika u predstojećim kvalifikacijama za Copa do Mundo:

- Srbija je dolaskom Siniše Mihajlovića počela igrati u rasporedu 4-2-3-1. U tom rasporedu su odigrali nekoliko prijateljskih utakmica, između ostalih i sa Španjolcima uoči Eura. Uparavo nakon te utakmice Mihajlović je uveo raspored 3-6-1, koji se na terenu praktično pretvara u 5-1-3-1 - započinje Ilečić.

Prosjek posjeda lopte im se kreće oko 46,6 %, što ukazuje na nedovoljnu kvalitetu igrača koji bi trebali zadržati loptu. U prosjeku imaju 480 dodavanja po utakmici i relativno loš postotak točnih dodavanja, od 69 do 72% (Hrvatska je na Euru 2012 imala 78,9%).

- Srbija trenutno ostavljaja dojam taktički nedisciplinirane reprezentacije s jako puno na prvi pogled nevidljivih nedostataka. Te nedostatke trenutno pokrivaju borbenošću koja je vjerojatno rezultirala dolaskom novog izbornika.

Najkvalitetniji dio momčadi, naglašava Ilečić, stoperski je dio obrane, koja zajedno sa bočnim igračima u prosjeku drži najviše loptu u posjedu, čak 62%.

- Ofenzivni dio momčadi im se sastoji od polukvalitetnih napadača koji u prosjeku zajedno imaju 4,3 udarca po utakmici. Momčad su bez izrazite klase u veznom redu, odnosno bez virtuoza koji bi mogao odlučiti utakmicu ili kvalitetno podvaljivati loptu u prostor. Prosjek lopti u prostor po utakmici im je 8,8, ali sa izrazito lošom preciznošću, koja varira između 66 i 77%.

Ilečić, dakle, zaključuje da su u odnosu na nas i Belgiju u tom segmentu prilično inferiorni.

- Zbog manjeg posjeda lopte od supatnika, pogotovo nakon prelaska na suparničku polovicu, u 86% slučajeva se odlučuju na udarce u zoni od 25 m od vrata. Ne idu na razigravanja i ne žele se ušetati u gol jer za to nemaju kvalitetu ni zadnji pas vezista, a niti napadača koji bi kvalitetno ulazili u prostor iza zadnje linije.

Ilečić zaključuje da je - trenutno - Srbija reprezentacija na kojoj treba puno raditi kako bi mogla konkurirati u borbi za 2. mjesto u našoj skupini.

- Srbi imaju velikih problema po bokovima, prvenstveno po desnoj strani i trenutno nemaju rješenje za taj dio problema. To potvrđuje i broj prodora/proboja na utakmicama sa Švedskom i Francuskom. Ukupno 14 puta je probijena desna strana obrane, a oba gola Francuske su pala nakon pogrešaka obrane na desnoj strani - ističe u kratkoj analizi pomoću svoje aplikacije Ilečić, koji je već dobio ponude da postanete klupski analitičar, odnosno, dio stručnog stožera nekog poznatog trenera:

- Sigurno je da mi gode razne ponude i interesi, no moje ambicije i poslovni planovi u narednih pet godina vezani su za Hrvatsku. Nakon toga sve je otvoreno.

Pohađate i Nogometnu akademijuza Uefinu licencu, znači li to da imate i trenerske ambicije?

- Ne, za sada nemam takve ambicije. Moje područje je nogometna statistika i analiza i u tome se vidim u narednim godinama. Taj tečaj mi služi za usvajanje novih znanja i zapažanja nogometne igre iz trenerske perspektive, što mi koristi u razvoju sustava.

Što ONCE čini drukčijim od drugih i koje su prednosti vašeg sustava?

- U Analizi nogometne utakmica i igrača, što je naš slučaj, jako je bitno poznavanje i shvaćanje nogometne igre iz perspektive trenera i nogometnih stručnjaka, da bi se preko njihova znanja i sugestija implementirati određeni izračuni koji se spremaju u bazu iz koje se kasnije samo provjeren i važan dio prikazuje na iPadu. Ostali podaci služe za razne analitičke formule i ispitivanja koje se testiraju putem ‘data mininga’ i samo 2% nekih od njih se kasnije koriste u analizama. ONCE softver se stalno usavršava i dopunjuje kvalitetnim analizama, jer želi izvjeći besmislenu statistiku koja je osuđena na propast.

A po čemu je ONCE revolucionaran?

- Ono što ja smatram revolucijom i prednošću našeg sustava je to što mi možemo svakom igraču preko iPada u statističkom i video formatu dati mogućnost da gleda svoje i suparnikove pogreške beskonoačno puta. Mozak nogometaša memorira određene situacije konstituirajuće frekvencije slike preko neurona u mozgu te na taj način najlakšim mogućim putem prenosi i pohranjuje te informacije. Uz takvu metodu pamćenja nogometaš je znatno spremniji i psihički pripremljeniji za nadolazeću utakmicu, jer unaprijed zna većinu suparničkih poteza. Znanstveno je dokazano da igrač koji gleda i razmišlja o svojim učincima putem video slika poboljšava iste i to do nevjerojatnih 25%. Obrambenim igračima takva vrsta pripreme za određenog suparnika najviše pomaže. U tome ONCE vidi svoju veliku prednost u osvajanju svjetskog tržišta.

Koriste li veliki treneri posebne analitičare?

- Naravno, bez toga danas nema govora o velikim uspjesima. Taj sustav pogleda na nogomet kroz analiziranje se znatno promjenio u posljednjih 20 godina. Ritam igre je znatno povećan, dodavanja su brža, češća… Analize snage i igre su na vrhuncu i od presudne su važnosti za pripremu utaimica. U velikim i ambicioznim klubovima taj posao je jako bitan. Svaki ozbiljniji trener u takvoj organizaciji ima kvalitetne osobe uz sebe koji mu analiziraju i otkrivaju sve moguće slabosti suparnika, ali i nedostatke svojih igrača. Ti isti treneri imaju igrače takve kvalitete da su naučeni na usvajanje i izvršavanje programskih zadataka taktike i discipline. Naravno da si svaki trener ne može priuštiti kvalitetnog analitičara i onda se služi neprovjerenim saznanjima i u tom slučaju osuđen je na dodatni i teški posao koji mora odraditi sam i pitanje je kako će ga odraditi ako nema svu potrebnu pomoć današnje tehnologije. Isto tako je pitanje kako će i stručni analitičar odraditi taj dio posla ako se mora osloniti na pojedini softwerski sustav koji mu ograničava ulazak u dubinsku bazu i analizu igača. Mi taj problem nemamo, nama je s ONCE-om puno lakše izvući neke specifične podatke. Zato određeni klubovi upravo to i traže od nas.

Možete li nam dati neki primjer kako to funkcionira?

- Mogu. Evo, recimo, u jednom slučaju se u analizu suparnika ide toliko daleko da se primjerice za jednog obrambenog igrača mogu naći slabosti koje on ponavlja još od kadeta. Takav jedan detalj može i ne mora biti od presudne važnosti za pobjedu u nekoj utakmici, međutim, imati takve detalje sigurno donosi određenu prednost. Ako u prosjeku nađete tri takve prave stvari, odnosno nedostatke o obrani neke momčadi, te vaše igrače pripremite na te nedostatke, veće su šanse za pobjedu određene utakmice. Naravno, u dobivanju utakmice osim kvalitetne analize odlučuju mnogi faktori, poput razlike u kvaliteti, taktike, raspoloženosti i motiviranosti igrača, sreće... Analiza, po meni, zauzima između 10 i 30 % zasluga za pobjedu ili poraz u nekoj utakmici.

Detaljno ste analizirali Euro 2012, pokazalo se da ste uspješno predviđali kako će neke reprezentacije igrati, koje su im jake i slabe točke?

- Tako je, upravo to i tvrdim. Statistika je neumoljiva i točna, prikazat će greške i prednosti određenih momčadi, samo je bitan način i računica koja će izvlačiti određene parametre. Svi ti parametri uzimaju se u prosjecima više utakmica kako bi se dobila neka konstanta koja se ponavlja - poručuje Ilečić.

Inače, ONCE football, osim profesionalne verzije za klubove nudi iPhone i iPad aplikacije za fanove, koje su dostupne na Appstore-u, prije nekoliko dana izdana je nova verzija s puno novih featuresa. Profesionalna verzija za klubove, koju su prepoznali nogometni stručnjaci i treneri, isključivo je dostupna putem aplikacije za iPad.

Linker
25. travanj 2024 02:03