screenshot Instagram
BOLJI NEGO IKAD PRIJE

HRVATSKA I NENAD BJELICA IMAJU STRAŠNOG NAPADAČA! MAŠINA ZA GOLOVE NAKON HAT-TRICKA 'Zašto vas to čudi? Pa sva koncentracija kvalitete je iz Dinama'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. listopad 2019. 16:43

Jučer su u Dinamov hotel prije treninga došli skupa, sjeli za stol, malo pročavrljali - Sandro Kulenović i Luka Ivanušec. Dinamov dvojac koji je u San Marinu od sedam pogodaka mlade U-21 vrste zabio - pet. Sandro tri, Luka dva... Trener Bjelica im je čestitao, nabacili su širok osmijeh.

Mi smo pak popričali sa Sandrom, momkom koji se pod palicom novog izbornika Igora Bišćana nadavao pogodaka, zabio je i u onoj prijateljskoj utakmici s Mađarskom. Zabio je on i kod Nenada Gračana, protiv Škotske u Šibeniku, samo što je ta utakmica izgubljena. Uglavnom, Kulenović je postao najjači golgeter mlade vrste u novom sazivu.

- Da, ispalo je sjajno u ove dvije utakmice. Ne samo pogoci, igra cijele reprezentacije bila je dobra i daje nam nadu uoči nastavka kvalifikacija - kazao nam je na početku razgovora Kulenović.

Bolji nego prije

Zanimalo nas je postoji li razlika u atmosferi nakon dolaska novog izbornika. Sandro to može kazati, jer je bio reprezentativac i kod bivšeg izbornika.

- Kada dobiješ dvije utakmice, atmosfera mora biti dobra kao što je bila loša nakon onog poraza u Šibeniku. Ne bih baš išao toliko daleko pa zaključio da je to zbog smjene izbornika, ali činjenica je da smo bili bolji.

Nakon trenera Bjelice i mi smo čestitali Kulenoviću i Ivanušecu, dinamovci su zaista briljirali. Naravno, San Marino nije reprezentacija koja bi trebala predstavljati bilo kakvu ugrozu za mlade Hrvate, ali ipak treba zabiti toliko pogodaka.

- Zašto vas to čudi? Pa sva koncentracija kvalitete je iz Dinama. I još nam je nedostajao Majer. Ipak, ne treba se dijeliti na klubove kada je reprezentacija u pitanju. Mislim da moramo mi biti primjer drugima i pozivati na zajedništvo.

Rovinj, 160316.
U17,  kvalifikacijska utakmica za EP izmedju  Hrvatske i Wales-a. Na fotografiji: 11 Sandro Kulenovic, 10 Duje Javorcic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Prošla generacija U-21 u kojoj je, napisali smo, igrao i Sandro, nakon 15 godina uhvatila je Europsko prvenstvo. Kakvom mu se čini ova nova?

- Dobra. Puno bolja nego što neki misle. Dugo godina igramo skupa, znamo se... I mislim da možemo napraviti korak više u odnosu na prošlu generaciju koja je nastupila na Euru.

Kad se pak radi o Dinamu, priča Sandra Kulenovića mnogo puta je ispričana. Iz Dinama je sa 16 godina otišao u Legiju. Odmah je pokazao napadački talent kada je po dolasku priključen Legijinoj mladoj momčadi koja je igrala juniorsku Ligu prvaka, u kojoj je zabijao vršnjacima iz Real Madrida i lisabonskog Sportinga.

Privukao je pozornost Juventusa koji ga je doveo na posudbu u svoju mladu momčad, u kojoj je također zaigrao u omladinskoj Ligi prvaka sezonu poslije.

Spreman za borbu

Vratio se u Legiju, postao dio prve momčadi, zabijao je i onda se vratio u plavi klub.

- Ma ja sam uvijek u sebi slutio da ću se vratiti u moj Dinamo. Znao sam da ta priča nije završena i samo se trebalo posložiti neke stvari. Ako me pitate kako se osjećam u svome klubu i svome gradu, nemam što za reći nego - sjajno!

Onda smo počeli priču i razlikama Legije i Dinama. Što bi uzeo od poznatog poljskog kluba i preselio u Zagreb, u Maksimir?

- Recimo da bih od Legije uzeo infrastrukturu. Taj stadion koji imaju je ipak druga dimenzija za naš Maksimir. Sve ostalo je na strani Dinama. Od kvalitete, moći, načina rada, škole... Kad se radi o načinu treniranja, to je razlika između dva trenera, a kako ne bi bila između dva kluba. No, to su sve finese i način na koji rade treneri.

Sandro Kulenović
Bruno Konjevic / Hanza Media / Hanza Media

Kad se radi o prvoj momčadi, u sjeni je hrvatskog reprezentativca Brune Petkovića i švicarskoga Marija Gavranovića. Kako se pokraj tog sjajnog dvojca probiti do prave prilike?

- Da, meni su konkurencija reprezentativci Hrvatske i Švicarske. Teško da mi netko može garantirati nešto više od prilike. Ali, ja tražim samo priliku da se dokažem, sve ostalo je na meni. Kako se probiti u takvoj konkurenciji? Teško, ali ne i nemoguće. Spreman sam za borbu. Ništa u životu nisam dobio lako, pa neću niti ovo, ali naoružan sam velikom željom i strpljenjem.

Kad razgovarate s Kulenovićem, morate se ipak pomalo vratiti u prošlost. Zaista je kao klinac otišao iz Dinama. Da je ostao, tko zna, možda bi danas bio još bolji igrač. Pitamo njega što on misli o tome.

- Na to pitanje nikada nećemo saznati odgovor, pa nema potrebe da razbijam glavu. Ima primjera nekih koji su uspjeli, puno je više onih koji to nisu. Pa gledajte Oršića i njegovu karijeru... Što je sve prošao da bi došao do Dinama. Nikada ne znaš što te čeka iza sljedećeg zavoja.

A nada li se minutaži u Ligi prvaka?

- Nema igrača koji se ne nada igrati u tom natjecanju i u toj atmosferi. Trudit ću se nametnuti treneru Bjelici, s onda je sve moguće.

Možemo proći skupinu

Kad razgovarate s Dinamovim nogometašima, uvijek im postavite ono klasično pitanje. Može li Dinamo opet uhvatiti proljeće u Ligi prvaka?

- Mislim da može. Zapravo, siguran sam u to. Imamo kvalitetu, atmosferu, sjajnog trenera, odlično posložen klub koji se brine da nam ništa ne nedostaje. Malo sreće i evo nas opet u proljeću.

Za kraj, prije nego je otišao na trening, pitali smo ga gdje se vidi u skoroj budućnosti. Je li mu već na pameti poziv u A vrstu? Iz Dinama su se u posljednje vrijeme u nacionalni dres plasirali, osim ‘starog’ reprezentativca Livakovića, Petković, Oršić i Perić...

- Gdje se vidim u budućnosti? Vidim se sretnim čovjekom. To je najbitnije. Želim uživati u onome što radim i gdje se nalazim. Tek sam na početku svog puta u Dinamu i pustite me da sada uživam u svakome treningu i utakmici pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju, A reprezentacija je nešto čemu težim - zaključio je Sandro Kulenović.

Linker
19. travanj 2024 17:50