REUTERS/Fabrizio Bensch
VELIKA ANKETA

HRVATSKA IZGLEDA BOLJE OD ARGENTINE 'Da Sampaoli ima Modrića i Rakitića, odveo bi Gauče do naslova prvaka!'

ŠTO STRANI IZVJESTITELJI MISLE O HRVATSKOJ Vaš reporter u press centru stadiona Lužniki anketirao kolege iz svih krajeva svijeta
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. lipanj 2018. 20:36

Lijepo je bilo u nedjelju ući u press centar stadiona Lužniki. Na TV-u su se vrtjele snimke golova od prethodnog dana, naravno, i oni hrvatski u nigerijskoj mreži. Kolege iz svih krajeva svijeta, kad su na akrditaciji pročitali CRO, pokazali su palac gore. Hrvatska ih je velikom većinom oduševila. Pa smo, eto, odlučili među njima napraviti anketu, doista, sa svih krajeva svijeta, da vidimo kako dišu izvjestitelji od Kine do Ugande. Svi, kao da smo birali koga ćemo pitati, hvale Hrvatsku i vjeruju da Dalićeva momčad može daleko dogurati.

- Hrvatska ima jaku momčad, vidjelo se to i protiv Nigerije. Imate sjajan vezni red, na čelu s Modrićem, no najbitnije je da ste jako balansirana momčad, na svim mjestima imate kvalitetne igrače, a uz to svi ti igrači imaju već puno iskustva s velikih natjecanja. Hrvatsku vidim jako visoko, uz malo sreće i među četiri najbolje na svijetu - tvrdi Poljak Jaromir Kruk iz magazina Pilka Nožna.

GOLOVE S UTAKMICE HRVATSKA - NIGERIJA POGLEDAJTE OVDJE

Prolaze jedni i drugi

Ne krije da je veliki argentinski fan.

- Jesam, navijam za Argentinu, ali ta momčad ne izgleda dobro. Sampaoli stalno nešto mijenja, nema jasnu sliku igre i momčadi. Ali sam isto tako siguran, da ima Modrića i Rakitića, odveo bi Argentinu do naslova prvaka! Bit će to luda utakmica u četvrtak, Argentina ulazi s pritiskom da mora pobijediti, nadam se i da bude, ha-ha. Evo, prognoza 1:0 za Argentinu, a obje reprezentacije će proći skupinu.

Cijene Hrvatsku i u dalekoj Kini. Iako se prvo nismo baš razumjeli s mladim kolegom Yang Lijem, jer, iako govori engleski, nije znao da se Hrvatska ne izgovara “Kroejša”. Imaju neki svoj izgovor, ali na kraju je ipak dao svoj sud. Opet, vrlo pozitivan.

- Ja sam protiv Nigerije vidio Hrvatsku koja ima moć i koja zna što hoće. Igrači poput Modrića, Rakitića i Mandžukića jako su zreli, iskusni i to je velika hrvatska prednost. Da, imate adute da dogurate daleko, prava ste natjecateljska momčad. Što se utakmice s Argentinom tiče, tu je nekako najizgledniji remi. Hrvatska ne mora juriti pobjedu, ali ne mora ni Argentina, u ovim okolnostima može biti sretna i bodom. I onda u zadnjem kolu, pobjedom nad Nigerijom izboriti drugi krug. To mi je realan rasplet - govori momak iz People’s Dailyja.

Iznenadio nas je, pak, svojim znanjem Fred Kalawesi. Čovjek je iz Ugande, radi za New Vision, pratit će, kaže, u Rusiji puno utakmica.

U sve su upućeni

Inače, kad već govorimo o tome, skoro je nevjerojatno koliko novinara i medija dolazi iz nenogometnih ili siromašnih država. Naišli smo na kolege iz Etiopije, Bangladeša, Kenije... i to ne jednog, već njih četiri-pet. I stvarno, prate sve, u sve su upućeni.

- Gledao sam susret Hrvatske i Nigerije, znam koliko je to za Nigeriju bio važan dvoboj, ali i jako težak, jer afričkim momčadima nikako ne odgovaraju momčadi poput Hrvatske. Koja je balansirana, u svim linijama, nema nekog velikog odstupanja, a Mandžukić je potvrdio ono što ja već dulje govorim - on je za mene jedan od najboljih napadača na turniru. Ne bi me uopće iznenadila vaša pobjeda protiv Argentine, Hrvatska u ovom trenutku izgleda bolje od Argentine. Puno je tamo problema, i kad gledate Hrvatsku, Argentina ne izgleda ni najmanje kao posložena momčad. Obrana je sumnjive kvalitete, Messi nije na razini iz Barcelone. Dajem vam velike izglede za trijumf, a u prolazak skupine uopće ne sumnjam.

Stigla je tako naša anketa i do Kanade. I nevjerojatno kako smo opet pogodili znalca, Karl Manuel Veth, također je freelancer, hrvatski nogomet ima, čini se, u malom prstu.

- Mislim da znam dosta o Hrvatskoj, jer sam nedavno bio tamo i radio priču o vašem nogometu. Impresioniran sam kako ste dobili Nigeriju, onako, s lakoćom, gledajući susret Argentine i Islanda, ova je bila sasvim drugačija priča. Sigurno i mirno. Neću reći novost, ako komentiram da Hrvatska ima dobro posloženu momčad, na svim mjestima, osobno, imam samo dva upitnika - priča Manuel.

Subašić pod lupom

Nadovezuje se:

- Prvi mi je vratar, Subašić je dobar golman, iz dobrog kluba, međutim, ne znam je li on ta visoka razina. Drugo je pitanje - izbornik. Zlatko Dalić je možda isto dobar trener, no nije iskusan u ovakvim utakmicama, ima li dovoljno jak personality za ovu momčad? Ali, vidjet ćemo, možda me razuvjeri. U svakom slučaju Hrvatska ima adute da ponovi nešto slično kao 1998. Ako govorimo o idućoj utakmici, Hrvatska je bolja od Argentine. Teško će se u nekoliko dana Argentinci oporaviti od remija s Islandom, za njih je to veliki šok. Premalo su pokazali, imaju puno problema, za mene nisu uopće favoriti protiv Hrvatske.

Linker
02. svibanj 2024 01:45