Vatreni na okupu.
 REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic
POBJEDA GARANTIRA 'JEDINICU'

HRVATSKA MILIMETAR OD 1/8 FINALA Ovo su kalkulacije, samo najcrnji scenarij izbacuje Vatrene

Piše: HinaObjavljeno: 19. lipanj 2016. 17:33

Uoči posljednjih 90 minuta po skupinama Europskog nogometnog prvenstva samo su tri bivša svjetska prvaka Francuska, Španjolska i Italija osigurala plasman u osminu finala, a korak do ulaska u drugi krug natjecanja je i hrvatska reprezentacija.

Od 24 sudionika jedino je Ukrajina bez izgleda za plasman u drugi krug i Ukrajinci se već počinju pakirati za povratak doma.

'Tricolori', 'Azzurri' i 'Furija' jedini su u prva dva kola dohvatili maksimalnih šest bodova, dok je još šest reprezentacija, među kojima su i 'vatreni', osvojilo po četiri boda što bi trebalo biti dovoljno za ulazak u nokaut fazu EURO-a.

Podsjetimo, plasman u drugi krug natjecanja izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Dakle od 24 sudionika EP-a samo osam ispada nakon prve runde.

Skupina A

U skupini A Francuzi su prošli dalje, a u zadnjem kolu će protiv Švicarske loviti potvrdu 'jedinice'. Prvo mjesto i nešto lakši ždrijeb donosi im barem bod. Švicarcima za prvo mjesto treba pobjeda, a za osiguranje druge pozicije dovoljan im je remi. U slučaju poraza Švicarska može pasti i na treće mjesto, ukoliko Rumunji slave protiv Albanije. Tada bi se Švicarska i Rumunjska bodovno izjednačile sa po četiri boda, a kako su međusobno remizirali odlučivala bi razlika pogodaka. Švicarska je sada na +1, a Rumunjska na -1. Trećem mjestu se još nada i Albanija kojoj treba pobjeda protiv Rumunjske.

Poredak uoči zadnjeg kola: Francuska (6), Švicarska (4), Rumunjska (1), Albanija (0)

Skupina B

U skupini B sve četiri ekipe mogu do drugog kruga, što će zadnje kolo učiniti iznimno zanimljivim. Trenutačno vode Englezi sa četiri boda, a u zadnjem kolu ih očekuje Slovačka s bodom manje. Wales koji također ima tri boda, dočekuje Ruse. U najtežoj poziciji je 'zbornaja' koja je zadnja s jednim bodom i igra joj samo pobjeda. Svaki drugi ishod vodi Ruse kući.

Poredak uoči zadnjeg kola: Engleska (4), Slovačka (3), Wales (3), Rusija (1)

Skupina C

U skupini C u najboljoj poziciji su aktualni svjetski prvaci Nijemci i Poljaci sa po četiri boda. Sjeverna Irska je treća s tri boda, a na začelju je Ukrajina bez izgleda za prolaz u drugi krug. U zadnjem kolu Njemačka i Poljska love prvu poziciju, a u slučaju da obje ekipe remiziraju s obzirom da su međusobno odigrale 1-1, prvo mjesto osvaja 'elf' zbog bolje razlike pogodaka. U slučaju da Njemačka pobijedi Sjevernu Irsku, a Poljaci već otpisane Ukrajince odlučivat će gol razlika.

Poredak uoči zadnjeg kola: Njemačka (4), Poljska (4), Sjeverna Irska (3), Ukrajina (0).

Skupina D

Nakon dva odigrana kola u skupini D situacija je dosta jasna i razvila se prema većini predviđanja. Španjolska je prva na ljestvici i na toj će poziciji ostati ako ne izgubi od Hrvatske. Druga je Hrvatska, kojoj je i bod dosta za betoniranje te pozicije, dok će treće mjesto zadržati Češka u slučaju da ne izgubi od Turske. Turci imaju još teoretske šanse za prolaz, iako je jasno da bi s tri osvojena boda jako teško prošli dalje kao jedna od četiri najbolje četvrtoplasirane reprezentacije.

Hrvatska, dakle, sudbinu drži u svojim rukama, pobjedom protiv Španjolske došla bi do prvog mjesta i utakmicu osmine finala igrala bi 25. lipnja u 21 sat u Lensu protiv neke trećeplasirane reprezentacije. Bude li Hrvatska druga, igra u ponedjeljak 27. lipnja u 18 sati u St. Denisu protiv osvajača skupine E, najverojatnije Italije. Ta je opcija u ovom trenutku najrealnija.

Preskoči li Češka Hrvatsku i oduzme joj drugo mjesto, Vatrenima se otvaraju brojne opcije kao jednima od najbolje četiri trećeplasirane družine. Hrvatska može i ispasti, no to bi bila senzacija s obzirom na rasplet u drugim skupinama. Naravno, sve navedene kalkulacije vezane su isključivo uz događanja na travnjaku, bez, nažalost mogućih, utjecaja viših sila...

Poredak uoči zadnjeg kola: Španjolska (6), HRVATSKA (4), Češka (1), Turska (0)

Skupina E

U skupini E Italija je sa šest bodova osigurala prolaz, ali i prvo mjesto u skupini i u osmini finala će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz naše skupine.

'Azzurri' u zadnjem kolu igraju protiv Irske i mogu bez straha odmarati prvotimce. Na drugom mjestu je Belgija s tri boda, dok Irska i Švedska imaju po bod i sve tri ekipe mogu do plasmana u osminu finala. Šveđani će u izravnom dvoboju protiv Belgije tražiti pobjedu kojom bi preskočili svog suparnika i zauzeli drugo mjesto u skupini. Za prolaz dalje, tri boda morat će osvojiti i Irska protiv Italije.

Poredak uoči zadnjeg kola: Italija (6), Belgija (3), Švedska (1), Irska (1)

Skupina F

U skupini F je prava drama. Na vrhu je Mađarska sa četiri boda i osigurala je jednu od prve tri pozicije, a vrlo vjerojatno i plasman u osminu finala. Po dva boda imaju Portugal i Island, a Austrija je na začelju s jednim bodom. U zadnjem kolu Portugal će morati pobijediti Mađarsku i tako osigurati prolaz, dok će u drugom dvoboju Austrija i Island u međusobnom okršaju loviti vizu za drugi krug.

Poredak uoči zadnjeg kola: Mađarska (4), Island (2), Portugal (2), Austrija (1)

Trenutačna ljestvica trećeplasiranih reprezentacija

1. Sj. Irska 2 1 0 1 2-1 3

2. Slovačka 2 1 0 1 3-3 3

3. Portugal 2 0 2 0 1-1 2

4. Češka 2 0 1 1 2-3 1*

---------------------------------------------

5. Rumunjska 2 0 1 1 2-3 1*

6. Švedska 2 0 1 1 1-2 1

* Češka je bolja od Rumunjske po kriteriju 'fair-playa', zbog manjeg broja žutih kartona (2-7)

Linker
28. travanj 2024 06:11