REUTERS
VELIKA ČAST

HRVATSKI MAESTRO JE JEDINSTVEN! NITKO PRIJE MODRIĆA OVO NIJE DOŽIVIO U MADRIDU 'On je dio povijesti kluba, simbol talenta i svih vrijednosti Reala'

HRVATSKI MAESTRO JE JEDINSTVEN! NITKO PRIJE LUKE MODRIĆA OVO NIJE DOŽIVIO U MADRIDU 'On je dio povijesti i legende kluba, simbol talenta i svih vrijednosti Reala'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. veljača 2019. 22:10

Madridski mediji dali su veliki prostor skorašnjem produženju ugovora Real Madrida i Luke Modrića. Kako je to iznijela Marca, bit će to epilog priličan statusu ključnog igrača druge zlatne epohe najuspješnijeg kluba u povijesti nogometa. Aktualnu grupu, koja je srušila rekord trostrukog uzastopnog osvajanja LP, odnosno osvajača 4 euronaslova u pet godina, madridsko okruženje doživljava kao jedinstvenu vrijednost klupske povijesti.

U petak, danu kada je veliki prostor dobila najava Modrićeva ‘doživotnog ugovora’ s Real Madridom, navršilo se točno tisuću dana kako su blancosi europski prvaci. Bio je 28. svibnja 2016. kada je u Milanu (protiv Atletica) Sergio Ramos, prvi put kao kapetan, podigao trofej Lige prvaka. Nakon toga uslijedile su još dvije proslave, u Cardiffu (Juventus) i Kijevu (Liverpool), za doseg koji će, po nama, dugo biti neuhvatljiv za konkurenciju velikih europskih klubova.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 15:  Luka Modric of Real Madrid presents his Ballon d'Or Trophy to the crowd prior to the La Liga match between Real Madrid CF and Rayo Vallecano de Madrid at Estadio Santiago Bernabeu on December 15, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images / Getty Images

Ključna uloga

Eto, u toj europskoj dominaciji, naglašavaju kroničari Reala da se jedini neuspjeh, 2015., dogodio kada nije igrao Modrić. To je bila sezona u kojoj je hrvatski genijalac najprije stradao u reprezentativnom dresu (protiv Italije u studenome 2014.) i zbog ozljede kvadricepsa pauzirao 4 i pol mjeseca. Potom se vratio i pridonio da se Ancelottijev Real vrati u igru za trofeje. Međutim, 18. travnja mu je u duelu s igračem Malage stradao ligament koljena, te je pauzirao do kraja sezone. Preskočio je tako i polufinalni dvoboj s Juventusom, u kojem je nakon 1:2 u Torinu, uzvrat zaključen sa 1:1 i eliminacijom Reala. Većina analitičara uvjerena je kako je izostanak Modrića bio ključan razlog tog posrnuća.

U svim uspjesima Reala otkako je postao članom madridskog kolosa, Luka Modrić bio je arhitekt igre blancosa, osim u jednom slučaju. Kad je tek došao, dva dana prije uzvrata Superkupa s Barcelonom (27. kolovoza 2012.), nije mogao imati važnu ulogu u osvojenom trofeju. No, Jose Mourinho odmah ga je poslao na teren u prvoj utakmici, u posljednjih desetak minuta, u kojima je dao naslutiti svoj talent. Ono što se primijetilo odmah to je naglašena dobrodošlica publike na Bernabeuu. Nakon što je u idućih pola godine imao različitih faza forme, Modrić je prerastao u junaka madridistima 5. ožujka 2013.

Tada je, ušavši u posljednjih pola sata igre na Old Traffordu, potpuno promijenio odnose na terenu i gubitnički rezultat (0:1) pretvorio golom prvo u 1:1, a onda i iniciranjem akcije za 2:1 pridonio prolasku u četvrtfinale.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Betis v Real Madrid - Estadio Benito Villamarin, Seville, Spain - January 13, 2019  Real Madrid's Luka Modric celebrates with team mates after scoring their first goal   REUTERS/Marcelo Del Pozo
REUTERS/Marcelo Del Pozo / REUTERS
Luka Modrić

Interov izazov

Nakon tih pola sata nogometne akademije Modrića u Manchesteru, više ništa u njegovom životu nije bilo kao prije. Postao je nezamjenjivi playmaker Reala za sve trenere (Mourinho, Ancelotti, Benitez, Zidane, Lopetegui, Solari), a svaki od njih koji je preuzeo druge velike klubove (Mourinho i Ancelotti) ponudili su mu da im se priključi u Chelseaju i Bayernu.

No, priča Luke Modrića i Real je prerasla u presnažan odnos. To se nije reflektiralo samo kroz dvije značajne korekcije brojki ugovora (financije i duljina, 2014., 2016.), nego kroz jedinstveni mu status kojeg je uživao kod trenera, suigrača, medija i pogotovo navijača. Nakon duge faze kulisa bez eha skandiranja imena nekog igrača, publika je Bernabeua probila led s ovom generacijom upravo glasnim ovacijama Luki Modriću 2013. Ono što nisu doživljavali Sergio Ramos, Ronaldo, Benzema i druge zvijezde, Modriću je postalo standard. Niti jedan igrač u tih 6 madridskih mu godina nije dobio više izljeva privrženosti i simpatija navijača kao Modrić...

Kad je u 2018. impresionirao nakon europskog okruženja i cijeli svijet na SP-u u Rusiji, s desetkom na leđima hrvatskog dresa, pobravši sve moguće individualne trofeje, Florentino Perez se suočio s prvim opipljivim rizikom da izgubi miljenika. Inter je doista bio spreman investirati ogroman novac za Modrićevu klasu, ali predsjednik Reala prekršio je sve svoje principe glede igrača iznad 30. godine.

Soccer Football - Club World Cup - Final - Real Madrid v Al Ain - Zayed Sports City Stadium, Abu Dhabi, United Arab Emirates - December 22, 2018  Real Madrid's Sergio Ramos celebrates scoring their third goal with Luka Modric   REUTERS/Andrew Boyers - RC1C552090F0
REUTERS/Andrew Boyers

Otpisane legende

Čovjek kojeg su navijači optuživali da je sve legende kluba, primjerice Casillasa i Raula, a prošlo ljeto i Ronalda, primorao na odlazak, smatrajući ih starim namirenim igračima, bez entuzijazma za nove izazove, upravo je na Modriću odlučio prekinuti tu stigmu.

- Luka Modrić je dio povijesti i legende ovog kluba, simbol talenta i svih vrijednosti Real Madrida - javno je kazao Florentino Perez, osnažujući prije nekoliko tjedana taj stav finalizacijom pregovora oko novog ugovora.

S obzirom da će Modrić za koji dan i formalno potpisati dogovor kojim će biti vezan za Real do 36. godine života (lipanj 2021., imat će 35 godina i 10 mjeseci), mediji to tretiraju doživotnim ugovorom, sukladno kojem će Modrić zaključiti karijeru u Realu. To naravno ne mora biti tako, jer u iduće dvije i pol godine sve ovisiti o fizičkom stanju igrača, no nije isključeno da Real tada produži još jednu godinu Modrićev ugovor. Uostalom, već se sada razgovaralo da ovaj ugovor traje do 2022. Nije, međutim, ‘papir’ presudan u ovoj priči, nego igra i ponašanje, a temeljem kojih je Modrić prerastao u povijesnu ikonu slavnog kluba. Bude li fizički integralan onda 2021. ne treba odbaciti niti jednu opciju glede nastavka karijere.

Getty Images

Godišnje 12 milijuna €

Ovim ugovorom Florentino Perez prije svega ispravlja nepravedni status kojeg je u klupskim materijalnim okvirima imao Modrić u proteklim godinama. Relacija primanja u odnosu na njegovu važnost za momčad, pogotovo u odnosu na igrače koji nisu ispunili očekivanja Reala, a bili su puno bolje plaćeni. Perez će Modriću potpisati ugovor kojim će biti u prvom razredu plaćanja, kao i kapetan Sergio Ramos (12 milijuna eura, dosad je Modrić imao 8 milijuna), i to retroaktivno od 1. srpnja 2018. To je prvi put da jedan Realov igrač, sa 33 i pol godine, dobiva takvu dimenziju statusa.

Samo ta relacija koju naglašavaju i madridski mediji, ali i ‘službeni dvori’ Kraljevskog kluba, dovoljno govori što je Modrić ostvario u svojoj impresivnoj karijeri...

Linker
02. svibanj 2024 02:14