Rijeka
 Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
IZNOSI RASTU

HRVATSKI PRVAK ZIMSKIM PRODAJAMA ZAKLJUČUJE JEDAN CIKLUS Zarada na prodajama igrača iz šampionske generacije mogla bi dosegnuti i 20 milijuna eura!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. siječanj 2018. 20:08

Matej Mitrović, Roman Bezjak, Franko Andrijašević, Stefan Ristovski, Mario Gavranović, Marko Vešović, Josip Mišić... Tim je redom išlo osipanje šampionske momčadi Rijeke. Počelo je prije točno godinu dana transferom Mateja Mitrovića u Bešiktaš, nastavilo se u ljetnom prijelaznom roku, a u prvim tjednima siječnja 2018. godine doživjet će svoju kulminaciju. Ipak, koliko god na papiru dramatično zvučalo ne treba tako shvatiti. Jednostavno, ovih se dana ostvaruje najavljeno, promjena krvne slike momčadi kao najava zaokreta u klupskoj politici s kojom će, kako je to jučer potvrdio i predsjednik Damir Mišković, Rijeka najviše ciljeve krenuti loviti s mladima.

- Rijeku su ovih dana napustili ili će napustiti Vešović, Mišić i Elez. Radi se o dečkima koji su svoju etapu u NK Rijeci odradili maksimalno profesionalno i požrtvovano. Ostavljali su srce na terenu i donijeli toliko radosti i sebi i klubu da sada nakon osvajanja duple krune apsolutno zaslužuju krenuti dalje u ostvarivanje i drugih svojih snova. Svima im želimo puno sreće u nastavku njihovih karijera, a njihova imena ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti riječkog nogometa i kao takvi uvijek će biti rado viđeni gosti u našem klubu i u našem gradu - rekao je sportski direktor Bijelih Srećko Juričić, koji puno više voli govoriti o budućnosti nego o prošlosti.

Ide redizajn

Neka nova lica, dakako, neće značiti da Rijeka kreće ispočetka, uostalom takvu je konstataciju trener Matjaž Kek odmah odbacio, ali je sasvim jasno da se otvara jedan novi ciklus u kojem će ključno biti traženje, stvaranje i afirmiranje nekih novih igračkih vrijednosti, baš kao što je, uz puno uspjeha, to bio slučaj s ovima koji su otišli.

Takav se scenarij dao naslutiti još u studenom kada je Rijeku zakačila druga serija negativinih rezultata u ovoj sezoni poslije čega je postalo kristalno jasno da će Rujevica ostati bez još nekog pojedinca koji je stavio svoj potpis na najuspješniju godinu u klupskoj povijesti. Ključno je bilo to dobro naplatiti, a Rijeka je u toj priči ipak napravila zadovoljavajuči posao. Realiziraju se najave i ostvari li se transfer Josipa Eleza u Hannover, zarada Rijeke na prodaji osam igrača iz šampionske generacije mogla bi dosegnuti i 20 milijuna eura.

Prema iznosima koji su neslužbeni već sada je inkasirano nešto više od 16 milijuna eura, taj iznos bi bio kudikamo veći da, primjerice, Vešović i Gavranović nisu ušli u zadnju godinu ugovora, odnosno u njega bi trebalo ukalkulirati i vrijednost Domagoja Pavičića za kojeg su na Rujevici već sada dobili ponudu tešku dva milijuna eura. Kako bilo, Rijeka je višestruko vratila uloženo, računamo li samo odštete igrača koji su već otišli ići će to učiniti idućih dana (Elez) uložila je tek nekoliko stotina tisuća eura. Mitrović je plaćen Cibaliji 150 tisuća eura, Mišić Osijeku oko 250 tisuća eura, dok je otkup Elezovog ugovora od Lazija stajao 400-tinjak tisuća eura. U ovoj jednadžbi nepoznanica je tek Mario Gavranović za čiji transfer iz Zuricha postoje različita tumačenja, od onog da je plaćen nešto više od pola milijuna eura do toga da je stigao bez odštete uz postotak od budućeg transfera.

Ne brinite za Rijeku

U svakom slučaju Rijeka je s ovih osam transfera dobila 15 puta više od uloženog, kada se dogode još neki odlasci (Bradarić...) taj će iznos još višestruko narasti, ali i dati vodstvu Bijelih još veću odgovornost u kreiranju nove Rijeke.

- Ovime klub zatvara jedan uspješan ciklus i kreće u drugi s jednakim ciljem, a to je uvijek biti u vrhu hrvatskog nogometa. U završnoj fazi su pregovori s nogometašima koji će, pod dirigentskom palicom Matjaža Keka, šefa našeg stručnog stožera, sigurni smo, jednako kvalitetno nadomjestiti one koji su otišli. Uvjereni smo da će i oni, baš kao i ova tri njihova prethodnika, na kraju svog ciklusa naći odlične aranžmane u europskim klubovima i to na obostrano zadovoljstvo. Fluktuacija igrača klubu omogućava potpuno normalno funkcioniranje čak i u realnosti kao što je ova hrvatska u kojoj su sponzori vrlo rijetki, a sredstva od tv prava su zanemariva - kaže sportski direktor Rijeke.

Gavranović, Vešović, Mišić, a po svemu sudeći i Elez, su prošlost riječkog prvoligaša, budućnost su oni čija imena na Rujevici još uvijek strogo čuvaju u ladicama. Ipak, Juričić je govorio o “formalnostima” što implicira da su neke stvari blizu realizacije.

- Što se konkretnih imena tiče, s Pavičićem je potpisan ugovor, a o drugim imenima ne bismo htjeli govoriti prije nego što se obave sve formalnosti. Sve u svemu mogu samo reći da ne brinete za Rijeku, ona je već više od pola desetljeća konstanta u hrvatskom, a možemo s ponosom reći i u europskom nogometu i to će uz podršku svojih fantastičnih navijača ostati i nadalje - zaključio je Srećko Juričić.

Linker
19. travanj 2024 14:05