Hrvatska nogometna reprezentacija
 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
STATISTIKA JE JASNA

HRVATSKI REPREZENTATIVCI PREMA RUSIJI SA 15 OSVOJENIH TROFEJA Modrić i Kovačić su 'rekorderi', a jedan drugi dinamovac najveći 'gubitnik'

HR-USPJESI Kad se reprezentaciji priključe realovci, u rovinjskim će sobama “spavati” 15 osvojenih različitih trofeja ove godine. Rekorderi su Modrić i Kovačić sa 4 trofeja u jednoj sezoni
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. svibanj 2018. 15:36

Kad se reprezentaciji priključe Luka Modrić i Mateo Kovačić u rovinjskim će sobama “spavati” 15 osvojenih različitih trofeja ove godine. Toliku su ih, naime, odignuli hrvatski reprezentativci ove sezone, takvu će “vitrinu” ponijeti u Rusiju.

Spomenuti dvojac iz Reala uzeo je četiri natjecanja oba Superkupa, španjolski i europski, Ligu prvaka i svjetsko klupsko prvenstvo. Trofejna godina za njih, svakako...

Tri dvostruke krune

Kada bismo malo kopali po arhivi, vjerojatno bismo naletjeli na podatak da je u nekim prijašnjim sezonama puno više reprezentativaca lipanj dočekalo s naslovima i peharima. Jer, iako ove godine imamo igrače na krovu Europe (Kovačić, Modrić), s trofejom Europske lige u rukama (Vrsaljko), ipak su samo desetorica iz aktualnog “saziva 24” osjetila ove sezone kako se drži pehar u rukama.

Primjerice, Subašić i Vida, koji su prijašnjih sezona osvajali trofeje sad su ostali bez nagrade. Kao i Perišić, Brozović, Kramarić... Najsenzacionalniji je osvajač trofeja apsolutno Ante Rebić koji je pehar pobjednika Njemačkog kupa sam izborio, dvama golovima u finalu protiv Bayerna.

Mario Mandžukić i Ivan Rakitić, pak, mogu se pohvaliti dvostrukom krunom u Španjolskoj i Italiji, a od liga i kupova Petice hrvatski reprezentativci trofeje nisu osvojili samo u Engleskoj i Francuskoj. Ukupno su Dalićevi izabranici stigli na pripreme za Svjetsko prvenstvo kao prvaci šest zemalja: Hrvatske, Austrije, Belgije, Španjolske, Italije i Rusije. Dominik Livaković uz Rakitića i Mandžukića, jedini je koji se može pohvaliti dvostrukom krunom.

Najvećim bismo gubitnikom, kad su trofeji u pitanju, mogli proglasiti Josipa Pivarića. Ne, nije jedini koji nije osvojio ništa, ali je jedan od onih koji su u prošlosti naviknuli na redovito osvajanje trofeja. A Pivarić je sad već dvije godine bez ijedne “kante”. Lani je u Dinamu dvostruku krunu prepustio Rijeci, sad je, pak, u Ukrajinu u dresu kijevskog Dynama dupli naslov otišao u ruke Šahtara. Zapravo, čak i trostruki, jer su igrači Šahtara osvojili i Superkup još na početku sezone.

Kalinić još čeka

Ivan Perišić svoj trofej čeka od 2015. kad je s Wolfsburgom uzeo Njemački kup, Milan Badelj još od 2012. otkad je otišao iz Dinama, a Nikola Kalinić, možda zvuči nevjerojatno, još nije osvojio prvi trofej u karijeri. Igrao je finale Europske lige, finale Kupa, drugih mu mjesta ne manjka, no još uvijek nije ulovio nijedan pehar.

ŠTO SU VATRENI OSVOJILI OVE SEZONE?

Luka Modrić

Kad se sve zbroji, od prošlog srpnja do danas - četiri trofeja. Od domaćih samo Superkup, uz njega europski Superkup, Liga prvaka i naslov svjetskog klupskog prvaka.

Mateo Kovačić

Osvojio je sve što i Luka Modrić, iako ne uz takvu minutažu. Šteta što nije nastupio u finale Lige prvaka ni ovaj put da dojam i zadovoljstvo budu potpuni.

Ivan Rakitić

Ako su Madriđani gospodari Europe i svijeta, Raketa je glavni u Španjolskoj. Dvostruka kruna u Španjolskoj, uz važnu ulogu u igri Barcelone.

Mario Mandžukić

Priča se da ide iz Juventusa. Ako i ode, oprostit će se od Torina s duplom krunom, pospremio je u vitrine još jedno prvenstvo i Kup.

Dominik Livaković

Dvostruka kruna u Hrvatskoj. Naslov prvaka bio mu je prvi trofej u karijeri, a iako je u Kupu mrežu čuvao Danijel Zagorac, piše se trofej i njemu.

Vedran Ćorluka

S Lokomotivom je postao prvak Rusije. Premda nije puno igrao zbog ozljede, na kraju sezone se vratio, odigrao dovoljno da može sa suigračima proslaviti naslov.

Šime Vrsaljko

Upotpunio je hrvatsku priču u europskim natjecanjima, osvojivši pehar Europske lige. Priliku za novi trofej imat će u dvoboju s Realom u europskom Superkupu.

Matej Mitrović

Zimus je iz Bešiktaša došao u Brugge i bio dio šampionske priče koju je predvodio trener Ivan Leko. Pred kraj sezone ozlijeđen, ali dovoljno zaslužan.

DujeĆaleta-Car

Mogla je sezona biti i uspješnija da je Red Bull došao do finala Europske lige i da je slavio u finalu Kupa, ali i ovako se piše - Duje je prvak Austrije.

Ante Rebić

Fantastično je završio sezonu i zacementirao mjesto u Rusiji. Dva gola u finalu Kupa protiv Bayerna, u velikoj pobjedi Eintrachta, nakon koje je Niko Kovač otišao na klupu Bayerna.

Linker
20. travanj 2024 15:11