Harry Trump Getty Images
HRVATSKI DOKAPETAN

HRVATSKI SENATOR JE PRELOMIO! VELIKI TRANSFER U MADRID BIO BI IDEALNA OPCIJA, A EVO ŠTO KAŽE O IGRANJU ZA VATRENE 'Mislim da svi poznaju moju želju!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. ožujak 2020. 08:52

Ivan Rakitić (32) ostaje Vatreni! Dokapetan se neće oprostiti od hrvatske reprezentacije, spreman je odigrati Euro, a možda i Svjetsko prvenstvo u Kataru. Kako to sigurno vrijedi i za Dejana Lovrena, Domagoja Vidu i Ivana Perišića, a Luka Modrić sklon je jednakom stavu, iako se od njega tek čeka da se izjasni, u reprezentaciji ovog časa nema šokova.

Nije još kraj

Čim je UEFA-a prebacila Europsko prvenstvo za sljedeće ljeto, mnogi su se raspisali znači li to kraj za veznjaka Barcelone koji je u Božićnom intervjuu za SN, na pitanje je li moguće da Euro 2020. bude njegovo zadnje veliko natjecanje s Hrvatskom, kazao:

- Je, moguće je. Budimo realni, to je sasvim jasno. Vidjet ćemo što i kako, prije svega kakve će ideje imati izbornik… Razmotrit ćemo što je najbolje, ne samo za mene, nego i za cijelu reprezentaciju. Rekao sam da bih za mlade igrače dao sve što treba, najvažniji je dobrobit hrvatske reprezentacije. Ostalo ćemo vidjeti, polako. Nije bitno što želim ja, nego što je najbolje za sve nas.

Iako taj Euro nije po planu, i u kratkom vremenu mnogo se toga promijenilo, kod Rakitića ostaje tvrdnja da je najbitnije što je najbolje za Vatrene.

Mislili smo da se lomi, da su obje opcije na stolu, pitali ga porukom “ostaje li”, odgovorio je s palcem gore. Na konstataciju kako ga volimo gledati u dresu reprezentacije, uzvratio je:

- Hvala na takvim riječima, i meni je reprezentativni dres najdraži dres.

Nešto kasnije javio nam se njegov vjenčani kum i najbolji prijatelj Marko Bralić:

- Zovu me novinari pa sam pitao Raketu. I dalje će biti reprezentativac, bude li spreman i potreban izborniku. To je njegova poruka. Obećao je da će igrati na Euru, i igrat će, to što je pomaknut na jednu godinu ništa ne mijenja. Slobodno možete napisati i kao njegovu izjavu: “Tu sam, ostajem na raspolaganju”. Naravno uz ogradu, ukoliko ga izbornik i dalje vidi u nacionalnom dresu.

Harry Trump/Getty Images
Harry Trump Getty Images

Atletico ga čeka

Rakitić je nedavno, 10. ožujka napunio 32 godine, Modrić je 2018. osvojio Zlatnu loptu kao 33-godišnjak. U vrlo dobrom je igračkom dobu i jako puno može dati Vatrenima. Za njega je bitno kakvu će imati sljedeću sezonu. Bude li uživao neku od glavnih uloga u momčadi, igrao sretan i zadovoljan, potvrdit će klasu jednog od najboljih veznjaka u Europi, kakvih i danas ima malo. No, nastavi li se kao proteklih mjeseci, neće mu biti lako. O tome ovisi i forma i sve što ide s time.

Ugovor s Barcelonom vrijedi mu dvije godine. Na internetu ćete pronaći da istječe u ljeto 2021., međutim u njemu stoji i klauzula o automatskom produženju još godinu dana ako on to želi. Morat će dobro odvagnuti jer nakon svih ružnih zbivanja i drama, koje su se prenijele na cijeli klub u kojem je odnos Uprave i igrača na niskim razinama, mnogi će kazati da bi mu najbolje bilo napraviti transfer. U igri je Atletico Madrid, što bi bila izvrsna opcija jer u ekipi Diega Simeonea “gladnoj“ kreacije došao bi kao cjepivo za koronavirus, a Madrid je grad u kojem bi mogao nastaviti s jednakim načinom života. Kad se pandemija smiri. Spominju se i Juventus, i Inter…

Rakitić ne želi napisati oproštajno pismo, u doba najveće svjetske krize napustiti ono što mu je najmilije, hrvatski nacionalni dres. U rujnu će biti 13 godina otkako je debitirao za Vatrene u Zagrebu s Estonijom, ima 106 nastupa i dao je 15 golova. Igrao je finale Svjetskog prvenstva i četvrtfinale Eura. Kad jednom ode, zaslužio je da to bude sa stilom, nakon velikog natjecanja, idealno bi bilo nakon još jednog grandioznog rezultata. Kad to već nije napravio nakon Rusije…

Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Juan Manuel Serrano Arce Getty Images

- Mislim da je jako bitno slijediti upute koje dobivamo, svi trebamo ostati kod kuće i iskoristiti ovo vrijeme za obiteljske aktivnosti. Moramo raditi i misliti na druge stvari te vjerovati ljudima koji se brinu o nama - između ostaloga kazao je u videoporuci nakon što je i igračima Barcelone određena samoizolacija.

Neće skoro u mirovinu

Brzo je shvatio koliko mu nedostaju nogomet i adrenalin te što ga čeka nakon karijere. I zato neće tako skoro objesiti kopačke o klin, pa ni reprezentativne. Nitko se ne treba začuditi bude li poput Vedrana Ćorluke u Rusiji jednog dana i s klupe vodio mlađe suigrače…

Tko zna kad će sljedeća utakmica reprezentacije. Možda u rujnu... Plan da igra Euro znači još jedan reprezentativni ciklus. U proteklim kvalifikacijama igrao je četiri od osam susreta. U Ligi nacija tri od četiri.

- Žao mi je što nisam igrao više. Neke situacije to nisu dopustile. Dogodile su se ozljede. Mislim da svi poznaju moju želju i ljubav prema reprezentaciji. Na kraju je pod broj jedan da smo odradili sve kako je trebalo, plasirali se i dokazali se - rekao nam je nedavno.

Pred Vatrenima su jaki suparnici i golemi izazovi, baš kako vole veliki igrači. Od jeseni, ako se aktualna pošast smiri, imat će krasnu priliku sve nadoknaditi. Prvo da završi sezonu s Barcelonom, kako god, a onda da vidimo koje će mu biti rješenje za nastavak klupske karijere.

Linker
20. travanj 2024 09:10