Nikola Katić
 Mark Runnacles/Getty Images
'POZIV MI JE SAN'

HRVATSKI STOPER NAKON TRANSFERA KOJI JE MNOGE IZNENADIO DOKAZAO DA NIJE 'MAČAK U VREĆI' Nameće se Daliću i otkriva: Škoti će navijati za Vatrene

NIKOLA KATIĆ Stoper Glasgow Rangersa o svom statusu u klubu, borbi za trofeje, hrvatskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu i suigraču
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. prosinac 2019. 14:27

Kad je prije godinu i pol Slaven Belupo zamijenio Glasgow Rangersima, bilo je to prilično veliko iznenađenje. Anonimac iz malo poznatog hrvatskog kluba napravio je sjajan transfer u redove škotskog velikana, no ubrzo je Nikola Katić pokazao da nije “mačak u vreći”. U prvoj sezoni skupio je 30 nastupa u svim natjecanjima s ukupno 2500 minuta, uz tri postignuta pogotka i dvije asistencije.

Nova sezona donijela je preokret, status 23-godišnjeg hercegovačkog stopera se promijenio. Na početku je odigrao šest utakmica škotskog prvenstva i isto toliko u kvalifikacijama za Europsku ligu, ali je pao u drugi plan dolaskom Šveđanina Filipa Helandera (26) koji je stigao iz Bologne za 3,9 milijuna eura.

- Istina, nije bajno u zadnje vrijeme. U posljednjih desetak utakmica sam stalno na klupi. Nisam zadovoljan, ali oba stopera igraju dobro, tako da sam svjestan da moram čekati svoju priliku - realan je Katić, koji je u srijedu u Rangersovoj utakmici ušao u igru tek u sudačkoj nadoknadi.

Lov na duplu krunu

Nedavno je Nikola potpisao novi ugovor kojim je produljio vjernost Rangersima do ljeta 2023. godine. Tom prilikom menadžer Steven Gerrard je u superlativima govorio o bivšem mladom reprezentativcu Hrvatske, da bi ga poslije toga “zabetonirao” na klupi.

- Nastavio sam normalno raditi, znam koliko vrijedim i što mogu. Naravno da mi nije drago kad ne igram, jer mislim da sam u prijašnjim nastupima pokazao kvalitetu i da mogu dosta pridonijeti momčadi. Sigurno da nisam sretan, ali što je, tu je. Radim, treniram još jače, i čekam svoju šansu.

Momčadi ide dobro, nakon duljeg vremena Rangersi su opet uz bok vječitom rivalu Celticu.

- Igramo dosta dobro, u Europskoj ligi sve imamo u svojim rukama i možemo proći u šesnaestinu finala. U prvenstvu smo u vrhu, samo s dva boda zaostatka za Celticom. Što se tiče rezultata sve je super, nadam se da ćemo uspjeti zadržati tu razinu.

Navijači sanjaju prvi naslov prvaka nakon 2011. godine.

- Naravno da su sretni što smo u igri, čekaju to već dugo. Zadnjih godina situacija baš nije bila bajna po tom pitanju, ali konačno su dočekali i to. Naravno da očekuju da osvojimo prvenstvo i Kup, te da doguramo što dalje u Europi. Bit će teško, Celtic je stvarno dobra ekipa, pokazuju to i u Europi. Međutim, i mi smo kvalitetni, i mislim da možemo napraviti top rezultat ove sezone.

Naravno, u svlačionici Rangersa komentirao se i ždrijeb Europskog prvenstva koji bi mogao spojiti Englesku, Hrvatsku i Škotsku.

- Svi znaju tko je i što je Hrvatska, imaju veliki respekt prema nama. Englezi su sad stvarno top, ali imaju strah od nas jer smo im dosta puta znali poremetiti planove. Škoti vjeruju da se mogu probiti na završnicu kroz dodatne kvalifikacije, iako je to stvarno teška skupina i bit će im jako teško. No, u nogometu se nikad ne zna, uvijek utakmica može otići na jednu ili drugu stranu. Sigurno da su motivirani, jer ako izbore Euro, igrat će u Glasgowu.

Mogli bismo reći da nas Škoti tradicionalno simpatiziraju, pogotovo otkako smo stali na žulj Englezima?

- Nisu nešto povezani s Englezima, a dosta vole i cijene Hrvate, između ostalog i zbog naših igrača koji su ranije igrali ovdje. Kad smo Borna i ja došli u Rangerse, uživamo veliki respekt kod svih. Sigurno da Škoti vole Hrvatsku i da će navijati za nas ako se ne uspiju plasirati na Euro.

Još je prerano da bi se u Glasgowu osjećala atmosfera europske smotre.

- Svi to jedva čekaju, ali još nije niti polovica sezone, svi su usmjereni na klubove. Malo se popriča o tome, ali ništa specijalno, jer je još puno vremena ostalo do početka prvenstva, a k tome još nisu ni kompletirane skupine. No, već od reprezentativnog okupljanja u ožujku krenut će i ta euforija.

Kakvi su izgledi Hrvatske?

- U našoj skupini Engleska je favorit, igraju stvarno odlično, i mislim da su puno bolja ekipa nego što su bili u Rusiji. Mi smo kroz Svjetsko prvenstvo, Ligu nacija i kvalifikacije pokazali da imamo kvalitetu, a sad imamo i više iskustva, a rekao bih i bolji kadar jer se priključilo par igrača koji nisu bili u Rusiji. Sigurno imamo velike šanse za novi dobar rezultat na velikom natjecanju.

Vaše se ime spominjalo u kontekstu mogućeg poziva za kvalifikacijsku utakmicu sa Slovačkom nakon kartona Lovrena i Vide, na kraju su prednost dobili drugi igrači?

- Nisam bio razočaran. Naravno da se nadam pozivu, da to želim i očekujem. To mi je san. Međutim, nije bilo realno očekivati poziv s obzirom na to da nisam igrao u posljednjih pet-šest utakmica. Samo trebam nastaviti raditi i vjerujem da će jednog dana doći.

KATIĆEVA PROŠLA SEZONA U RANGERSU

Odigrao je ukupno 30 utakmica, na terenu je proveo 2500 minuta, postigao je 3 pogotka i pritom pridodao 2 asistencije.


KATIĆEVA AKTUALNA SEZONA U RANGERSU

Odigrao je ukupno 13 utakmica, na terenu je proveo 1080 minuta, postigao je 1 pogodak i pritom pridodao 1 asistenciju.

Barišiću se smiješe velike stvari

Nikolin je suigrač u Rangersima i standardni hrvatski reprezentativac Borna Barišić, koji je “riješio” pitanje lijevog boka obrane Vatrenih.

- Sve to je zaslužio, dugo smo ovdje zajedno, svaki dan smo skupa, tako da znam sve što se događalo. On je prošle sezone imao dosta problema s ozljedama, sad je morao drugačije raditi neke stvari. Više se tome posvetio, na kraju ga je nagradilo, igra vrhunski i u reprezentaciji i u klubu. Ako ovako nastavi, mislim da mu se smiješe velike stvari.

Linker
26. travanj 2024 11:25