Marko Todorov / Cropix
STRUKA JE SLOŽNA

Hrvatski treneri o debaklu u Norveškoj: 'Kako je Kovač došao na klupu tako treba i otići'

U Splitu se na svakom kantunu znani i neznani, stručnjaci i laici, ljubitelji i indiferentni zgražaju na račun neuspjeha hrvatske nogometne reprezentacije. Fraze da "svi igraju balun", da više nema autsajdera i slične nitko ne priznaje. Četiri poznata nogometna trenera izrekla su svoju presudu bez dlake na jeziku. Svi odreda izravno ili zaobilazno za neuspjeh okrivljuju izbornika Niku Kovača.
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. rujan 2015. 11:12

Prvi od njih je najiskusniji i najstariji Stanko Poklepović:

- Žao mi je, volio bih da se ovaj krah nije dogodio. Dogodilo se ono što se moglo pretpostaviti, a ako hoćete, i predvidjeti. Nema drugog izlaza, nego ispraviti nepravdu učinjenu Igoru Štimcu. Vratite ga, neka on preuzme reprezentaciju i odvede je na Euro 2016. Znam, teško je posuti se pepelom, ali to je jedini izlaz. Jer, bolje od drugih, koji bi eventualno mogli doći umjesto Kovača, ima prednost, upoznao je igrače u dušu. Na ovim utakmicama protiv Azerbajdžana i Norveške vidjelo se da u igri nema određenosti ni uređenosti. Naša reprezentacija igra na način ako se nešto dogodi, a ne da se dogodi. Uvijek mi predbacujete da filozofiram, a stvar je jednostavna. Mora se pretpostaviti igra, što će se događati, pa tako treba trenirati. Znači, postaviti cilj, osmisliti igru, tako trenirati. Prosinečki je osmislio obranu, sigurno su to vježbali i uspjeli su. Čudi me što nema ritma, nastojanja. Nije u pitanju zamor igrača jer sezona je tek počela.

Ivan Katalinić više je puta bio kandidat za izbornika:

- Mi smo te dvije reprezentacije na svom terenu pobijedili s ukupno 11-1, a sad na dvije utakmice nismo dali gol. Pa zar već to nije katastrofa? Protiv Azera se ušlo s vjerom da ćemo prije ili poslije dati gol, nismo tamo otišli da ih pritisnemo. A protiv Norveške ideja je bila da se odigra na jedan bod, opet mlako, bez žestine, bez htijenja što je oduvijek vrlina naše reprezentacije. Kovač kaže da se pita zašto se igrači nisu, figurativno, bacali na glavu, pa to je pitanje za njega. Zašto ih nije tako pripremio da u igru uđu kao da im je u pitanju karijera. Ipak, mi ćemo ići na Euro 2016., ali ne znam što ćemo tamo uraditi. Kovač nije naučio lekciju na mundijalu u Brazilu, to je problem.

Zoran Vulić, trener Splita, koji je svojedobno bio pomoćnik izborniku Ottu Bariću i vodio je mlađe selekcije:

- Smeta mi nedostatak discipline u igri. Ružno je bilo vidjeti kako smo se raspali poslije primljenoga prvog gola. Sveukupno, na ove dvije utakmice nismo više niti zaslužili, osim ovog osvojenog boda. Mandžukić, da budem konkretan, evidentno nije u formi, ali ni igra nije tako postavljena da on dobije prave lopte.

Ante Miše, trenutačno bez angažmana, u svojoj analizi bio je najotrovniji:

- Kako je Kovač došao na klupu reprezentacije tako treba i otići. Gledam njegov stožer, tko su ti Kovačevi pomoćnici. Nemam ništa protiv Roberta Kovača ili Latkovića, ali Niko neiskusan, oni još neiskusniji… Srećom, još imamo realne šanse za plasman, ali držim da to Kovač ne može izvući.

Linker
09. svibanj 2024 04:23