afp
VEĆ NA SP-U

Hrvatsku u Belgiji nitko ne spominje i ne vidi: 'Pravi test za Crvene vragove je - Brazil'

Do kraja kvalifikacija imaju još dvije utakmice (Hrvatska gostovanje, Wales domaćinstvo), pet velikih bodova prednosti, te superiornu gol razliku.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. rujan 2013. 14:44

Belgijanci već mogu početi pakirati putne torbe za Brazil. Sljedećeg ljeta'Crvene vragove gotovo sigurno ćemo gledati na Svjetskom prvenstvu. Do kraja kvalifikacija imaju još dvije utakmice (Hrvatska gostovanje, Wales domaćinstvo), pet velikih bodova prednosti, te superiornu gol razliku. Bilo bi zaista nevjerojatno da to sve prokockaju i Hrvatskoj omoguće izravan plasman u Brazil. Realno, to se neće dogoditi.

- Belgija je najbolja momčad protiv koje smo igrali otkada sam ja izbornik - kazao je škotski izbornik Gordon Strachan.

Onda je napravio odličnu usporedbu.

- Nije lako igrati protiv takve momčadi. To je kao da se boksač muha kategorije bori protiv onog iz teške. Kad igrača protiv nogometaša svjetske kvalitete, onda imaš problem.

Strachan je sve rekao o Belgiji, reprezentaciji koja je najviše pokazala u kvalifikacijskoj skupini u kojoj igra i Hrvatska. Momci koje vodi izbornik Marc Wilmots imaju ideju igre, agresivni su, odlično posloženi, taktički dominantni, tehnički uvjerljivi, pojedinačne kvalitete su im one iz top klase, a sve to skupa je idealno uklopljeno u konačni izgled ove super reprezentacije. Kad se još nadoda simbioza izbornika i njegovih izabranika, ona je sasvim jasno zašto su Belgijanci prvi i zašto se već mogu pripremati za brazilsku klimu.

Na Hampdenu su pobijedili Škote apsolutno uvjerljivo, uvjerljivije nego što sugerira konačni rezultat od 2:0. Wilmotsova momčad bila je dominatna i superiorna cijelim tijekom ogleda, 'suknjice’ nisu ozbiljno priprijetile. Evo malo statistike kako bi vam Belgijsku dominaciju na Hampden Parku potpuno dočarali. Škotska nije uputila niti jedan udarac u okvir vrata Thibauta Courtoisa! Belgijanci su okvir pogodili 8 puta, a strijelci Defour i Mirallas mrežu. Belgija je izvela devet kornera, a Škotska samo jedan. Strachan je zaista bio u pravu, bio je sudar neravnopravnih, Davida i Golijata. Škotski David ipak nije bio onaj iz legendardnog mita, belgijskom Golijatu nije mogao baš ništa.

A koliko je jaka Belgija pokazat će i ova činjenica. Wilmots za ogled u Škotskoj nije pozvao možda i najveću belgijsku zvijezdu Edena Hazarda zbog ozljede, zbog istog razloga nije nastupio niti Vincent Company. Nisu uopće nedostajali.

U Belgiji vlada prava nogometna euforija kad se radi o reprezentaciji. Kažu tamošnje kolege da se ne sjećaju da je nacija tako disala s nogomentom vrstom. Uostalom, na Hampden parku je bilo čak 7000 tisuća belgijskih navijača, čitajući škotski tisak dolazimo do podatka da je radi o jednoj od najvećih posjeta gostujućih navijača ikada na Hampdenu.

- Pravi test za ovu našu reprezentaciju bit će Svjetsko prvenstvo u Brazilu!

To piše u jednom belgijskom dnevnom listu. Naravno da su Belgijanci euforični, međutim s ovom generacijom imaju se pravo nadati velikim stvarima.

- Zahvaljujem se našim navijačima na sjajnoj podršci, uživajmo u trenutku - kazao je nakon utakmice belgijski izbornik Wilmots.

Međutim, u belgijskom tisku u šumi hvalospjeva stoji i ovo pitanje jednog belgijskog kolege; 'gdje je novi ugovor za Wilmotsa’? Postavljeno je jasno belgijskom savezu.

Hrvatska u belgijskim očima? Nitko je ne vidi i ne spominje. Belgijanci su već u Brazilu.

Linker
20. svibanj 2024 02:26