ŠKOTSKI MEDIJI TVRDE

Hugh Dallas novi zaposlenik HNS-a! U Škotskoj dobio otkaz jer je vrijeđao Papu i crkvu

Riječ je o jednom od najvažnijih likova sudačke branše u Uefi. No, trenutno se nalazi u središtu skandala koji bi mogao imati velike posljedice po njegovu karijeru
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. prosinac 2010. 12:40

Škotski mediji kreirali su priču iznenađenja pod naslovom “Hugh Dallas dobiva top posao u HNS-u?”. Riječ je o jednom od najvažnijih likova sudačke branše u Uefi, Škot, Talijan Collina i Francuz Bata, određuju arbitre za utakmice Lige prvaka i sva ostala natjecanja. No, već više od mjesec dana nalazi se u središtu skandala koji bi mogao imati dalekosežne posljedice po njegovu karijeru. Škotski savez, gdje je bio šef djeliteljima pravde, dao mu je otkaz pod optužbom da je slao e-mail poruke u kojima je vrijeđao Papu i katoličku crkvu te pozivao na sektaštvo. I kud će baš u HNS, čiji se predsjednik Vlatko Marković poziva na Svetog Oca kao uzor?

U prvi smo tren pomislili da su se Otočani odlučili neslano našaliti,i na račun Dallasa, i Markovića, no “dubljom istragom” ustanovili smo da se takva inicijativa doista valja u nekim kombinacijama, a mogla bi propasti i zbog Dallasovih nenogometnih grijeha.

Kontaktirali smo niz važnih likova sudačke organizacije, Željka Širića, Dragutina Poljaka, Ivana Blažeka i Ivana Košutića. Nitko od nijih nije čuo za dolazak Dallasa, ali upravo ovih dana HNS završava dvogodišnje pregovore s Uefom, koji sliče na pristup države Europskoj uniji. Usklađeni su svi propisi, a da bi se potpisala Konvencija, nužna kako bi naši arbitri imali pravo sudjelovanja na međunardnoj sceni, još ostaje imenovati - nacionalnog referenta za razvoj suđenja. Do prije mjesec dana pregovoralo se s Poljakom, na posljednjoj sjednici IO-a kao privremeno rješenje postavljen je Ivan Blažek, koji je vodio pregovore, no izgleda da se iza kulisa gura - Dallasa.

Naime, Uefin čovjek za suradnju s Hrvatskom po toj temi je Škot Donald McVickar, koji je ujedno Dallasov kućni prijatelj. Kako je priča krenula u škotskim medijima, logično je zaključiti kako se radi o McVickarovom prijedlogu čelnicima našeg Saveza, pogotovo što je stajalo da bi radio isto što i Collina u Ukrajini. Čuveni Talijan tamo je bio baš na spomenutoj funkciji. Nastojao je uspostaviti red, dok mu nisu dojadili ratovi Dynama iz Kijeva i Šahtara, pa se povukao. Još nekoliko zemalja, poput Turske, Bjelorusije... ima stranca za šefa sudaca.

Kakav će biti rasplet? Teško je vjerovati da će Dallas potpisati za HNS. Premda bi nam takav stručnjak itekako dobro došao, i za unapređenje profesije, ali i zbog internacionalnih relacija. Međutim, njegova cijena nije mala, Collina je u Ukrajini dobivao 20.000 eura mjesečno, Škot sigurno ne bi pristao na manje od 10.000 eura. Za HNS u kojem glavni tajnik nema plaću od 3.000 eura to je visoki standard. Opet, Kuća nogometa ima novca i može to platiti, ako se odluči za “novi vjetar”. Samo, tu je taj krimen prema katoličkoj crkvi, koja traži od Dallasa da joj se ispriča. Bez toga teško da bi mogao biti pogodan za Hrvatsku, ako nije za Škotsku. U međuvremenu, on je tužio SFA, smatrajući da je otkaz neopravdan.

Linker
19. svibanj 2024 04:21