AFP
OPROŠTAJ OD BARÇE

HVALA TI, PEDRO 'U godinu dana postigne ono za što većini treba cijela karijera'

Pedro je osvojio europski Superkup i jednosmjernu kartu za Englesku
Piše: Ines OraObjavljeno: 23. kolovoz 2015. 15:04

Malotko je očekivao da će Pedro umjesto crvenog, na sebe navući plavi dres. Chelsea nije oklijevao nakon Pedrova pogotka protiv Seville, i sada ćemo Španjolca gledati na Stamford Bridgeu. Iako je rijetko kada bio prvi izbor, Pedrova karijera u Barceloni je prominentna. Kronološki bi se nizanje njegovih uspjeha moglo zabilježiti s njegovim dolaskom u Barcelonu, 2004. godine. Stigao je na Camp Nou dva dana nakon 16. rođendana. Tehničko osoblje nije vidjelo u njemu mnogo potencijala, jer je već 2007. godine predložilo da se Španjolca “pusti”. Međutim, taj stav se promijenio dolaskom Pepa Guardiole.

Spasio ga Guardiola

- Pedro će ovdje ispisati povijest zlatnim slovima - pouzdano je to tvrdio Guardiola. S tom izjavom je, po svemu sudeći, pretjerao.

Pedro je do veće involviranosti u klubu došao službenim ugovorom za prvu momčad u sezoni 2009.-2010. Jednu jedinu minutu odigrao je 2009. godine u Ligi prvaka, upisavši tek 14 nastupa te sezone. No, upravo te 2009. godine Pedro je ostvario grandiozan rekord, zabio je u svih šest natjecanja u kojima je Barcelona osvojila prvo mjesto. Ono čega se sada interesantno prisjetiti je Pedrov dobitnički pogodak protiv Šahtara u europskom Superkupu te iste 2009. godine.

Naime, Španjolac je pogodak postigao u 115. minuti - isto natjecanje, isti rezultat i isti tajming kao i u nedavnom finalu europskog Superkupa sa Sevillom u kojem je Barcelona upravo zahvaljujući Pedru pobijedila. Pet godina, što dijeli ta dva velika Pedrova pogotka, donijela su Pedru pet klupskih naslova, tri osvojena Copa del Rey, tri Lige prvaka, tri europska Superkupa. Ukupno je osvojio 22 trofeja. Prije pet godina, kada je Pedro zabio u pobjedi 2-0 na Bernabeuu, Guardiola je izjavio kako je vrijeme da ga se shvati ozbiljno. Možda je tada zaista bio ključni trenutak za to.

Ruši obrambene linije

Danas je o tom malo teže govoriti.Upravo intenzitet Pedrove igre odgovarao je Guardioli, a kada bi razina presinga bila najviša, upravo je on bio taj igrač na kojeg je momčad mogla računati. Riječ je prvenstveno o timskom igraču, ne o individualcu.

On je onaj koji ruši obrambene linije, donosi dobre odluke i dobro procjenjuje braniče kao i golmana. Miran je i rijetko kada oklijeva. Stoga ne čudi što je upravo on taj koji je iskoristio šansu u Tbilisiju. No, teško je bilo Pedru iskazivati se pored svih velikih imena s kojima se susreo.

Kada je debitirao za Barcelonu, u momčadi su bili Thierry Henry i Samuel Eto’o. Kasnije, makar samo jednu sezonu, došao je Zlatan Ibrahimović. Nakon njega David Villa, pa Alexis Sanchez. Onda Neymar i Luis Suarez. Teško bi njegovo ime uspjelo isplivati. No, Pedro je čak i u Ibrahimovićevoj sezoni postigao 22 pogotka te pomogao Barçi osvojiti ligu sa svojim golom na Bernabeuu. Uz Messija i Villu postigao je pogodak u utakmici 5-0 protiv Real Madrida, i u finalu Lige prvaka 2011. godine protiv Manchester Uniteda na Wembleyju. Naredne sezone njegova uloga bila je reducirana, no sezonu iza toga, kada se činilo da će dolaskom Neymara biti još rubniji, Pedro je postigao 15 pogodaka u ligi.

Gotovo s frustracijama

- Nije normalno da on u godinu dana postigne ono za što većini od nas treba cijela karijera - prokomentirao je bivšeg suigrača Xavi.

Ipak, prošla sezona je za Pedra bila zaista frustrirajuća. Želio je više prilika, no nije bilo nikakvog žaljenja na njegovo nepojavljivanje s obzirom na igrače koji su u sadašnjoj postavi momčadi. Luis Enrique zna da je Pedro upotrebljiv, no taj epitet nije više dovoljan da bi se ikog zadržalo u Barceloni

Linker
24. rujan 2024 07:20