Nenad Bjelica i Zlatko Dalić
 Goran Mehkek / CROPIX
KLJUČNI DETALJ U KARIJERI

I DALIĆU SU NAPRAVILI ISTO ŠTO I BJELICI Hiroviti milijarder potjerao mu je sve pomoćnike, ali izbornik je ostao i odveo momčad do finala Lige prvaka!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. ožujak 2020. 12:26

Vidjevši što se dogodilo u Maksimiru, kako je Dinamo otpustio sve suradnike Nenada Bjelice ne bi li i njega naveo da napusti klupu, sjetili smo se jednog sličnog detalja iz karijere izbornika Zlatka Dalića. Tko zna, možda i detalja koji mu je usmjerio karijeru. Naime, bio je Dalić nekoliko mjeseci trener Al Aina, uz pomoćnike Dražena Ladića i Branimira Ujevića. Je li povod bio taj što uoči jedne utakmice nije poslušao vladajućeg šeika i u momčad postavio igrača po njegovoj želji, već je rekao: "Ako odgovaram za rezultat, onda odgovaram i za sastav!"

Dalić je, inače, pobijedio u toj utakmici, ali se očito nekome zamjerio. Kako su rezultati bili dobri, Dalić uspješan, gazda, hirovit i narcisoidan kao i mnogi milijarderi na Bliskom istoku, nije mogao baš tako preko noći otpustiti trenera, ali je povukao potez. Obavijestio je Dalića da, valjda pod izlikom ušteda, mora otpustiti njegove pomoćnike Ladića i Ujevića. Naravno, nadao se šeik da će Dalić otići zajedno s njima.

Zagreb, 310818.
Restoran Vinodol, Teslina.
Intervju Zlatko Dalic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / Ranko Suvar / CROPIX CROPIX
Zlatko Dalić

No, on je popričao sa suradnicima, koji su ga uvjerili da to ne čini, već da ostane na klupi Al Aina. Bila mu je to tada prilika karijere, bilo bi je šteta propustiti, a oni će se već snaći, kad bude prilike opet surađivati s Dalićem. Znali su koja je pozadina, da je meta Dalić i da ne treba "pasti na foru" i ispuniti šeikovu namjeru. Dalić je tada nevoljko ostao na klupi, pomoćnici su ga uvjerili da mora nastaviti bez njih i - ostalo je povijest.

Dalić je zaredao s odličnim rezultatima, postao prvak Emirata, osvojio Superkup, a onda i najveći klupski uspjeh, došao je do finala azijske Lige prvaka. Tamo je izgubio od korejskog Jeonbuka, ali je stvorio šire trenersko ime, konačno, postao dobro poznat i u domovini, gdje je uskoro dobio najveću priliku, na klupi hrvatske reprezentacije.

Tko zna, možda bi Dalić nekim okolnim putem došao do klupe Hrvatske i velikog uspjeha u Rusiji i da je te večeri otišao zajedno sa svojim pomoćnicima iz Al Aina, ali odluka da ostane, definitivno, bila je pun pogodak. Naravno, u svijetu gdje mediji nisu toliko aktivni u praćenju klubova na dnevnoj razini kao u Europi, oko svega nije bilo drame, Dalić je nastavio normalno raditi, na kraju se pokazalo i - uspješno.

Linker
20. travanj 2024 09:53