Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
HRVATI U TORINSKOM VELIKANU

I ONI SU NOSILI DRES JUVEA 'On je dijamant koji je prerasao HNL, Talijani će ga još izbrusiti'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. srpanj 2016. 16:09

Marko Pjaca nastavlja niz hrvatskih nogometaša koji su obukli dres Juventusa od kojih su dvojica došla iz “riječkog bazena”. Prvi od hrvatske neovisnosti koji je obukao dres Juventusa bio je Zoran Ban koji je 1993. godine Kantridu zamijenio Torinom i kao 20-godišnjak otišao u redove najboljeg talijanskog kluba. Na stranu posebne simpatije koje gaji prema Juventusu, uvjeren je da Pjaca nije pogriješio svojim odabirom i da je otišao u pravi klub za realizirati svoj golemi potencijal.

- Ponajprije mislim da je Marko izabrao pravi klub za nastavak svog razvoja. Što reći za Juventus? Za mene je to jedan od pet najboljih svjetskih klubova, počeli su s velikim ulaganjima i ove godine imaju cilj napasti Ligu prvaka. Stoga je ovo za Pjacu pravi iskorak u karijeri, po meni je zaslužio transfer u ovako veliki klub. To je Juventus, ali lako se moglo raditi i o Barceloni ili Realu. Prije tri godine rekao sam da će izrasti u velikog igrača. Ima moć, potentan je, strašan dribling, odnosno sve ono što mora imati jedan vrhunski igrač. A njemu je tek 21 godina... - kaže Ban koji je uvjeren da će Pjaca u Juventusu vrlo brzo dodatno napredovati.

- Takav klub sigurno će oplemeniti dijamant kakav je Pjaca. HNL je prerastao, Juventus će ga sada dodatno izbrusiti, popraviti ono što moraju i u pravom klubu, s pravim trenerom, uopće ne sumnjam da će uspjeti. Rekao bih da ima jako puno prostora za napredak i razvoj u karijeri i u takvom klubu će puno lakše realizirati taj potencijal nego da je, primjerice, otišao u Milan koji ni sam ne zna u kojem smjeru ide. U zadnjih nekoliko godina su u igračkoj i financijskoj krizi u smislu ulaganja, dok je Juventus ipak puno zdravija sredina.


Ide odmah u vatru

Nakon što je realizacija Pjacina transfera u Juventus postala izvjesna, pitanje koje se često provlači svakako je i ono o ulozi u momčadi. Hoće li ga Allegri odmah gurnuti “u vatru”, gdje ga vidi u momčadi, koji su mu izravni konkurenti…

- Markovu poziciju vidim kao dosta otvorenu i vjerujem da će ga odmah ubaciti “u vatru”. Juventus na njegovoj poziciji nema nekog igrača, Marko ima dosta dobre izglede za minutažu, a iako talijanski klubovi daju malo prostora mladim igračima, Juventus ga sigurno neće držati sa strane. Naravno, puno toga ovisi kako će se uklopiti u njihov sustav, Talijani su poznati po taktici koju preferiraju i uigravaju do savršenstva, ali Marko Pjaca je vrhunski igrač i inteligentan dečko koji je predodređen za uspjeh - istaknuo je Zoran Ban.

Zagreb, 190716. 
Stadion Dinama.
Maksimir.
Press konferencija Marka Pjace koji je najavio da mu je sutrasnja utakmica protiv Vardara zadnja u dresu Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

U cijeloj priči oko transfera Marka Pjace u Juventus nije želio zapostaviti ni Dinamo.

- Treba čestitati Dinamu na ovom transferu i strategiji koja daje rezultate. Prodali su igrača za više od 20 milijuna eura iz HNL-a što je veliki uspjeh i veliki posao kako za sami klub tako i za našu ligu koja, bez podcjenjivanja, nije na nekom glasu. Pjacin transfer je vredniji nego Modrićev, igrač iz HNL-a se prodao za velike novce i doista kapa dolje svima koji su ovaj transfer realizirali - dodao je Ban.


Prepoznali su nešto

Drugi igrač iz “riječkog bazena” koji je otišao u Juventus je Dario Knežević. Središnji branič ponikao u Orijentu afirmaciju je stekao na Kantridi gdje je debitirao kod Zlatka Kranjčara. U Juventus je otišao nakon dvije odlične sezonu u Livornu. I on na pitanje može li Pjaca uspjeti u Torinu nema dvojbe:

- Pjaca sigurno može uspjeti. Mlad je, potentan, kvalitetan... Juventus ne bi slučajno izdvojio toliki novac da nije siguran kako ga može napraviti još boljim. U njemu su prepoznali nešto, Pjaca je odlaskom u Juve donio pravu odluku i mišljenja sam da će samo profitirati - kaže Knežević koji je prošle sezone zaključio igračku karijeru i malo se distancirao od nogometa.

Ipak, spomen Juventusa i Pjace probudio je lijepa sjećanja na period kada je dijelio svlačionicu s Del Pierom, Buffonom, Nedvedom, Trezeguetom

- Tako veliki klub sa sobom nosi i određeni pritisak, kako zbog činjenice da je dosta plaćen, tako i zbog navijača koji traže trofeje. Ipak, Marku taj osjećaj igranja u velikom klubu kakav je Juventus može samo pomoći, na vlastitom sam se primjeru imao sreće uvjeriti što i koliko znači trenirati svaki dan uz vrhunske igrače, pa je u takvim uvjetima i napredak neminovan. Imat će vrhunske uvjete, Juventus igra puno utakmica i sigurno će kod Allegrija dobiti priliku. Ja mu želim da je i što prije iskoristi, kako zbog njega samoga tako i zbog hrvatskog nogometa - zaključio je Dario Knežević.


Allegri voli mlade

Je li Marko Pjaca doista odabrao pravi klub, hoće li uspjeti u Juventusu? Evo što kaže bivši igrač Stare dame, a danas trener Robert Jarni.

- Siguran sam da će Marko Pjaca napredovati u Juventusu. Na proteklom Euru u Francuskoj je pokazao da ima potencijala, tjelesne sposobnosti su mu vrhunske, a definitivno će uslijediti veliki napredak, pomak na taktičkom planu. Trener Massimiliano Allegri voli mlade igrače, on će ga znati usmjeriti na pravi put - kaže Jarni.

Napominje da je će za Pjacu vrlo bitno biti da se što prije prilagodi promjeni sredine. Jer to je tako kod bilo kojeg prelaska u novi klub, što se prije pohvataju konci, svakom novaku je lakše.

- Kad Pjaca dođe u Torino, za njega će ti biti jedan sasvim drugi svijet. Vjerujem da će Pjaca u Juventusu postati jedan od vrhunskih europskih nogometaša!

Pitali smo Jarnija hoće li Marku odgovarati stil igre koji forsira Allegri? Je li Juventusova vizija igre idealna za Pjacu? Hoće li mu ipak trebati neko duže vrijeme da se privikne na nove zadatke koji ga čekaju u momčadi talijanskog prvaka?

- Mislim da će Pjaci baš odgovarati stil igre Juventusa! Doduše, sad ne mogu kazati u kojem će sustavu igrati Juve slijedeće sezone. Naime, malo si miješali, 4-4-2, te kombinaciju s trojicom u zadnjoj liniji. Međutim, bez obzira na tu činjenicu, držim da će se uklopiti. Pjaca je pokazao da je nogometaš koji može uvijek biti igrač odluke, a takvog igrača treba svaka momčad.

Podsjetio se Jarni Eura u Francuskoj...

- Sa svojim driblinzima, izludio je Španjolce na Europskom prvenstvu. Pokazao je zaista veliku klasu. Kad je Juve dao toliko novac za njega, sasvim je jasno kakav će status imati u Staroj dami. Allegri ga je očito želio dovesti pod svaku cijenu, pa će mu adekvatno toj želji i dati pravu, veliku priliku. Od Pjace u Juventusu očekuju da vrlo brzo postane jedan od ključnih igrača koji će im donositi prevagu.


Proces adaptacije

Mogu li skupa u udarnih jedanaest igrati Mandžukić i Pjaca?

- Definitivno mogu. Radi se o dva različita tipa igrača, Pjaca je više krilni igrač, a može igrati i iza Mandžukića, tu neće biti nikakvih problema. Naravno, moram kazati kako sumnjam da će Pjaca odmah igrati u udarnoj postavi, jer će bez obzira na njegovu klasu trebati proći proces adaptacije. Mora ući u sve pore kluba. Također jako će biti bitno da što prije nauči jezik. Također, presudno će biti da na početku svoje karijere u Juveu, na utakmicama u kojima će ulaziti s klupe pokaže svoju pravu vrijednost, da pokaže da zna i da može biti jedan od krucijalnih igrača. To će mu biti ulaznica za što brži ulazak u udarnih jedanaest - zaključio je Jarni.

Linker
02. svibanj 2024 18:45