Screenshot BBC
SVJETSKI MEDIJI O PRESUDI

I UGLEDNI BBC SE RASPISAO O MAMIĆU, POSEBNO ISTIČU JEDNU ČINJENICU 'Što god da je tamo radio, sigurno je samo da su uslišane molitve navijača Dinama'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 06. lipanj 2018. 18:00

Presuda Zdravku Mamiću nije samo vijest dana u Hrvatskoj, već je savjetnik GNK Dinama dospio i u najuglednije svjetske medije.

Tako BBC piše kako je 'najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa' osuđen na šest i pol godina zatvora zbog korupcije.

U tekstu dalje piše kako je Mamić osuđen zbog izvlačenja milijuna eura dok je bio izvršni direktor Dinama, a skupa s njim osuđeni su i njegov brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Pernar.

Ističu i ulogu kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i zvijezde Real Madrida Luke Modrića, koji je pak optužen za davanje lažnog iskaza oko transfera u engleski Tottenham Hotspur 2008. godine.

Tko je Zdravko Mamić?

Dalje u tekstu čitatelje upoznaju s likom i djelom Zdravka Mamića. Tako BBC ističe da Mamić nije bio samo izvršni direktor Dinama, već i potpredsjednik nogometnog saveza.

Podsjećaju i na višegodišnju borbu BBB-a koji su ukazivali na to da Mamić izvlači korist od iznimno unosnih transfera isključivo za sebe i svoju ekipu, a ne za klub.

- Tada stvari kreću loše po Mamića. U 2015. uhićen je zajedno s bratom Zoranom. Skandal je dobio i međunarodnu pozornicu kada su hrvatski navijači zasuli bakljama travnjak na utakmici Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 2016., podsjeća BBC.

- Optužen je za izvlačenje 112 milijuna hrvatskih kuna iz kluba i još 12,2 milijuna kuna neplaćenog poreza. Nešto kasnije Mamić je prilikom posjeta očevog groba ranjen, piše BBC.

U osvrtu na presudu kolege s BBC-ja posebno ističu da je Zdravko Mamić večer uoči izricanja pobjegao preko granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu, i to u poznato svetište.

- Što god da je tamo radio, sigurno je samo da su uslišane molitve navijača Dinama. Godinama protestiraju protiv čovjeka koji vodi klub koji bi trebao biti neprofitna udruga, no oni tvrde da je cijelo vrijeme pripremao 'tihu privatizaciju' kluba s ciljem isisavanja novca iz Dinama. Najžešći navijači bojkotirali su klub, pa je atmosfera u Maksimiru nerijetko bila sablasna. Neki od njih u potpunosti su se odvojili od kluba i osnovali Futsal Dinamo.

Sada se i sud napokon složio s njihovim viđenjem modusa operandija Zdravka Mamića, zaključuje u tekstu novinar BBC-ja.

Linker
04. svibanj 2024 04:44