Getty / Reuters
SVE SE PROMIJENILO

IAKO SU U ČETVRTOM DESETLJEĆU ŽIVOTA ONI VLADAJU NOGOMETOM Senatori poput mladića: 'Prošlo je vrijeme onih gluposti da je igrač gotov kada navrši 30.'

Nogometom vladaju ‘stari dečki’, igrači u četvrtom desetljeću života poput Messija, Cristiana Ronalda, Modrića, Lewandowskog...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. prosinac 2019. 22:33

Messi, Ronaldo, Modrić, Lewandowski... Najbolji nogometaši današnjice nisu više u cvijetu mladosti, štoviše. U četvrtom su desetljeću života, no godine se na njihovim igrama ne osjete, svakoga tjedna iskazuju svoju vještinu i oduševljavaju nogometne pristalice širom svijeta.

Godinama je bilo uvriježeno mišljenje da je dob od 30 godina svojevrsna prekretnica nakon koje slijedi pad igračke forme. Stoga su i mnogi klubovi bili vrlo oprezni prilikom produžavanja ugovora 30-godišnjacima i u najboljem su slučaju onima najkvalitetnijima davali nove dvogodišnje ugovore. Ne krijući strah od rizičnoga posla, budući da je već ‘izraubano’ tijelo sklonije ozljedama, vrijeme oporavka duže traje...

Značajne promjene

Međutim, u posljednje se vrijeme sve to mijenja, više nogometaš u ‘Isusovim godinama’ nije isluženi uhljeb, nego se od njega i dalje očekuju odlične igre. I nemali je broj primjera da su igrači nakon navršene 30. godine pružali svoje najbolje igre. Sjetimo se, primjerice, našeg bivšeg reprezentativca Ivice Olića (40), koji je potpisao za Bayern nekoliko mjeseci prije 30. rođendana. I u tri je bavarske godine dosegnuo zenit karijere, igrajući u dva finala Lige prvaka, a svakako je bio najzaslužniji za Bayernov nastup u finalu Lige prvaka u Madridu 2010. godine, njegovi su golovi nakon punih devet godina čekanja opet odveli njemački klub do završne utakmice elitnoga natjecanja.

Zagreb, 141217.
Nogometas Mihael Mikic, fotografiran ispred HNK.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Sjajan je primjer i Mihaela Mikića (39). Otišao je u Japan sa 29 godina i ostao je tamo punih devet godina, odigravši u klubu Sanfrecce Hiroshima najbolje utakmice karijere. Nakon 223 odigrane službene utakmice, bio mu je priređen oproštaj za pamćenje...

- Kad napravim presjek karijere, doista se može reći da sam najbolje utakmice odigrao u Japanu, nakon što sam ‘prevalio’ 30. godinu. I to u današnje vrijeme nije nimalo čudno, pa pogledajte samo koliko nogometaša igra na vrhunskoj razini, a daleko su od mladalačkih dana! Sve se promijenilo - kaže Mikić.

U čemu je, dakle, recept dugovječnosti na visokoj razini?

- Najvažnije je da igrača zaobiđu velike i teške ozljede, poput puknuća ligamenata koljena, ozljede gležnjeva, itd... Ostane li igrač zdrav i apsolutno posvećen nogometu, od njega se mogu očekivati najbolje utakmice u tim godinama. Prepun je, naime, samopouzdanja, ima dovoljno iskustva, a meni je uvijek dodatni motiv bio natjecati se s osjetno mlađim suigračima! Godinama sam govorio da ću se ostaviti nogometa kad više neću moći pratiti ritam, kad ću vidjeti da je netko na treningu brži od mene, da je spremniji... No, prestao sam igrati, iako nisam naletio na bržeg i spremnijeg suigrača, uvjeren sam da sam mogao igrati na toj razini barem još dvije godine, jer je moje tijelo u dobrom stanju. Ti igrači stariji od 30 godina istinski su lideri, pravi pobjednici, žele iskoristiti svaki trenutak koji je pred njima, jer su svjesni da im se bliži kraj, iako je i taj kraj karijere sad osjetno pomaknuti prema 40. godini. Prošlo je vrijeme onih gluposti da je igrač gotov kad navrši 30. godinu, sve je napredovalo i to se vidi i na primjerima najvećih i najboljih klubova, u kojima su nositelji igre samosvjesni i kvalitetni ‘oldtimeri’.

Jeste li imali poseban režim života nakon 30. godine?

- Više sam pazio na svoje tijelo nego kad sam bio mlađi. Iznimno mi je bilo važno da zaspem oko 23 sata, jer je znanstveno dokazano da se hormon rasta najviše razvija tijekom sna između 23 sata i jedan sat u noći! Dakle, u ta dva sata organizam dobije, nazovimo to tako, prirodni doping! Naravno da nisam baš svaku večer legao u 23 sata, ali činio sam to mnogo češće nego u 20-im godinama. I to mi je donosilo prednost u odnosu na mlađe igrače, koji nisu bili tako pažljivi sa svojim tijelom. Nadalje, brinuo sam o prehrani, nikad nisam otišao na trening, a da prije vježbanja nisam doručkovao. Zbog toga sam se ranije dizao, a pazio sam istodobno da svakoga dana u isto vrijeme doručkujem, ručam i večeram. To su naizgled sitnice, ali sve te životne sitnice na kraju rade veliku razliku između igrača i igrača. I svih sam se tih godina osjećao fenomenalno...

Jeste li, kako su godine prolazile, imali više liječničkih pregleda od mlađih igrača?

- Ne. Odradili smo na početku sezone testiranja i temeljne liječničke preglede, a onda je sve ovisilo o meni, kako ću se ponašati i koliko ću paziti na svoje tijelo. Naravno da je u cijeloj priči važna i uloga trenera, koji svoje starije igrače doziraju, dobri treneri osjete kad je potrebno odmoriti iskusnog igrača. Ne moraju, primjerice, Messi, Ronaldo, ili Modrić odigrati baš svaku utakmicu u srijeda - subota ritmu, kad preskoče jednu utakmicu, odmah se to osjeti na regeneraciji njihova organizma, koji vrati svježinu.

A jeste li kao stariji igrač više trenirali nego u mlađim danima?

- Jesam! U najmanju sam ruku većinu treninga u 35. godini odradio podjednakim intenzitetom kao i kad sam imao 25, ali često sam znao raditi i više. Taj motiv i inat da svojim primjerom pokažem kako godinu i nisu tako važne, tjerao me naprijed i davao mi je dodatnu snagu i volju. Tako je sigurno i s ovim današnjim igračima koji su prošli 30. godinu, a još uvijek igraju na najvišoj razini - rekao je Mikić.

Agüero, Neuer, David Silva, S. Ramos, Pique...

Ovaj smo napis počeli navođenjem najzvučnijih imena ‘starih dečki’ preko 30. godina, a uz Messija, Ronalda, Modrića i Lewandowskog, izdvojili smo i 20-ak igrača koji također igraju izvrsno u četvrtom desetljeću života. Evo i tih ‘senatora’: Neuer, Lloris, Bravo, Handanović, Otamendi, David Silva, Filipe Luis, Sergio Ramos, Pique, Vidal, Suarez, Jordi Alba, Hummels, Mertens, Cavani, Kroos, Busquets, Reus, Godin, Alderweireld, David Luiz, Vertonghen, Fernandinho, Özil, Vardy, Agüero, Aubameyang... (pju)

Veliki teniski trojac tridesetogodišnjaka

Nije samo nogometašima produženo vrijeme trajanja karijere. Najbolji primjer za to je tenis, kojem trenutačno (i već godinama) ‘drmaju’ trojica tridesetogodišnjaka - Roger Federer je 38-godišnjak, Rafael Nadal 33-godišnjak, a Novak Đoković 32-godišnjak. Što se tiče košarke, LeBron James će uskoro napuniti 35 godina, a u rukometu, Nikola Karabatić je već u 36. godini.

Linker
30. travanj 2024 15:56