Ronald Gorsic / CROPIX
SLAVEN BELUPO U SREDINI LIGUE 1

IGRAO FINALE FRANCUSKOGA KUPA PROTIV MBAPPEA I CAVANIJA, A NOGOMET JE NAUČIO NA ULICI 'Volim hrvatsku glazbu, znam pjevati 'Rano, rano' od Magazina'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. rujan 2018. 10:35

Jedan od novih igrača koje je Slaven Belupo doveo uoči početka nove sezone je Luis Marie Rodrigue Bongongui Assougou, 25-godišnji Kamerunac s francuskim državljanstvom. Odmah je uhvatio standardnu poziciju u momčadi te je jedan od oslonaca trenera Tomislava Ivkovića. Nije baš visok, tek 166 cm, ali je vrlo brz i spretan s loptom, te kao takav prilično neugodan za suparničke obrane. U sustavu 3-4-2-1 kojeg koriste Farmaceuti pronašao je svoje mjesto na poziciji desne polušpice.

Bongongui je rođen u Kamerunu gdje je živio do devete godine, kad se u Parizu priključio ocu koji je otišao trbuhom za kruhom. Inače je iz sportske obitelji, ujak je bio nogometni profesionalac, a otac se bavio džudom.

- Imao sam lijepo djetinjstvo u Kamerunu, rođen sam i odrastao u glavnom gradu Yaoundeu. Igrao sam nogomet samo na ulici, po kvartovima. Nisam imao trenera, obično bi nas stariji dečki usmjeravali. Tek u Francuskoj sam počeo s pravim treninzima, i to u klubu Bondy, u kojem je kao dječak bio i Kylian Mbappe. Bio sam i u Sedanu, a prvi profesionalni ugovor potpisao sam s Paris FC-om.

Prošlu sezonu proveo je u francuskom trećeligašu Les Herbiersu, s kojim je ispao iz lige, ali je dogurao čak do finala u Kupu Francuske. Na Stade de Franceu suparnik je bio Paris Saint-Germain, koji je pogocima Lo Celsa i Cavanija iz jedanaesterca slavio s 2:0.

Sredina u Ligue 1

- Bilo je to nevjerojatno, sjajno iskustvo. PSG je vrhunski klub, na razini Reala i Barcelone, a za nas je već i sam plasman u finale predstavljao pravu senzaciju. Protiv kojeg igrača je bilo najteže igrati? Protiv svih, haha. No, u toj utakmici impresionirali su me Mbappe i Lo Celso...

U svibnju je igrao protiv PSG-a, a u lipnju stigao u Slaven Belupo. Objasnio je simpatični Kamerunac zašto je napustio svoju drugu domovinu.

- Htio sam vidjeti kako me doživljavaju drugdje. Shvatio sam da ću u Francuskoj teško dalje napredovati, pa sam otišao potražiti potvrdu svoje vrijednosti u inozemstvu. Imao sam ponude iz Grčke, Rumunjske te s Tajlanda, ali Hrvatska me nekako najviše privukla, otac i moj menadžer također su mi preporučili dolazak ovdje. Naravno, znao sam za hrvatsku reprezentaciju od ranije, isto tako i za Dinamo koji je igrao Ligu prvaka.

Kako ocjenjuje kvalitetu nogometa u Hrvatskoj ligi?

- Ima vrlo kvalitetnih momčadi, kao i onih malo slabije kvalitete, ali liga je vrlo teška i zahtjevna. Ni u jednoj utakmici ne mogu se unaprijed upisati bodovi.

Kako bi se Slaven Belupo proveo u francuskom prvenstvu?

- Francuska liga tjelesno vrlo zahtjevna, no mislim da bismo mogli izboriti sredinu ljestvice...

Želim ostaviti trag

Razgovarali smo uz pomoć prevoditeljice koja je željela ostati anonimna, no naučio je i par riječi hrvatskog jezika.

- Dobro, kako si, dobar dan, dobra večer, dobro jutro, desno, lijevo, sam, leđa... Želja mi je još bolje naučiti vaš jezik.

Planovi?

- Želim ostaviti trag u Hrvatskoj, napraviti dobar rezultat sa Slavenom Belupom i dati svoj maksimum.

Naravno, pratio je Luis Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kako je vidio Hrvatsku?

- Vidjelo se da su uigrana i složna momčad, igrali su jedan za drugog, zato su tako daleko i dogurali. Rakitić i Modrić su posebni igrači, a jako mi se sviđa i Perišić. Naravno, navijao sam za Francusku. Izgubili su u finalu Eura, sad je bilo vrijeme da osvoje naslov.

Tko je njegov favorit za Zlatnu loptu? Francuzi Griezmann i Mbappe, Salah, Ronaldo, ili možda Luka Modrić?

- U posljednje vrijeme osvajali su je Messi i Ronaldo, malo je bio cijenjen doprinos igrača poput Xavija i Inieste. Osobno smatram da bi Zlatnu loptu ove godine trebao dobiti Modrić jer je on bio taj koji je pokazao najviše i odveo Real do Lige prvaka i Hrvatsku do finala Svjetskog prvenstva.

Bongongui kaže da nema svog nogometnog uzora.

- Moj uzor je Bog. Katolik sam, vjera zauzima jako važno mjesto u mom životu, a prakticiram je kroz riječi Biblije. Vjera mi je puno pomogla kad sam se oporavljao od ozljede. Kad je u pitanju nogomet, gledam utakmice i od svakog igrača nastojim ponešto pokupiti.

Pjevam ‘Rano, rano...’

Osim što je jako dobar s loptom, Luis je i veliki ljubitelj glazbe.

- Kad mi je bilo 17 godina, jedan suigrač u Sedanu usadio mi je tu ljubav prema glazbi. Tada sam naučio svirati klavir. Inače volim svu glazbu, najviše gospel, pop i R&B. Sviđa mi se i hrvatska glazba, znam pjevati “Rano, rano” od Magazina - zaključio je dobro raspoloženi Luis Bongongui.

Volim gledati rukometašice Podravke Vegete i jesti vaše juhe

U slobodno vrijeme nije mu dosadno.

- Gledao sam rukometašice Podravke Vegete u kvalifikacijama za Ligu prvakinja, imaju baš jaku ekipu, pokušat ću pogledati još koju utakmicu. Svidio mi se i Renesansni festival, bilo je impresivno, pravi povijesni spektakl. Odem ponekad i do Zagreba, a nažalost još nisam imao vremena posjetiti plaže na Jadranu za koje znam da su jako lijepe.

Kaže da mu se svidjela hrvatska kuhinja.

- Osobito volim vaše juhe. Volim i slastice, ali nažalost tu moram biti oprezan jer je to opasno za kilograme.

U Koprivnici se osjećam kao kod kuće

O Koprivnici i Slavenu Belupu nije znao ništa, ali mu se nova sredina onako na prvu svidjela.

- Grad je malen, više obiteljski, a u njemu se osjeća kao da sam kod kuće. Mislim da je grad idealan za profesionalne nogometaše koji se mogu u potpunosti posvetiti svom poslu. Što se tiče kluba, organizacija je na visokoj razini, u momčadi vlada dobra atmosfera u momčadi. Prava smo obitelj, a imamo i kvalitetu, nadam se da ćemo biti ugodno iznenađenje prvenstva ove sezone. Trener Ivković je jako dobar, daje igračima jako puno energije i pozitivnog pritiska, motivira nas da pružimo maksimum. Sa svim igračima sam dobar, ali najviše s Mendyjem, s kojim mogu razgovarati na francuskom. On ujedno ima i puno iskustva pa me savjetuje, te mi je poput starijeg brata.

Linker
06. svibanj 2024 10:49