Srdjan Stevanovic/Getty Images
SAD TO TREBA I DOKAZATI

INAČE NIJE OD VELIKIH RIJEČI, ALI OVAJ VATRENI DANAS PUCA OD SAMOPOUZDANJA 'Tehnički smo puno bolji od Brazilaca, a volio bih i da on zaigra'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. lipanj 2018. 12:51

Prije posljednjeg treninga Vatrenih uoči puta u Liverpool sjeli smo s Marcelom Brozovićem na tribinu stadiona NK Rovinj. Rijetko razgovara s novinarima, iako se ima čime pohvaliti. Talijanski mediji više su mu puta tijekom proljeća “poslali ljubavna pisma“, diveći se izvrsnim prezentacijama novog lidera igre Crno-plavih. Sezonu u Serie A završio je s četiri gola i devet asistencija, od toga je u zadnjih 11 nastupa imao jedan pogodak i pet dodavanja za gol. Njegovi korneri vodili su ih do pobjede nad Laziom za Ligu prvaka.

- Sezona je bila stvarno duga i teška. Od posljednjih dvanaest utakmica, jedanaest sam odigrao po 90 minuta, a jednu preskočio zbog kartona. Ali kao i uvijek imam snage. Spreman sam za sve napore - kazao je Brozović za kojeg je poznato da nije od velikih riječi.

Nekad je Ante Čačić rekao “Brozović se odmara dok trči“.

- To ste me pitali još dok sam igrao za Dinamo. Što reći? Mogu puno trčati, to sam valjda naslijedio od tate Ivana.

Soccer Football - Serie A - Inter Milan vs Genoa -  San Siro Stadium, Milan, Italy - September 24, 2017   Inter Milan's Marcelo Brozovic in action   REUTERS/Alberto Lingria
Alberto Lingria / REUTERS

Nadam se da ostajem

U nekim izborima proglašen je najboljim igračem mjeseca travnja u Serie A, u mnogim derbijima Intera bio je najbolje ocijenjen na utakmici, je li mu to najbolja sezona u karijeri?

- Ova polusezona je zaista najbolja koju sam dosad odigrao. Došao sam na moju pravu poziciju, ono što igram cijeli život, zadnjeg veznog. Stvarno sam se odlično snašao, odigrao jako dobro i sretan sam.

Imali ste u siječnju praktično prijelaz u Sevillu, bilo je već javljeno da je gotovo, da bi trener Spalletti stopirao odlazak i propalo je. Očito vas to nije pokolebalo nego dodatno motiviralo.

- Točno, bilo je svašta oko toga transfera, zadnji dan mi nisu dopustili da idem, i eto, nastavio sam dalje raditi, trener mi je dao šansu i iskoristio sam je.

Na kraju ste izborili Ligu prvaka, znači li to da ostajete? Odšteta koju klub traži je 50 milijuna eura.

- Nadam se da ostajem.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jeste li sada potpuno zadovoljni?

- Jesam. Sve je super, sve je odlično. Grad je top, momčad jako dobra, sve je na vrhunskoj razini.

Što se to sve promijenilo u šest mjeseci jer na zimu ste htjeli dignuti sidro, a sad ističete da je vam je izvrsno?

- Radi se o tome da dugo, tako i u prvom dijelu sezone koja je upravo završila, nisam igrao na svojoj poziciji. Prirodnoj, na kojoj mogu najviše dati. Trener me gurao na polušpicu koja mi se nije sviđala. U redu, odigrao sam dobro i nekoliko susreta na polušpici, ali nije to moje mjesto. Stalno sam morao čekati loptu da mi dođe, a ovako, nakon što me stavio na zadnjeg veznog uvijek sam s njom, zato mi je puno lakše.

U veljači na utakmici s Bolognom imali ste sukob s navijačima, zviždali su vam, a odgovorili ste pljeskom. Kako su mediji konstatirali - ironičnim. U tom času činilo se da će vam grdno zamjeriti, ali ekspresno ste to riješili. Kako?

- Bilo mi je teško kad su mi zviždali. Tada sam si rekao da ću odigrati svaku utakmicu najbolje što mogu, da ću dati sve od sebe, na kraju se taj zvižduk pretvorio u pljesak.

Kažu ljudi koji se druže s vama da ste se dosta uozbiljili, da ste daleko zreliji i veći profesionalac, da je možda prekretnica bilo rođenje kćeri.

- Presretan sam što sam dobio kćer Auroru. Ne znam kako to uopće opisati, kad dođete s treninga i kad je vidite, ne možete biti nesretni. I ako ste nesretni sve zaboravite i poprimi vas sreća. Ona mi daje još više entuzijazma da radim i da se borim. Sigurno je da sam sada veći profesionalac, nedvojbeno. Žene i kćer žive sa mnom u Milanu, ne idem pretežno nigdje. Odem tu i tamo na neku večeru sa suprugom. Ostalo sam vrijeme doma i treniram.

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Marcelo Brozovic i Perparim Hetemaj.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Svi smo presretni

Mladi ste još, u 26. godini, možda vam ponekad treba izlazak, kao ispušni ventil?

- Ne, nikako, prošao sam sve to. Smirio sam se, normalno da sam se smirio, taj dio je iza mene.

Nije se činilo da ste “u ljubavi” s Lucianom Spallettijem, da ste si sjeli, na kraju je ispalo da vam je upravo on dao igru Intera u ruke, dirigentsku rolu i najbolju poziciju.

- Nije da si nismo sjeli, nego on je mislio da najbolje mogu igrati polušpicu. Ali, eto, to nije bila moja prirodna uloga, onda se dogodilo da su dva-tri igrača bili ozlijeđeni pa me protiv Napolija stavio na zadnjeg veznog. Od te utakmice igrao sam do kraja sezone na tom mjestu i bilo je odlično.

Burno ste proslavili ulazak u Ligu prvaka pobjedom nad Lazijom u zadnjem kolu.

- Taj domet puno znači klubu, nama momčadi i navijačima. Svi smo presretni. Nadam se da ćemo odsad u kontinuitetu imati plasman u to elitno natjecanje.

Juventus dominira u Serie A, ali diže su Napoli, Roma… polako liga vraća obrise stare slave.

- Meni je ovo bila treća sezona, zaista se vidi napredak u talijanskom prvenstvu. U svim momčadima. Postiže se više golova, igra se bolje, veći je broj akcija za pogotke, kvaliteta raste, a mislim da će sljedećih godina biti bolje i bolje. A što se tiče Intera, uvjeren sam da u predstojećem prvenstvu možemo napraviti više od ovog četvrtog mjesta.

Juventus je toliko dominantan da se pitamo je li ga moguće “skinuti“?

- Mi smo doveli već dva-tri pojačanja, nadam se da ćemo još poneko, da će se od sljedeće sezone promijeniti odnos snaga.

Kako iz vašeg rakursa izgleda Svjetsko prvenstvo?

- Ne bih išao daleko u prognoze. Najbitnija je ta prva utakmica s Nigerijom, da u njoj odigramo što i kako znamo te mislim da neće biti nikakvih problema. Puno smo bolja momčad od njih.

To bi bio iskorak.

- Veliki korak naprijed, ali nemojte me tjerati da dajem procjene dokle ćemo dogurati. Polako…

U Rusiji je igrao za nacionalnu vrstu, prijateljsku utakmicu u studenom 2015. u Rostovu kad su Vatreni Ruse dobili 3:1. Zabio je gol…

- Dobro se sjećam, dao sam drugi gol.

Dobra iskustva.

- Nisu loša zasad.

Ne osjećam pritisak

Prvi posao je danas Brazil, prijateljski sraz, ali kad se igra s takvim rivalom uvijek ima veću dimenziju od sasvim obične pripremne provjere.

- Sigurno da je to zahtjevna utakmica, Brazil je favorit po meni za osvajanje naslova Svjetskog prvaka, uz još poneke ekipe, kao što su Španjolska i Njemačka. Izbornik će dati šansu većem broju igrača i prilika je to svima da se dokažu. To vrijedi i za mene. A što se tiče rezultata, normalno je da uvijek idemo na pobjedu.

Vezni red Brazila na posljednjoj prijateljskoj utakmici s Njemačkom, kad su slavili 1:0 u Berlinu, bio je Casemiro, Fernandinho i Paulinho. Kad biste usporedili njihovu i našu sredinu terena, imamo li danas bolji vezni red nego Brazil?

- Sigurno da imamo - u glavnu je odgovorio Brozović, dodajući:

- Po meni, tehnički smo puno bolji i to se vidi u igrama koje pružamo. Nadam se da će se pokazati i danas na utakmici.

BELO HORIZONTE, BRAZIL - NOVEMBER 10: Philippe Coutinho (C) and Neymar (L) of Brazil celebrate after scoring a goal during the FIFA 2018 World Cup Qualifier match between Brazil and Argentina at Mineirao Stadium in Belo Horizonte, Brazil on November 10, 2016. Leonardo Benassatto / Anadolu Agency, Image: 305287302, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

To je velika stvar, Brazil je ipak momčad koja stvara igru, iako je kroz povijest najviše poznat po napadačima.

- Volio bih da zaigra Neymar. Želim igrati protiv najboljih igrača na svijetu, tako da mi je uvijek drago kad mogu odmjeriti snage s takvim asovima.

Koliko vi igrači osjećate pritisak medija, navijača, javnosti… da učinite nešto veliko ovog ljeta?

- Mogu reći, po svojem primjeru, ne osjećam nikakav pritisak. Nema ničega. Na nama je samo da odigramo što najbolje možemo i to je to. Kao što je bilo na zadnjem Euru u Francuskoj - kulerski će Marcelo Brozović.

Linker
14. svibanj 2024 05:04