JAPANAC NA POLJUDU

Inoha na treningu s Bijelima: Hajduk nije šest godina bio prvak? Promijenit ćemo to!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 07. srpanj 2011. 16:16

Stigao je Masahiko Inoha i odradio prvi trening s “bijelima”, stotinjak minuta jutarnje “šihte”, a popodne je produžio na liječničke preglede u medicinskom centru blizu Bad Kleinkirchheima da Hajduk može formalizirati njegov dolazak. Inoha je doputovao iz Tokija u pratnji menadžera Taka Yamazakija i prevoditelja Kente Kasaija, nekoć igrača tokijske Kashime Antlers koji je igrao pet godina i u Brazilu. Kasai je smio biti i na terenu, u igralištu, da prevede neke pojmove Inohi, Kasai zna portugalski, James zna portugalski, ali i hrvatski, uz ono općenito znanje engleskog koji je poput esperanta, prenosi Slobodna dalmacija.

Hajduk se dobro snalazi na svim jezicima i na mote, Balakov je odmah u vježbama prekida igre koristio Inohu uz Vejića kao stopera, premda je u razradi akcija (što ih Balakov obavlja usporeno, da igrači bolje nauče pozicije i linije kretanja) djelovao s pozicije desnog beka. Kakav je, svi će pitati. Još mu se spava... Ali, izgleda kao nogometaš, kao desni bek, dobra tehnika, za stopera nema neku visinu...

Odmah su ga uputili i u prve riječi hrvatskog, “dobar dan”, ali i ono nogometno, dodaj, pazi, leđa, balun, kopačke... Glasnogovornik Ante Bilić dobio je zadatak da poslije treninga održi prvi sat hrvatskoga s Inohom, da ga uputi u prve izraze, a u Splitu će mu po povratku angažirati i pravog profesora hrvatskog da ga nauči bržem sporazumijevanju.

Hrvatski kod Ante Bilića, a za matematiku je zadužen menadžer Yamazaki. Sve su to poslovne tajne, ali 200.000 eura je odšteta za Kashimu, Hajduk mu je odskočna daska, a ugovor u gabaritima štedljivosti tipa Maleš&Nižetić. Zemljopis je briga team-managera Krešimira Mikulandre, da ga s aerodroma u Klagenfurtu doveze do ove alpske rajske zabiti.

Inohu u Hajduku drže podalje od novinara, jer - tek je došao. Samo ga slikajte, nije mu lako mijenjati dan za noć. Čeka se trenutak da ga predstave u press-dvorani hotela Die Post. Ako već ne smije igrati utakmice Hajduk se drži organizacije kao da je reprezentacija, sve na službenom nivou, nema više onako “po domaću”, s nogu, za rukav. Nego press-room, pult, mikrofon, pitanja. I to s Inohom – kad bude, uskoro.

Već su se najavili i prvi japanski reporteri (domicilno iz Italije, “news agency”) koji će pratiti prve korake Inohe u Hajduku. A tek na Barcelonu kad navale. Hajduk u bijelom dresu i bjelosvjetskom okruženju. Inoha je, podsjetimo, iskusan igrač koji puni 26 godina u kolovozu, ideja predsjednika Hrvoja Maleša i šefa struke Mila Nižetića realizirana je polako, ali sigurno, etapno. Kako god su najavljivali, Inoha nije bio obećanje ludom radovanje. Sad se broj Hajdukovih akvizicija popeo na sedam, Milićević, Luštica, James, Ruben Lima, Vuković, Sarić evo i Inohe. Prvi Japanac u Hajduku, a na sceni HNL-a pamtimo i Kazuyoshija Miuru u dresu Dinama.

- Slušao sam puno o Hrvatskoj, Splitu, lijepa država, prekrasan grad... Znam od nogometaša Rapaića, Bokšića, Jarnija... Hajduk nije šest godina bio prvak?! Pa eto lijepog izazova da tu nešto promijenimo - kazao je na japanskom Inoha, a novinarima je prevodio njegov suigrač danas prevoditelj Kenta Kasai.

Kazao je kako je izvrsno primljen i kako se s momčadi Hajduka osjeća kao kod kuće.

- Svi su vrlo ljubazni, pa se i nije bilo teško uklopiti. Nisam prvi put u Europi, igrao sam s reprezentacijom, no prvi put ću biti u Hrvatskoj. Veselim se prvoj utakmici i Splitu - rekao je Japanac.

Linker
21. rujan 2024 04:58