SIMATIČNI JAPANAC

Inohin iPad progovorio na hrvatski: 'Dobar dan, kako ste... Što želite popiti?'

U komunikaciji mu pomaže Kenta Kasai, ali ne može Kenta za njim utrčavati na treninge i utakmice. Hrvatski ga uče glasnogovornik Ante Bilić i - iPad
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 11. srpanj 2011. 20:55

Mario. Mario? Mario?! Mario?!? Što se cijela momčad zove Mario?! - čudio se dobroćudni Ino, Masahiko Inoha, Japanac u redovima Hajduka koji tako zdušno, gotovo danonoćno uči hrvatski e da bi se brže srodio s novim društvom.

Maloča, Brkljača, Tičinović, Jelavić. Dobro, ali ima i drugih imena. Ubrao je on to sve i rapidno napreduje. Sve je on već shvatio, zna i prvu jedanaestoricu “bijelih” u kojoj je i sam nastupio protiv Feldkirchena, jučer nam je već svih nabrojio, od Sube, Đemsa, preko Tomija do Gige i Ante u napadu, a svog najbližeg do sebe, u stoperskom paru zove Ve-jići!

U komunikaciji mu pomaže Kenta Kasai, ali ne može Kenta za njim utrčavati na treninge i utakmice. Hrvatski ga uče glasnogovornik Ante Bilić i - iPad. Ante ima dovoljno strpljenja da su već u nekoliko dana po najmanje sat vremena dnevno naučili mnoge stvari, ono osnovno “dodaj, skok, pazi leđa, nabij”! I brojati već zna, do deset, do stotinu, do tisuću. I imena svih uokolo, trenera, suigrača.

A Inu je u ruci iPad, najnovije čudo tehnike, s aplikacijom prijevoda s japanskog na hrvatski. Doputovao je iz Tokija pripremljen na učenje novog jezika. Iznenadio se koliko je hajdučko društvo poliglotsko, svi nešto znaju, a on... Ništa. Zasad ništa. Sjedi jedan. Pa mu je iPad stalno u ruci i pod miškom, da uskoro postane: odličan, pet!

Možda je vaš reporter staromodan, pa ga takve stvarčice iznenađuju, ali vidjevši da Ino u digitalni ekran govori nešto na japanskom, a “vražja kutija” progovara:

- Dobar dan, kako ste, što želite popiti?! - nama je sve to pomalo nevjerojatno.

- Arigato (to je na japanski hvala op. p.), može jedan kapućino – odgovaramo Inu u ekran. - Ali ne daju da se zadržavamo u Hajdukovoj bazi Die Post.

Šalu na stranu, Inoha se silno trudi i štošta već zna uz pomoć “vražje kutije”, upisuje unutra razne fraze i s ekrana stižu nepogrešivi odgovori. Kad dođe u Split Inohi ni profesor pravi neće trebati!

Rekli smo Inu: svakim danom u svakom pogledu sve više napreduješ.

Smije se crvenokosi Inoha i njega je sve to silno razveselilo. Jedan Mario je Maloča, drugi je Tič, treći Brki... I taj rebus je riješio! A s ekrana stižu odgovori. Samo da na japanskom ne kaže “gromovi vas spalili”, a da ekran sve to točno ne prevede usred sastanka s trenerom!? Neće, Ino izgleda kao duša od čovjeka. Jesu li svi Japanci tako simpatični?!

Linker
24. rujan 2024 01:15