DAMIR KRAJAC/CROPIX
Gdje je zapelo

Intrigantna situacija u Maksimiru: Predviđaju mu top karijeru, a još nije potpisao s Dinamom!?

Što se događa s čovjekom u kojeg se ‘zaljubio‘ i legendarni Miroslav Klose?
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. svibanj 2020. 08:00

Theophile je u pregovorima s Upravom oko ugovora. Bio sam i ja u toj situaciji, kad pregovaraš, emocionalno trošenje je veće nego obično i postoji mogućnost da dođe do neke ozljede, pa on ne igra dok se ne riješi situacija - objasnio je Igor Jovićević zašto Kevin Theophile-Catherine nije igrao ni u jednoj od dvije pripremne utakmice, protiv Osijeka i Gorice.

Traže nova trješenja

Nije Dinamov trener tu situaciju predstavio kao neki ultimatum ili ucjenu francuskom stoperu, međutim, čak i da to jest, potez bi bio potpuno logičan i uobičajen u nogometnom svijetu. Već mjesecima Theophile odugovlači, premišlja se, odlazi pa ostaje, nekoliko puta novi je ugovor bio dogovoren, pa onda opet nije. Stvarno nema potrebe za takvim otezanjem. Zna se koliko može dobiti u Maksimiru, zna se da mu aktualni ugovor istječe krajem lipnja (ili do kraja sezone, ovisno o dogovoru) i doista nema smisla za tako dugačke pregovore. Ako ne želi potpisati, u redu, Dinamo treba krenuti svojim putem, Jovićević uigravati momčad bez njega.

Mora se priznati da su u Maksimiru čak i predugo bili strpljivi, dali su mu priliku i pokazali da ga žele zadržati, ali sad više nema smisla otezati.

Theophile još uvijek može potpisati i ostati u Dinamu, nije ta opcija još potpuno eliminirana, no sad je priča došla u fazu ‘uzmi ili ostavi, mi te više nećemo nagovarati’. Francuz će dotad trenirati s prvom momčadi, ali neće biti u kadru za utakmice. U ovom trenutku Theophile je u svakom slučaju opet bliže odlasku i u Dinamu se očito svi tako i ponašaju. Ako se predomisli - dobro, ako ne potpiše - opet dobro, tražit će nova rješenja.

Ionako je Dinamo već krenuo na tržište u potragu za novim stoperom, Brazilac Ygor iz Gil Vicentea zadnja je želja, iako su financijske želje portugalske momčad i Dinamove mogućnosti još uvijek u raskoraku, ali dokaz je to da Modri traže, da su spremni dovesti novo rješenje u obrani. Emir Dilaver, Joško Gvardiol, Josip Šutalo, Kim H. i Stefan Milić, koji tek dolazi na ljeto, to su Jovićevićeve opcije. Očito, u Maksimiru ne misle kako je to dovoljno jamstvo za novi europski iskorak. Dok nema Dine Perića, Dilaver bi ostao jedini iskusni stoper, a ni njegov odlazak u skorije vrijeme nije nemoguć.

Međutim, od svega toga najviše intrigira situacija oko Joška Gvardiola. Mladić kojemu predviđaju veliku karijeru u top klubovima još nije potpisao profesionalni ugovor s Dinamom!? Ima i dalje samo stipendijski, valjda je još jedini od svih tih mladih, perspektivnih igrača, pogotovo onih iz prve momčadi, koji je pod stipendijskim ugovorom.
I sad, bilo bi lako njegovu situaciju objasniti da je Gvardiol poput nekih drugih mladih igrača u prošlosti odlučio iskoristiti ‘priliku za bijeg’, namjerno otezati s ugovorom da bi otišao u inozemstvo.

Svi za ostanak

Ali ne, on i ljudi koji ga savjetuju, obitelj i prijatelji, svi žele da Gvardiol ostane u Dinamu, bude projekt kluba, u Maksimiru napravi pravi iskorak i tek onda ode u inozemstvo. Upravo vidjevši kakav su put imali neki koji su prerano otišli, Gvardiol se želi izgraditi u Dinamu.
S druge strane, i u Dinamu u njemu vide važnog igrača u nadolazećem razdoblju, jednog od onih mladih igrača koji će među prvima izboriti mjesto u udarnih 11. Kad god nekoga u Dinamu pitate za Gvardiola, odgovor je uvijek sličan:
“Ma, to će biti riješeno, nema nikakve prepreke da potpiše ugovor”.
Ali, ‘riješeno’ je već nekoliko mjeseci, no onaj sam formalni čin još se nije dogodio. “Nema nikih problema”, rekao bi pokojni Vlatko Marković.

Navodno tek detalji

Nije, kažu svi, problem niti novac, treba dogovoriti tek neke detalje (neki kažu da je vrag upravo u detaljima), on želi ostati, oni žele da ostane, zato je stvarno nevjerojatno da taj proces toliko traje. Naravno, nemojte sumnjati da inozemni klubovi nisu već nanjušili da bi mogli ‘pokvariti posao’ Dinamu, nedavno je Jurica Vranješ u SN-u rekao da se u Gvardiola zaljubio i Miroslav Klose, novi pomoćni trener Bayerna, a nije Bayern jedini. Tržište se budi, Gvardiol je veliki talent, upita će sigurno biti sve više. On je, kako čujemo, zasad miran, ne razmišlja o naprasnom odlasku, niti bogatstvu preko noći, ali nastavi li se ova čudna situacija još neko vrijeme...

Dinamo ima igrača koji želi ostati, koji će, jamačno, za koju godinu transferom donijeti značajnu svotu, u situaciji kakvu ima sa stoperima može odmah tog igrača ‘gurnuti u vatru’, nije da traži neki nerealan novac, dakle, svi temelji za Gvardiolov ostanak i novi ugovor su, praktički, ispunjeni. Ne treba otezati da se nešto odjednom ne promijeni, bila bi velika greška da taj mladić kojim slučajem ne ostane u Dinamu.

GVARDIOLOV CV

Datum rođenja:
23. siječnja 2002.
Mjesto rođenja:
Zagreb
Visina/Težina:
185 cm/82 kg
Klub:
GNK Dinamo
Pozicija:
srednji branič
Broj dresa
32
Učinak za Dinamo:
6 utakmica/1 gol
Ugovor:
stipendijski do VI. 2022.

Linker
24. travanj 2024 17:02