REUTERS/Heino Kalis
'MORAMO IZVUĆI POUKU'

IVAN RAKITIĆ ZA SN OTKRIVA KAKO SCENARIJ IZ ELCHEA NIJE IMAO NI U NOĆNOJ MORI 'Naravno da je ovo šok i naravno da sam razočaran, ponajprije sobom...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. rujan 2018. 12:07

Ivan Rakitić vjerojatno je imao više scenarija kako bi mogla proći njegova stota utakmica za Hrvatsku, ali ovakav mu se nije pojavio ni u noćnoj mori.

U srijedu, nakon što se vratio u Barcelonu gdje ga sad čeka žestok tempo klupskih nastupa, pitali smo ga je li pretrpio veliki šok što je jubilarni susret morao napustiti s pola tuceta golova u mreži.

- Šok, naravno da je šok, jer šok je kad god izgubim utakmicu, ne volim gubiti nikad ništa. Šteta je što se to dogodilo, naravno da sam razočaran, pogotovo što smo igrali jako, baš jako dobro prvih dvadesetak minuta i bili puno bliži golu. Krivo mi je jer to čini razliku između velike reprezentacije i ostalih, kad oni takoreći iz tri šuta zabiju tri gola, a pogoci su stvarno bili fantastični. Kad im krene, strašno je teško, ne bih rekao da smo mi u tim situacijama napravili nešto loše, nego se jednostavno njima posložilo, a u takvim prilikama nikome ne bi bilo lako - kazao je Rakitić koji nikad ne klone duhom, jednako je reagirao i ovaj put. Vjeruje da će Vatreni ubrzo opet dobivati ovakve dvoboje, zašto ne već ove jeseni…

No, što se dogodilo? Zašto ste se raspali i stali nakon drugog pogotka?

- Prije svega, igrali smo protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu. Kad se njima otvori, teško ih je zadržati. I onda u drugom poluvremenu spustiš glavu. Ipak smo probali još se boriti, koliko smo mogli, ali nije išlo. U jednom se času moraš pomiriti da nije tvoj dan.

Kako ste se osjećali na terenu? Je li to bilo najgore otkako igrate za hrvatsku reprezentaciju?

- Na početku je osjećaj bio jako dobar, imali smo i dugo posjed, dobro izlazili na njihovu polovicu, napravili šanse, ali kasnije sam, naravno, bio razočaran. Razočarao sam se u svemu, prije svega sam razočaran bio sam sa sobom, potom i sa svima nama. Nismo to predviđali, ali ne moramo sada razbijati glavu i razmišljati previše o tome. Treba ovo zaboraviti, sve ostaviti u prošlosti, a dakako naučiti što se treba naučiti. Jako je puno pouka koje možemo izvući iz ovoga.

Momčad je dijelom nova, nedostajalo je pet startera iz finala Svjetskog prvenstva s Francuskom.

- To je poznato i nije jednostavno nadoknaditi igrače kojih nema. Treba malo vremena. Polako. Nemojmo sada razmišljati da je ovo bilo pravo lice nove Hrvatske, da ćemo odsad biti takvi, kamoli da nam je u Rusiji finale poklonjeno. Mi smo ga sami zaradili, izboriti, zaslužili, a tako ćemo izaći i iz ovoga.

Na kraju smo ga pitali zadirkuju li ga Španjolci jer zna se s igračima, ali i mnogima drugima, živi u toj zemlji... Mnogi su ga iz reprezentacije pozdravljali...

- Njima definitivno svaka čast, zaslužili su ovu pobjedu. To nije nikakvo iznenađenje, kad se otvori takvoj reprezentaciji, kao što je i u slučaju velikih klubova, tada je jako teško igrati protiv njih. Mislim da u prvom poluvremenu ni oni nisu znali zašto vode 3:0, ali to je to, kad krene naopako teško je. Iz ovoga moramo puno toga naučiti da se više nikad ne dogodi.

Navijači nisu toliko tužni zbog poraza koliko zbog toga što je najveći u povijesti naše reprezentacije, pa makar je radilo o novom natjecanju za kojeg nitko još nema do kraja definiran stav koliko ga važnim tretirati.

- Moramo biti optimisti, vjerovati u Hrvatsku, samo nas to može vratiti pobjedama protiv velikih suparnika. Nadam se da ćemo svi zajedno imati vjeru u snagu i pripremiti se za ono što dolazi - zaključio je Ivan Rakitić.

Hoće li Hrvatska održati dosadašnji rejting?

- Bit ćemo puno bolji u sljedećim susretima nego što smo bili u ovom, imamo tu kvalitetu, vjerujem da to zajedno možemo. Ne bojim se ničega, budite sigurni u to. Što je bilo trebamo baciti u zaborav, ovo nije bila realna slika kvaliteta naše reprezentacije i ta negativa će brzo proći.

Liga nacija je jako teško natjecanje

Kako dalje u Ligi nacija? Borba s Engleskom za drugo mjestu u skupini? Što predviđate?

- Liga nacija je jako teško natjecanje, moramo ući u borbu u sljedeće dvije utakmice koje su u Hrvatskoj, prvo s Engleskom pa Španjolskom. Idemo dati najbolje od sebe, kako god znamo. Najveći prioritet nije Liga nacija, no o kvalifikacijama za Euro ćemo govoriti kad dođu na red - kazao je Rakitić.

Linker
01. svibanj 2024 03:52