Privatni album
ZALJUBLJEN U HRVATSKU

IZ SUSJEDSTVA STIGLA NAJLJEPŠA PORUKA HRVATSKOJ UOČI SP-A! Modrić je najbolji u povijesti, a vi imate momčad koja će nadmašiti Vatrene iz 1998.

POGLED IZ SUSJEDSTVA Sabahudin Topalbećirević, najpoznatiji sportski komentator iz BiH, pratio je Hrvatsku na tri svjetska i tri europska prvenstva, a uživo je bio i na 19 finala Lige prvaka
Piše: Sabahudin TopalbećirevićObjavljeno: 01. lipanj 2018. 23:52

Hrvatsku selekciju počeo sam pratiti još 1994. godine. Posebno pamtim trijumf u Palermu nad Italijom od 2:1. Ćiro je bio pod UEFA-inom kaznom, a Tomislav Ivić vodio je utakmicu. Kod prvog gola današnji izbornik BiH Prosinečki ubacio je loptu u kazneni prostor da bi akciju završio Šuker, a onda u drugom dijelu Šuker postiže drugi gol nakon centaršuta Štimca. Tada se mogla naslutiti snaga hrvatske reprezentacije koja je već na Euru u Engleskoj mogla napraviti čudo da je Njemačka nije zaustavila u kontroverznoj utakmici sa 2:1.

Sve je to Hrvatska naplatila 1998. godine nevjerojatnim utakmicama, a trijumf nad Njemačkom bio je čudesan.

Nikad ne mogu prežaliti poraz od Francuske, a ono što me je iznenadilo kao novinara iz Bosne, kako nitko, ama baš nitko iz Hrvatske nije prozivao Bobana za izgubljenu loptu, iako su mnogi plakali. Nitko mu to nije spočitavao. Hrvatska se dignula i za broncu svladala tada možda i najbolju selekciju, Nizozemsku.

Taj kontinuitet od četiri-pet godina bio je presudan za veliki rezultat. Tako vidim i današnju Hrvatsku koja ima najbolji vezni red na svijetu. Nitko me neće uvjeriti u suprotno: Brozović, Kovačić, Rakitić i najbolji igrač u povijesti Hrvatske Luka Modrić. Njegova partija u finalu Lige prvaka ući će u nogometne udžbenike.

PARIS, FRANCE - JUNE 12:  Luka Modric (R) and Mario Mandzukic (L) of Croatia celebrate their team's 1-0 win in the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images / Getty Images

Polufinale temeljni cilj

Zlatko Dalić, izbornik iz BiH, a to vam je preduvjet da budete na svjetskom prvenstvu (šala) očigledno je vrlo smiren i s velikom dozom samopouzdanja radi svoj posao. Kada sam rekao da je iz Bosne, treba napomenuti da Srbiju vodi Krstajić koji je rođen u Zenici, Švicarsku bivši igrač Sarajeva Petković, a da je Japan na SP odveo Vahid Halilhodžić, i zaista mi je žao kako se to po njega završilo u Japanu.

Očekujem zato od ove generacije Hrvatske da polufinale bude temeljni cilj. Uz Brazil, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Argentinu, Hrvatska je najjača selekcija na prvenstvu! Možda se poklopi i revanš protiv Portugala kao što je bio slučaj s Njemačkom iz 1996. i 1998.

Žao mi je što nema moje Bosne i Hercegovine, posebno zbog dva maestralna igrača Pjanića i Džeke koji u tandemu mogu srušiti svaku reprezentaciju. Barem je Džeko ušao u najbolju momčad Lige prvaka kao fantastičan nogometaš, a on je prije svega zdrava i poštena osoba.

Godinama pratim i HNL i ona je bolja iz godine u godinu uz dominaciju Dinama, ali uz sjajnu Rijeku i povratak Osijeka, što me zaista raduje. Hajduk kao ponos Dalmacije, kao klub koji ima ogroman respekt na prostoru bivše Jugoslavije, na putu je da vrati staru slavu.

Ono što mora fascinirati način je na koji Dinamo selektira mlade nogometaše. Podatak da su tri bivša Dinamova nogometaša igrala u finalu Lige prvaka je fascinantan. To što je uradio Mamić s transferima nogometaša iz Dinama u velike klubove nešto je što svi ostali klubovi iz bivše Jugoslavije mogu samo sanjati.

Ćorić više od svih u BiH

Evo, i Ćorić je otišao u Romu za sedam milijuna eura, a toliko svi klubovi u BiH u prijelaznom roku NEĆE zaraditi. Sjećam se dobro debija Kovačića protiv Reala sa 17 godina, a sad već godinama igra u najboljem klubu na svijetu. Treba imati i hrabrosti i znanja da se to ostvari.

Navijam nostalgično za regionalnu ligu iako znam da je to gotovo neostvarivo. Možda, kad bi pobjednik te lige izravno ulazio u Ligu prvaka i da nagrade za klubove budu takve da im svi troškovi budu plaćeni.

Linker
19. travanj 2024 16:58