Damir Krajač / Cropix
STOP HULIGANIMA

Izmjena 'Zakona o navijačima' - Vlada zabranila maskiranje i alkohol na stadionu

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 07. siječanj 2011. 20:36

Prema izmjenama Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, koje je Vlada usvojila na sjednici održanoj u petak, zabranjuje se maskiranje navijača radi prikrivanja identiteta, uvodi se nulta stopa tolerancije na alkohol te se zabranjuje prodaja alkohola u sportskim objektima.

Kako je kazao državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, izmijene ovoga zakona postale su neizbježne nakon što je policajac, koji je radio na osiguranju utakmice Dinamo-Hajduk u svibnju prošle godine, ostao bez oka. Izmjene zakona, kazao je Buconjić, odnose se na posjetitelje i organizatore sportskih događanja te se uvedena i četiri nova kaznena djela – sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje, organiziranje nasilja na športskim natjecanjima, uništavanje stvari i(li) imovine i nepoštivanje mjera zabrane.

Nove odredbe omogućavaju i kažnjavanje huligana koji su kazneno djelo počinili u inozemstvu, a temeljem evidencije o ranijim incidentima, bilo na domaćem ili stranom terenu, huliganima će se moći oduzeti putovnica te tako zabraniti odlazak na natjecanje u inozemstvo.

Također, policija će u buduće moći zabraniti održavanje sportskog natjecanja ukoliko sportski objekt nije propisno opremljen, a organizator je, među ostalim, obvezan prekinuti natjecanje u slučaju većih nereda.

Koga će organizator moći angažirati kao zaštitara na pojedinom športskom natjecanju također je definirano strožim mjerama.

- Ovaj zakon treba poslužiti zaštiti navijača i građana tako da sport i sportska natjecanja budu dostupni onima koji sport zaista vole, a ne onima koji ne vole ništa i nikoga, ustvrdila je na kraju premijerka Kosor dodajući kako je poruka zakona jasna – učiniti sve da se spriječi nasilje.

Linker
03. svibanj 2024 14:11