Marko Iharoš
 CROPIX
VELIKE AMBICIJE

'JA SAM DESNI BEK BUDUĆNOSTI! DA SAM VIŠE IGRAO SAD BIH BIO NA EURU' Kum jednog od najboljih igrača Dinama ima neobičnu nogometnu priču

MARKO IHAROŠ Neobična nogometna priča aktualnog braniča Slavena Belupa, koji je potekao u redovima Dinama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. lipanj 2019. 18:18

Pitat ćete koji je povod i odakle sad Marko Iharoš? Aktualni igrač Slavena Belupa, desni bek, jedan od rijetkih koje imamo u Hrvatskoj, a k tome je i nogometni vršnjak ovih Gračanovih mladića koji će idućih (tje)dana pokušati napraviti veliki rezultat na Euru U-21. Susreli smo se u Zagrebu, ubrzo smo saznali da mu je nogometni put neobičan i zanimljiv, a ambicije najviše moguće.

Dakle, Iharoš je 1996. godište, kumski je povezan s Ivanom Šunjićem, nogometno pripada istoj generaciji i bio je predodređen za desnog beka Dinama. Devet je godina radio i razvijao se u Maksimiru, trenirali su ga Blašković, koji ga je tamo i doveo, Komljenović, Bandić, Oreščanin, Klafurić, za kojega kaže da ga je i preporodio... A onda kad je trebao u prvu momčad, nastali su problemi.

Epizoda u Partizanu

- Ne mogu reći da sam vukao uvijek prave poteze, ali sam ih radio iz srca. Na koncu su me svi ti potezi doveli na pravi put. Dinamo mi je sve pružio, ali Dinamo je teška sredina i teško je ondje opstati. Dinamo je klub koji uvijek dovodi igrače, pa su dolazili Pinto, Matel, Stojanović... Snovi mi se ondje nisu ostvarivali, odlučio sam da mi je vrijeme igrati prvu ligu. Kad sam tražio papire da mi omoguće odlazak, prvo su me uklonili, trenirao sam s juniorima, ali poslije smo se ipak korektno rastali - priča Iharoš.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Marko Iharos, Bruno Petkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Marko Iharoš

Dobio je ponudu Partizana, otišao u Beograd, ali nije se ondje dugo zadržao jer je ubrzo shvatio da će biti tek drugi izbor. Onda je stigao poziv iz Slovenije.

- Slobodan Krčmarević pozvao me u Velenje i pristao sam jer sam želio igrati. I bilo je odlično, već nakon pet utakmica došla je ponuda Kaiserslauterna. Odjednom velika pompa oko mene, taj je njemački klub baš bio ispao u drugu ligu, izgledalo je kao da ću odjednom otići u Njemačku. Međutim, u klubu su razmišljali, pa ako je nakon pet utakmica stigla takva ponuda, kako će tek biti nakon 10? Ostao sam u Velenju, imao dobru sezonu, zabio gol koji je proglašen najboljim u ligi. No na kraju sezone klub je zapao u probleme, svi su igrači mogli dobiti slobodne papire.

Zvao ga je ciparski APOEL, koji se protiv praške Slavije borio za Ligu prvaka. Prihvatio je ponudu, došao u Nikoziju, ali onda su počeli problemi.

- Prošao sam testove, odradio dva-tri treninga, a onda su mi ponudili za 50 posto manji ugovor od obećanoga! I ja sam odbio. Imao sam i nekih privatnih problema, pa sam odlučio pauzirati šest mjeseci.

Najbolje je od svega što je APOEL tada uspio ući u Ligu prvaka.

- Da, a desni bek koji je došao umjesto mene, mladi Grk, čuvao je u utakmici s Realom Cristiana Ronalda! Moram priznati da se ponekad zbog toga grizem, ali, kažem, ne žalim ni za jednim potezom, jer sve me to formiralo kao igrača i čovjeka. Sad sam u Slavenu Belupu miran u glavi, zreo, znam što mogu i što želim.

Umjesto u APOEL-u završio je u litavskoj Suduvi, a onda u Slavenu. I sad mu rastu ambicije, siguran je da je pred njim svijetla budućnost.

Nije logično

- Možda će zvučati ludo, ali da kažem da se nisam nadao Gračanovu pozivu, lagao bih. Da sam odigrao više utakmica u Slavenu, da sam Belupo odabrao prije ovih putešestvija, možda bih bio u krugu reprezentacije. Nadao sam se da ću ići s U-21 selekcijom, nije mi logično da nemamo desnog beka, da idu stoperi. Možda sam mogao dobiti priliku za pripreme, međutim trebam biti realan. Da sam odigrao desetak utakmica više, sigurno bih bio tamo. Ne mogu izborniku ništa zamjeriti, ali mu nitko ne bih mogao zamjeriti ni da me zvao. Želim dečkima svu sreću, s puno sam njih igrao, družimo se i danas, navijam za njih. Ako naprave nešto dobro i veliko, to će biti dobro za sve iduće generacije.

Stalno ponavlja da je sretan u Slavenu, da je koprivničkom klubu cilj uloviti peto mjesto i Europu, da je to idealan klub za iskorak i povratak visokim ambicijama.

- Iskreno, uvjeren sam da, ako budem imao ovakvu glavu i budem bio spreman 100 posto kao sad, napravit ću iskorak. Možda neki smatraju da je ovo moj maksimum, ali osobno bih velikim neuspjehom smatrao da ne dosegnem neku ligu Petice, čak i A reprezentaciju. Osjećam da sam u pravom klubu i da to mogu napraviti. Zahvaljujem treneru Ivici Sertiću i klubu koji su mi dali priliku u teškom trenutku, mislim da sam opravdao povjerenje, ali ću se nastojati i dalje dokazivati - zaključio je Iharoš, zahvalivši pritom svim trenerima u karijeri te, uz obitelj, posebno Anti Rukavini na savjetima kojima mu pomaže te Hrvoju Braoviću, s kojim individualno radi od 15. godine. I ovako odgovara na pitanje zašto Hrvatskoj nedostaju desni bekovi:

- Nije da ih nema, ja sam taj koji će doći u budućnosti. Bit će desnih bekova... Pa Bartolec igra u Kopenhagenu i mi govorimo da nemamo desnog beka, a neke reprezentacije koje su veće i bogatije od nas imaju bekove u slabijim klubovima od toga!

Linker
23. travanj 2024 12:49