Krunoslav Capak
 DARKO TOMAS/CROPIX
Krunoslav Capak za SN

Jedan od ključnih ljudi Nacionalnog stožera odgovorio na pitanje koje najviše zanima sve navijače

Capak je objasnio kako bi sportske aktivnosti trebale izgledati u idućem razdoblju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. svibanj 2020. 17:01

Puna je to toga već rečeno o koronavirusu, puno smo toga svi skupa naučili, teško je reći je li ijedno pitanje ostalo neodgovoreno. Ipak, htjeli smo konkretno o nogometu, sportu, sad kad smo u tjednu u kojem bi se prvoligaški nogomet trebao vratiti na scenu.

Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i člana Nacionalnog stožera civilne zaštite, nije bilo lako uloviti za razgovor o povratku sporta, puno je posla, medijskih obveza, no ipak je izdvojio vrijeme da za Sportske novosti objasni kako bi sportske aktivnosti trebale izgledati u idućem razdoblju.

Dakle, za početak, sljedećeg vikenda trebala bi se nastaviti nogometna sezona, utakmicama polufinala Hrvatskog kupa. Možemo li u ovom trenutku optimistično reći da će tako i biti, da će se lopta u subotu napokon zakotrljati s centra?

- Prema sadašnjoj epidemiološkoj situaciji ovog časa nema razloga sumnjati u nastavak nogometne sezone - kaže Krunoslav Capak.

Proces je išao polako, preporuka je i dalje i da treniraju prve momčadi nogometnih klubova?

- Što se tiče treninga, prve momčadi su predviđene za trening, jer je riječ o održavanju sportske forme vrhunskih sportaša, a onda posljedično tome, riječ je i o njihovim natjecateljskim sposobnostima i trenažnom ciklusu koji je ometen ovom pandemijom.

Zdrava populacija

Svi prvoligaši testirali su igrače dvaput, ali nisu kao, primjerice, Nijemci tjedan dana prije početka natjecanja proveli u karanteni?

- Naši sportaši su zdrava populacija koja ima snažan motiv da bude i ostane zdrava, također, među njima nije bilo oboljelih možda baš iz razloga jer su se pojačano čuvali nepotrebnih kontakata u jeku najveće epidemije. To je ujedno i odgovor na potrebu za sedmodnevnom karantenom. Što se tiče testova, sad ih se testira kako bi se razina sigurnosti mogla jamčiti u najvećoj mogućoj mjeri i to na osobnoj razini i na momčadskoj, kako u timu kojem pojedini sportaš pripada, tako i suprotnoj momčadi jednom kada krenu natjecanja. Za ostala testiranja donosit će se odluka ovisno o situacijskoj analizi.

Ali, stoji ona odluka da će, ako se zarazi ijedan igrač, čitava momčad morati u izolaciju? I time, praktički, ugroziti daljnje natjecanje?

- Ako se jedna osoba zarazi, onda svi njezini kontakti moraju biti u samoizolaciji, preslikano na igrače, znači da svi koji su sa zaraženim igračem bili u kontaktu moraju u samoizolaciju.

Hoteli nisu rizični

Neke stvari su poznate, HNS je objavio kako će utakmice izgledati, koja su ograničenja, tko smije, tko ne smije nazočiti utakmici, no neke stvari još nisu jasne. Primjerice, kako će tri osobe držati razmak u maloj VAR sobi i kako će izgledati putovanja klubova na utakmice gdje moraju prespavati u hotelu?

- U situacijama kada se ne može izbjeći boravak na manje od metar i pol, bilo bi poželjno da osobe nose maske za lice te da se rad organizira u grupama tako da uvijek istih troje boravi zajedno, a da se između pojedinih skupina ostavi vremena za dezinficiranje površina i prozračivanje prostora, ako je to moguće. Što se tiče hotela, momčadi bi svakako trebalo izdvojiti od ostalih koji borave u hotelu, no siguran sam da oni koji se bave organizacijom tako i rade. Hotel nije rizično mjesto za boravak, tako da nema bojazni, bitno je da se članovi momčadi ne miješaju s ostalim gostima hotela. Za sve ostale okolnosti vrijede preporuke koje smo izradili za hotelski smještaj.

Dolazimo do onog pitanja koje u ovom trenutku možda i najviše zanima ljubitelje nogometa, a i iz HNS-a su najavili da bi željeli u skorije vrijeme novi “korak naprijed”? Znači, koliko je izgledno da se uskoro na stadione vrate i gledatelji i kad? Je li izvjesnije da to bude već ovog ljeta, ili ćemo ipak čekati dulje, do kraja godine?

- Pa, još ćemo malo pričekati, teško je reći do kada, ali bolje da se to odlučuje korak po korak. Niti do ove situacije sada nismo došli brzo, već korak po korak, pažljivo postupajući i prilagođavajući se okolnostima.

Različite pozicije

Što je s ostalim momčadskim sportovima, poglavito dvoranskima, hoćemo li od jeseni kad počinju sezone imati natjecanja i u dvoranama? Koji su sportovi, zapravo, najrizičniji?

- Inače, sada je situacija takva da se može i u zatvorenim prostorima odvijati trening, uskoro će se moći i natjecanja na otvorenome, ali bez sudjelovanja publike. Za natjecanja u zatvorenim prostorima još ćemo svi malo pričekati. Svjestan sam da to predstavlja izvjesno ograničenje za pojedine sportove, ali ipak usprkos trenutačno odličnoj epidemiološkoj situaciji, moramo biti i dalje oprezni. Teško je dati konkretan odgovor na to u ovom trenu. I dalje će kontaktni sportovi biti rizični upravo zbog bliskog kontakta između natjecatelja, igrača, odnosno sportaša. No, i tome se može naći rješenje, ali ponekad ta rješenja nisu panacea, odnosno lijek za sve, već samo prijedlog kako nešto riješiti. Nažalost, u okolnostima pandemije, kontaktne sportove i mnoge druge aktivnosti morali smo privremeno zaustaviti, nadam se da se u takvoj situaciji nećemo ponovno naći.

No, još uvijek se ne zna kako će izgledati međunarodne utakmice, konkretno u nogometu, ali niti u ostalim natjecanjima koja uključuju putovanja među državama. Između ostaloga i zato što nije ista epidemiološka situacija, mjere prevencije i ponašanja u svim državama?

- Mi ćemo dati epidemiološki okvir kada okolnosti budu takve da će se ići u smjeru održavanja međunarodnih utakmica. Sportaši će vidjeti kako se u tome najbolje snaći, njihovi nadležni će odlučiti. Najprije treba vidjeti situaciju među zemljama, nismo svi u istoj poziciji, moramo vidjeti kako će ostali odlučiti, koji tempo birati. Treba biti oprezan.

Nema podbadanja

Nedavno je Krunoslav Capak rekao da je dinamovac, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je za sebe da je hajdukovac, pa je li iza kulisa svakodnevne suradnje bilo podbadanja, sportskog, naravno?

- Moram priznati da nema podbadanja, ali nije bilo niti utakmica, zar ne? Vidjet ćemo prvom sljedećom prilikom. Ministar i ja smo na istoj liniji skupa sa svima u Stožeru, stručno gledano. Što se sporta tiče, tu svatko ima neke svoje preferencije koje su samo dobra podloga za prijateljsku zafrkanciju među svim članovima Stožera.

Postoji li šansa da se osobno na utakmicama Kupa uvjerite kako izgleda povratak nogometa i je li u skladu s epidemiološkim preporukama?

- Hvala na prijedlogu za sudjelovanje na utakmicama Kupa, no nisam siguran da ćemo uz ovakav tempo rada imati vremena.

Linker
09. svibanj 2024 09:36