Damir Krajac / CROPIX CROPIX
UŠAO U LEGENDU

JEDAN OD NAJBOLJIH BEKOVA RIJEKE SVIH VREMENA: 'Svaka mu čast! Kada su ga svi kritizirali, ja sam ga hvalio. Utakmica s Hajdukom je njegovo ogledalo'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 31. ožujak 2020. 10:08

Sergio Makin (68), poznati ugostitelj iz Novigrada, vlasnik hotela Makin i restorana, jedan je od najboljih desnih braniča Rijeke svih vremena. Angelo Milevoj, Sergio Makin, Stefan Ristovski... Iz Rijekine omladinske škole, jedanaest godina prvotimac (428 utakmica, 48 golova). Napadač i vezni koji je postao desni bočni. Osvojio dva Kupa bivše države, bio jedan od najboljih igrala u povijesnoj utakmici, prije 40 godina, protiv Juventusa (0:0), na kantridi... Znalac, geometrija i mašta, osjećaj za igru.

Svaka čast Rožmanu

Makin prati nogometna zbivanja. Uvijek uz Rijeku...

- Teška vremena za nogomet. Ali za sve nas koji živimo od svog rada. Svojim zaposlenicima, istina trojici u stalnom radnom odnosu, dajem plaću, da me ne bi napustili. Otišli. Imam i “sezonce”, nudim stalni radni odnos, ali inozemstvo je mamac svima iz ovog kraja. Nije lako igračima zatočenim u svojim stanovima, bez treninga, bez utakmica, a nitko ne zna kada će se pokrenuti nogometni stroj. Još je teže klubovima, odnosno ljudima koji moraju osigurati plaće, a prihoda nema... Pobjegli su, razumljivo, i sponzori, govori Makin.

U HNK Rijeka su djelatnicima radne zajednice, tvrtke Stadion Kantrida d.o.o., ljudima iz omladinskog pogona smanjili primanja na 4.000, s igračima se razgovora o smanjenju ugovora. Dobivali bi jednu trećinu plaće, druga bi se ispatila u nekim boljim vremenima, a onaj treći dio trebali bi - zaboraviti.

- Ima logike u tom potezu. Cijela Europa to radi, i Juventus je krenuo u stezanje remena. Stala je “proizvodnja”, nema prihoda, kako stvoriti novac za one normalne plaće. Moralno bi bilo da se čovjek nečega odrekne u ovakvoj situaciji. Bio radnik ili nogometaš... Igrači bi trebali dobivati neki zajamčeni minimalac, dogovorno, dok prođe pandemija.

Na Rujevici je trener Simon Rožman prvi shvatio ozbiljnost situacije i odmah pristao na Miškovićeve mjere štednje.

- Svaka mu čast. Osim što me oduševio kao trener, sada je pokazao i onu ljudsku stranu. Kada su drugi kritizirali na sam na svom profilu pisao trener ima jasnu viziju. Rijeka je do prekida prvenstva igrala fantastično. Ona utakmica s Hajdukom bila je trenerovo ogledalo. Utakmice gledam sam, koncentrirano. Linije kretanja, druge igrače, loptu... Rijeka ja iz utakmice u utakmicu igrala sve bolje. Užitak je bio gledati posljednje utakmice Rijeke... Bojim se da prvenstvo neće nastaviti, ali ako krene za Rijeku nema problema, bit će sigurno druga. Dinamu bi trebalo zabraniti igrati HNL, previše ima novaca, može kupiti što poželi... U tome je i njihov sadašnji problem s trenerom i igračima koji ne žele pristati na smanjenje ugovora. Nogometaši Rijeke moraju se izjasniti hoće li pristati na nove financijske uvjete, ali, rekao je Mišković, da će uvažiti i “drugo mišljenje”, odbijanje. Bez posljedica.

- Svaka čast Miškoviću, osam godina radosti. Možda bude određenih otpora kod igrača, upravo zbog one priče o “strancima” iz Dinama, ali ne vjerujem. Na terenu su pokazali da su velika klapa, to i sami naglašavaju. Sada to moraju pokazati, sačuvati atmosferu tako da kolektivno pristanu na nove financijske uvjete - rekao je Makin

Linker
25. travanj 2024 02:26