Ranko Suvar / CROPIX CROPIX
ZAGREB MU JE OSTAO U SRCU

JEDAN OD NAJBOLJIH STRANACA U POVIJESTI HRVATSKOG PRVAKA POSLAO PORUKU KOJA ĆE GLASNO ODJEKNUTI 'Želim se vratiti u Dinamo!'

LEANDRO CUFRE Bivši argentinski branič Modrih nakon odlaska iz Maksimira nastavio je karijeru u Meksiku gdje je kopačke zamijenio klupom i donedavno vodio Atlas iz Guadalajare
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. travanj 2020. 00:04

Zagreb mu je zauvijek ostao u srcu, iako je otišao pomalo iznenada, onog poslijepodneva prije poraza (1:7) od Lyona u Maksimiru. Zaputio se prema meksičkom Atlasu, u Meksiku je Leandro Cufre započeo i svoju novu karijeru. Prvo sportski direktor, pa pomoćni trener, zatim i trener, donedavno je sjedio upravo na klupi Atlasa iz Guadalajare.

Posebni osjećaji

Onoga dana kad se Zagreb probudio uz potres, a Leandro na drugom kraju svijeta ustao također rano ujutro, prvo što je napravio, nazvao je prijatelje u našem glavnom gradu i pitao za zdravlje.

- Pratim svakodnevno sve što se događa u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj i Zagrebu. Posebni me osjećaju vežu za Zagreb, u Dinamu sam proveo prekrasno razdoblje, imam puno prijatelja iz tog doba, s mnogima sam u kontaktu i naravno da je prvo što sam napravio toga dana bilo pitanje jesu li svi dobro - priča Cufre, a i nas je ta priča oko potresa, zapravo, potaknula da s Cufreom porazgovaramo i o drugim aktualnostima.

Za početak, što radi Cufre danas, nakon odlaska s klupe Atlasa? Čitali smo i čuli da je, iako se razišao s klubom, s igračima ostao u dobrim odnosima, čak su neki poručivali da pobjede posvećuju njemu?

- Dobro sam, hvala na pitanju. U Meksiku sam i dalje, s obitelji, nakon iskustva s Atlasom, odmaram se i spremam se za nove izazove. Za ono što će doći nakon ove krize. Mislim da smo u Atlasu napravili neke sjajne stvari, veliki posao. Zajedno sa svojim timom i igračima i vodstvom kluba, napravili smo i igrače za reprezentacije, afirmirali dosta mladih igrača u tom zajedničkom radu.

VINKOVCI, CROATIA - APRIL 24:  Leandro Cufre of Dinamo Zagreb in action during the Prva HNL match between HNK Cibalia and NK Dinamo Zagreb at Stadion HNK Cibalia on April 24, 2010 in Vinkovci, Croatia.  (Photo by Hrvoje Polan/EuroFootball/Getty Images)
Hrvoje Polan/EuroFootball/Getty Images

Rezanje ugovora

Koronavirus nije preskočio ni taj dio svijeta, kako se tamo ljudi nose s ovom pošasti, je li slično kao i kod nas u Europi?

- Slično je kao i svuda, kao i u Hrvatskoj. Moja obitelj i ja smo kod kuće, znamo točno o kakvoj se bolesti radi, čuvamo se i vjerujemo da ćemo svi zajedno pobijediti tu epidemiju.

Kako žive klubovi u Meksiku, smanjuju li ugovore, kako su odgovorili na krizu?

- U Meksiku su klubovi smanjili ugovore na 50 posto do kraja godine. Baš moj Atlas i Santos Laguna, klub u kojemu sam ranije radio, to su napravili među prvima, a sad i svi ostali slijede taj primjer.

Pitamo i zato što je u Dinamu zadnjih dana došlo do turbulencija, novih potresa, upravo zbog priče o smanjenju ugovora. Igrači su odbili ponudu, Nenad Bjelica je ostao bez stožera, sad je i on blizu odlaska. Kako to izgleda iz Meksika?

- Reći ću vam samo da pratim sve što se događa u Dinamu, Dinamo je zauvijek u mom srcu, normalno da pratim sve vijesti.

Nije želio ništa komentirati, ipak je predaleko od kluba, nije “unutra”, pa i nije htio zauzimati stav. Kao što i nije želio prejudicirati kako će nogomet izgledati kad završi pandemija, kad lopta opet krene s centra...

- Teško je išta o tome reći, ne može se prognozirati što će biti.

Zagreb, 200809.
Kvalifikacijska nogometna utakmica za ulazak u Uefinu Europsku ligu izmedju zagrebackog Dinama i skotskog Heartsa.
Na slici: Argentinac Leandro Damian Cufre utakmicu je pogledao iz Dinamove svecane loze.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Leandro Cufre

Svi bi u Europu

Dobro, a kojim putom će krenuti Cufre? Bio je sportski direktor, sad se profilirao kao trener. Prvo pomoćni, onda i glavni. Vidi li se u budućnosti na trenerskoj klupi ili u fotelji sportskog direktora?

- Ne, zanima me samo trenerski posao. Radio sam u Cruz Azulu, Santosu i Atlasu i to je moja najveća strast nakon igračke karijere, u budućnosti se vidim jedino kao trener.

Naravno, kao i igrački, jedan mu je i od trenerskih ciljeva profilirati se u Europi. To se podrazumijeva, pa možda ga i tada put dovede do Dinama?

- Naravno, svima je želja raditi u Europi. Sad ću vam nešto otkriti - meni je san vratiti se u Zagreb i u Dinamu biti trener! Mogu slobodno reći da je to jedan od mojih glavnih ciljeva.

Evo, rukavica je bačena, ako dođe do razlaza s Bjelicom, možda se prilika ukaže i odmah, iako, u ovom je trenutku zbog čitave krize i okolnosti to vrlo teško očekivati. Kao igrač Dinama bio je i ljubimac navijača, ne samo onih najvatrenijih, jedan od vođa u svlačionici, poznat po svom argentinskom temperamentu, sigurno bi ga mnogi prihvatili i na trenerskoj klupi.

- To ne možemo znati, vidjet ćemo ako se ikad dogodi.

Kakav je kao trener? Vidjeli smo neke snimke na kojima se vidi da je i dalje takav, da srčano i strastveno proslavlja golove?

- Ja sam trener koji intenzivno radi svaki dan, svaki trening za mene je finale, ne čekam utakmicu da bih stimulirao momčad. I prenosim na igrače svoj mentalitet da nije dovoljno pobijediti u nedjelju, već svaki dan treba raditi i boriti se, biti profesionalac i uživati u tome.

Bio je Cufre obrambeni igrač, je li mu stoga kao treneru obrana prva u mislima, počinje li napad od obrane ili više voli napadački nogomet?

- Iskreno, ja tražim balans u igri. Ne može se samo braniti ili napadati najbitnije je imati ravnotežu - istaknuo je Cufre i podvukao:

- Ovom prilikom pozdravljam sve ljude u Zagrebu, a posebno navijače Dinama!

Linker
20. travanj 2024 03:19