Getty Images
OSTAJU LI BEZ EUROPE?

JEDAN OD NAJVEĆIH KLUBOVA SVIJETA NA PRAGU BANKROTA! UBRZO SLIJEDI RASPRODAJA NAJVEĆIH ZVIJEZDA U rekordnom roku moraju skupiti čak 100 milijuna eura!

PORTO Portugalski div na pragu bankrota, do ljeta moraju nekako skupiti 100 milijuna € kako bi osigurali licencu za europska natjecanja
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 11. svibanj 2020. 16:17

Pandemija koronavirusa ostavila je velike posljedice na svjetsku ekonomiju, a crni scenariji nisu mogli izbjeći ni nogometni klubovi širom svijeta. Mnogi od njih bili su primorani smanjivati plaće nogometašima i osoblju, a neki zaposlenici su zbog teških financijskih uvjeta dobili i otkaze. Nogomet se ugasio još sredinom ožujka, a klubovima u prilog ne idu ni znatni gubici od televizijskih prava. Iako se momčadi pripremaju za povratak na travnjake i nastavak aktualne sezone, neki klubovi suočavaju se s najtežim trenucima od svojeg osnivanja, a među njima je portugalski prvoligaš Porto koji već neko vrijeme muku muči s dugovima.

Naime, prema navodima Eurosporta, dvostruki europski prvak nalazi se u velikim financijskim problemima, a do kraja lipnja mora pronaći 100 milijuna eura kako bi ispunio obaveze iz Uefinih pravila o financijskom fair-playu i dobio licencu za europska kup natjecanja. Isti izvor ističe kako će se Porto morati suočiti s ozbiljnim sankcijama od strane UEFA-e ukoliko ne skupi potreban iznos.

Porto je javnosti poznat kao klub koji zna prepoznati mlade talente te ih jeftino kupiti, a onda ih i prodati po nekoliko puta većoj cijeni. Zmajevi su još prije deset godina zapali u tešku financijsku situaciju, a njihov dug tada se popao na vrtoglavih 250 milijuna eura. Posljednjih nekoliko sezona uspješno su dug smanjivali, ali pandemija koronavirusa i blokada svih nogometnih aktivnosti je višestrukom portugalskom prvaku izgleda jako teško pala.

Portugalski mediji navode kako je vodstvo kluba već započelo s pregovorima s igračima oko smanjivanja plaća za čak 40 posto. Čelništvo kluba morat će razgovarati i s s kreditorima o refinanciranju kredita od 35 milijuna eura koji datira iz 2017. godine.

Nastavak 30. svibnja

Izvjesno je kako će klub ovog ljeta morati prodati neke od svojih najvećih zvijezda, a kao glavni kandidat spominje se Alex Telles čiju vrijednost Transfermarkt procijenjuje na 32 milijuna eura. Iako su interes za 27-godišnjeg braniča iskazali Chelsea, RB Leipzig i Sevilla, portugalski mediji tvrde kako je tranfer Tellesa u redove novopečenog francuskog prvaka PSG-a već gotova stvar. Isti mediji ističu kako će Parižani za Brazilčeve usluge izdvojiti 35 milijuna eura, a ukoliko se transfer na ljeto i relizira, profitirat će i Tellesov nekadašnji klub Galatasaray koji bi od tog transfer trebao biti bogatiji za 2,5 milijuna eura. Na Portovoj transfer listi nalaze se još veznjak Danilo Pereira kao i napadači Jesus Corona, Moussa Marega i Fabio Silva.

Inače, portugalski je prvoligaš osvajao prvenstvo čak 28 puta, dok je 16 puta podizao trofej pobjednika domaćeg Kupa, a čak 23 puta slavio je u finalima Superkupa. Osim na državnoj razini, uspjehe je kroz povijest nizao i na međunarodnoj pozornici gdje je 1987. i 2004. osvojio Kup/Ligu prvaka, a 2011. godine okitio se titulom pobjednika EL-e. Sezona bi se u Portugalu trebala nastaviti 30. svibnja, a do kraja sezone preostalo je još 10 kola. Zmajevi su trenutačno vodeća momčad prvenstva s bodom više od drugoplasirane Benfice.

Linker
19. travanj 2024 18:29