Ševčenko
 youtube / youtube
APSOLUTNA LEGENDA

JEDAN OD NAJVEĆIH NOGOMETAŠA U POVIJESTI ŽELI ZAGORČATI ŽIVOT VATRENIMA 'Ova je utakmica bila prekretnica, on je to stvarno dobro posložio'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 04. rujan 2017. 16:13

Jedan dan si neznalica, drugi junačina! Zna to najbolje Andrij Ševčenko, koji je prije 11 mjeseci i remija (2:2) protiv Turske u Konyji bio suočen s kritikama. Spočitavale su mu se krive zamjene, činjenica da je angažirao stručni stožer iz Italije i Španjolske, a da pritom nije napravio ništa nego preslikao igru kijevskog Dynama u kojoj neki igrači nisu dorasli pozicijama i ulogama koje su im namijenjene.

Ipak, nešto se promijenilo, nanizala je Ukrajina od tada četiri pobjede u kvalifikacijama, uz onaj poraz iz ožujka na Maskimiru i ponovno vratila vjeru u nogomet. Iako su u pobjedi (2:0) protiv Turske postigli dva, pokazalo se neregularna, pogotka igra koju su Jarmolenko, Konopljanka i društvo pokazali veliki je zalog za optimizam nacije koja poslije prošlogodišnjeg debakla na Euru u Francuskoj sanja jedan veliki rezultat.


All Goals - Ukraine 2-0 Turkey - 02.09.2017 ᴴᴰ by goalsarena2017

- Gledao sam snimku utakmice i pretpostavio sam da će tako izgledati. Možda me Turska malo razočarala, bili su potpuno bezopasni, dok je moj bivši suigrač Ševčenko stavio naglasak na ekstra brze igrače prema naprijed. Jarmolenko, Konopljanka i Kravec su igrači na koje se oslonio, u domaćoj atmosferi punog stadiona u Harkivu ostvario je željeni rezultat i juri prema Svjetskom prvenstvu. Ukrajina je tim rezultatom dobila jak vjetar u leđa uoči gostovanja na Islandu, sada su napunjeni samopouzdanjem i mogu biti jako opasni - kaže Ognjen Vukojević, bivši hrvatski reprezentativac i dugogodišnji igrač kijevskog Dynama, čiji je danas zaposlenik.

Pravi potez

Vrijedni veznjak, koji je upisao 55 nastupa za reprezentaciju, pobjedu koju su Ukrajinci ostvarili protiv Turske smatra i jednom od najvažnijih za Ševčenka i njegove igrače.

- Ta je utakmica po meni bila svojevrsna prekretnica, odlučivala je koja će se od ove dvije reprezentacije uključiti u tu borbu s Islandom i Hrvatskom i ulog je bio velik. Istina, Turska protiv Hrvatske ima još jednu šansu, ali Ukrajina je ogled s tako velikim ulogom odigrala na visokoj razini i to treba uvažavati. Ševčenko je to stvarno dobro posložio, pokazalo se da je uvođenje u reprezentaciju mladih igrača, koji su brzi i poletni, bio odličan potez i evidentno je da se Ukrajina diže.

Pokazalo se i da Ševčenko nije govorio napamet kada je prije nešto više od godinu dana molio za strpljenje. Dva remija, koja su se nadovezala na ispadanje bez osvojenog boda i postignutog pogotka na Euru, bili su povod za kritike, ali...

- Ševčenkov početak nije bio nimalo lagan, morao je napraviti smjenu generacije, pogotovo u obrani, ali zadržao je kostur reprezentacije, igračima koji igraju već duže vrijeme zajedno dodao neke kvalitetne mlađe igrače. Fokus je stavio na brzinu, na okomite lopte i rezultati pokazuju da ta njegova ideja ima uporište, Ukrajinci su danas itekako neugodan suparnik svima i ta utrka za odlazak u Rusiju trajat će do zadnje utakmice.

Vratili se u život

Iako su ih mnogi otpisali nedugo nakon početka kvalifikacija i dva remija s Turskom i Islandom, Ukrajinci su se vratili u igru, po mnogima postali i najveći konkurent Vatrenima za prvo mjesto i izravan plasman na Mudial.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Mislim da su postali najveći konkurent Hrvatskoj za taj izravni plasman u Rusiju. Iz ovog njihovog sraza s Turskom netko je morao otpasti ili se barem privremeno udaljiti iz te utrke. Ukrajina se definitivno vratila u život, ima dobru priliku, raspored im nosi gostovanja kod Islanda i Kosova prije tog završnog sraza s Hrvatskom i razumljiv je optimizam. Po pisanju portala, ali iz razgovora s nekim igračima Dynama koji su u reprezentaciji, dobio sam potvrdu da ih je ova utakmica napunila samopouzdanjem i da vide svoju priliku da opet budu dio završnice Svjetskog prvenstva.

Ključ te ukrajinske metamorfoze od tri poraza na Euru do kandidata za SP Vukojević vidi u radu Ševčenka i njegovog stožera.

- Ševčenko je došao kao veliko ime, ali neki procesi se ne događaju preko noći. Tražili su se neko vrijeme i sada se apsolutno vide pomaci i sigurno će napraviti još nešto da unaprijedi igru Ukrajine za ove utakmice koje dolaze. Mislim da je velika uloga i njegovih pomoćnika, Španjolca Raula i Talijana Tasottija, rade studiozno i takav rad mora dati rezultate. Sada moraju pokazati koliko imaju snage za izgurati tu utrku s Islandom i Hrvatskom, mislim da će te dvije utakmice pokazati koliko i što mogu. Osobno smatram da imaju velike izglede za prvo ili drugo mjesto u skupini i neka moja želja je da uz Hrvatsku upravo Ukrajina bude ta koja će ići u Rusiju - zaključio je Ognjen Vukojević.

Linker
26. travanj 2024 16:12