Joe Šimunić
 Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
BIT ĆE VELIKO POJAČANJE

JEDAN OD NAJVEĆIH REPREZENTATIVACA HRVATSKE ODUŠEVLJEN ODABIROM MLADE ZVIJEZDE 'Srce mi je bilo puno kad sam pročitao da je izabrao Hrvatsku'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2017. 19:46

Jučer smo objavili ekskluzivnu vijest da će Fabian Benko (19), talentirani mladić rođen u Münchenu i igrač Bayerna zaigrati za Hrvatsku U-21 reprezentaciju, potvrdio nam je to izbornik naše mlade vrste Nenad Gračan koji je s igračem i njegovim roditeljima razgovarao u Njemačkoj. Zanimljiva je ta priča o Hrvatima rođenima u dijaspori, a koji su odlučili igrati za Vatrene.

Neki su igrali ili imali prilike igrati za države u kojima su rođeni, ali su odabrali Hrvatsku, dok neki nikada nisu razmišljali o bilo kojoj drugoj nacionalnoj vrsti, nego o onoj koja odijeva “kockice”. Naravno, nisu svi bili u istim situacijama, neki su, recimo, poput Roberta Prosinečkog koji je rođen u Njemačkoj, igrali logično za bivšu državu Jugoslaviju, da bi osamostaljenjem odjenuli hrvatski dres.

Naravno, kad govorimo o dijaspori, drukčije se mora tretirati susjedna nam BiH te ostale države. Jer hrvatske reprezentativce koji su rođeni u BiH, poput Vedrana Ćorluke, Dejana Lovrena, Marija Stanića. Krunoslava Jurčića, Stjepana Tomasa, Marija Tokića, Gorana Jurića ili Borisa Živkovića, drukčije smo doživljavali od onih koji su svijet ugledali, recimo, u Australiji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj...

Poseban je slučaj, naprimjer, Mladen Petrić koji je rođen u BiH, ali je kao dijete preselio u Švicarsku. Ivan Rakitić je još jedan “Švicarac” koji je odlučio odjenuti hrvatski dres. Vaš novinar bio je na Europskom prvenstvu U-17 reprezentacija kad je Raketa bio najbolji igrač Švicarske, igrao je i četiri utakmice za U-21 nacionalnu vrstu te države.

Međutim, Raketa je odabrao - Hrvatsku. Obitelj je zbog toga imala problema. Kad je na jednoj utakmici Schalkea za koji je tada igrao, zabio pogodak, netko mi je s tribina bacio hrvatsku zastavu, s kojom je počeo trčati. Švicarci su podivljali, a kad se odlučio zaigrati za Hrvatsku, na obiteljsku adresu su stizale prijeteće poruke. Priča kaže da se u Mohlinu, malom mjestu kraj Basela, gdje je rođen Ivan, svaka utakmica Hrvatske gledala u stanu okićenom hrvatskim i Dinamovim zastavama.

San se ostvario

Zanimljivo, među prvih deset igrača Vatrenih s najviše nastupa u “kockastom” dresu čak su petorica igrača iz dijaspore, Josip Šimunić, Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić, te Robert i Niko Kovač.

Trojica hrvatskih reprezentativaca stigla su s “drugog kraja svijeta”, Josip Šimunić, Anthony Šerić i Joey Didulica rođeni su u - Australiji.

- Ima i danas dosta mladih igrača Hrvata koji igraju u inozemstvu, a koji su odgojeni u hrvatskom duhu. Znaju tko su i odakle su. Naučili su hrvatski jezik najbolje što su mogli. Ti momci dobivaju, da se tako izrazim, osjećaj za Hrvatsku. Osjećaj za domoljublje - kaže nam u uvodu Josip Šimunić

Josip Šimunić
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
Josip Šimunić

Veli da mu je bilo iznimno drago kad je u SN-u pročitao da se Fabian Benko odlučio za Hrvatsku.

- Srce mi je bilo puno kad sam to pročitao. Čuo sam za Fabiana, i to samo pohvale. Radi se o odličnom mladom igraču, veliki je talent. Hvala Bogu što je odlučio igrati za Hrvatsku. Naravno, sad je sve na njemu, dokle će dogurati. Nego, upoznao sam mnogo naših mladih Hrvata vani i svi oni sanjaju da odjenu hrvatski dres. To je prekrasno.

Šimunića ne trebate niti pitati kako je on svojedobno odlučio igrati za Hrvatsku, iako je rođen u Canberri u Australiji.

- Znate li tko je najviše zaslužan što sam zaigrao za Hrvatsku? Hrvatski branitelji, oni koji su se borili za Hrvatsku. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni Hrvatske, pa ne bih niti mogao odjenuti najdraži dres i slušati našu prekrasnu himnu. Oni su zaslužni što imamo državu, našu Hrvatsku. Dok sam kao dijete živio u Australiji, uvijek sam sanjao, još dok nismo bili samostalni da jednog dana zaigram za našu Hrvatsku. Hvala Bogu, imao sam sreću da se moj san ostvario - zaključio je Šimunić.

Josip Šimunić je posebno emotivan kad priča o Hrvatskoj, ali slične rečenice možete čuti i od ostalih koji su iz dijaspore stigli do Vatrenih. Naravno, navijamo da i Fabian Benko danas-sutra dostigne slavu Šimunića, braće Kovač, Lovrena, Ćorluke, Petrića, Rakitića, Kovačića, Klasnića...

Linker
30. travanj 2024 21:06