MIKHAIL KLIMENTYEV Afp
OBAVJEŠTAJNI INCIDENT

Jedan od najvećih špijunskih skandala desetljeća! Nogometni trener radio kao dvostruki agent i odavao tajne Putinu

Otkriven je identitet čovjeka koji se nalazi u središtu ponajvećeg njemačkog obavještajnog skandala posljednjeg desetljeća.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 06. veljača 2023. 10:49

Njemačku trese veliki skandal nakon što je otkriven identitet ruskog špijuna u toj zemlji. Riječ je o 52-godišnjem Carstenu Linkeu koji je uhićen još krajem prošle godine, no nije bilo poznato o kome se točno radi.

Linkea njemačka tajna služba BND tereti za izdaju i sudjelovanje u jednom od najvećih špijunskih skandala u ovom desetljeću. Kako piše The Telegraph, Linke je bio dvostruki agent i radio za BND, a onda te informacije prenosio Rusima. Ovaj otac dvoje djece je bio cijenjeni član BND-a za koji je špijunirao i nadgledao strane komunikacije, te bio zadužen za unutanju sigurnost. Sada je optužen da je Rusima davao povjerljive podatke od kojih se neki odnose i na situaciju u Ukraijini, otkriva Der Spiegel.

Linke je prije uhićenja bio jedan od najboljih agenata BND-a i imao pristup osjetljivim podacima, a volontirao je i kao trener u nogometnoj školi TSV Weilheima. U svojem rodnom Weilheimu Linke je trenirao nekoliko ekipa u mlađim uzrastima lokalnog kluba, a ljudima je govorio kako je vojnik.

Kurira upoznao na roštilju

The Telegraph piše kako je Linke na jednom roštilju koji je organizirao za klub u kojem je radio upoznao njemačkog biznismena ruskog porijekla koji mu je postao kurir i prenosio informacije Vladimiru Putinu.

Kurir, kojeg Nijemci nazivaju Arthur E., je navodno posjećivao Moskvu i prenosio osjetljive podatke. Kurir sada surađuje s vlastima kojima je otkrio kako je za svoje usluge bio plaćen. Policija sada istražuje je li Linke bio član veće mreže unutar BND-a ili je sve radio sam.

Omiljen u zajednici

Stanovnici Weilheima kažu kako je Linke bio poznat po svojoj posvećenosti nogometnom klubu, ali i da je znao nestati na nekoliko mjeseci. Kolege iz kluba kažu kako je mladim nogometašima bio kao otac, a roditelji su bili tužni kada je ‘zbog posla‘ morao otići u Berlin pa je prestao trenirati njihovu djecu.

Iako je bio u Berlinu, Linke bi se vraćao vikendima, a jednog dana u prosincu prošle godine prestao je dolaziti. Njemačka ga je policija uhitila zbog špijuniranja. Sada se sumnjiči da bi njegov špijunski posao mogao biti povezan i sa TSV Weilheimom jer je vikendima svraćao u klub i odganizirao razne evente pa je tako na spomenutom roštilju upoznao i suradnika Arthura E.

Obojica su služila u njemačkoj vojsci pa su se brzo povezali, a 31-godišnji Arthur E. je 2015. otišao iz vojske i napravio ozbiljnu poslovnu karijeru zbog koje je često putovao. Zadnjih godina pojačao je odlaske u Moskvu, a postoji teorija da ga je plaćao Putinov režim i da je na roštilj poslan s namjerom. Arthur je priznao da je u dva navrata u Moskvi na večeri predavao agentima FSB-a.

Visoko kotirao u BND-u

On tvrdi kako ga je Linke prevario i naveo da misli da radi na tajnom zadatku za njemačku vladu. Linke je bio visokopozicioniran u redovima BND-a, pa je kao takav bio vrlo vrijedan za Rusiju. Nedavno mu je dodijeljena uloga voditelja odjela koji je imao zadatak provjeravati kandidate za pridruživanje agenciji i, ironično, brinuti o tome da se u agenciju ne infiltriraju špijuni drugih država.

- To je položaj koji je Rusima bio jako zanimljiv jer su mogli iskoristiti pozadinske informacije koje je on prikupio o agentima BND-a da ih potom iskoriste protiv njih. Čin koji je imao u svojoj dobi značio je da je bio na putu da preuzme jedan od četiri najbolja posla u agenciji prije nego što ode u mirovinu - rekao je za Telegraph Erich Schmidt-Eenboom, stručnjak za njemačke obavještajne službe.

Potencijalne poveznice s AfD-om

Pojedini europski mediji spekuliraju o tome da je imao političkih sklonosti prema njemačkoj krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD), a koja traži hitne mirovne pregovore s Rusijom. Telegraph navodi kako su nepotvrđeni medijski izvještaji tvrdili da jedan od trenera svojevremeno otkrio pamflete AfD-a u svom ormariću u nogometnom klubu. Obavještajni podaci koje je Linke navodno predao Rusiji, od kojih se za neke vjeruje da se odnose na žrtve na bojnom polju u Ukrajini, dali su Kremlju ključni uvid u to kako zapadne obavještajne agencije špijuniraju njihove komunikacije.

Tužitelji istražuju jesu li drugi agenti unutar BND-a pomagali Linkeu u njegovim navodnim zločinima, izazivajući zabrinutost da bi ćelija po uzoru na zloglasnu Cambridge Five unutar MI6 mogla također mogla biti uključena u cijelu priču. Kompromitirajući podaci otkriveni su na računalu jedne agentice, ali je početna istraga o njoj obustavljena. U međuvremenu, Arthur E. je tvrdio da ga je drugi agent BND-a dočekao u zračnoj luci u Münchenu kada se vratio iz Rusije i proveo ga pokraj carine.Također se navodi da tužitelji vjeruju da je Linke možda zadužio agenta da mu nesvjesno pomogne u izvršenju njegovih zločina.

Otkrila ga dojava strane obavještajne agencije

‘Carsten L‘, kako je tada bio poznat, uhićen je 21. prosinca 2022. pod optužbom za državnu izdaju nakon što je strana agencija među ruskim podacima pronašla dokument njemačke obavještajne službe. Erich Schmidt-Eenboom, ranije navedeni stručnjak za BND, rekao je za Telegraph da će skandal imati ‘duboke implikacije‘ na odnose njemačke agencije s partnerima u inozemstvu. Rečeno je da su ‘najviše ljuti‘ britanski agenti i da će ponovno razmotriti hoće li BND-u nastaviti davati visoko povjerljive podatke. Njemačke vlasti, pak, stavile su embargo na sve informacije koje bi mogle upozoriti Rusiju na okolnu špijunsku aktivnost. Šef vanjske obavještajne službe Bruno Kahl rekao je u prosincu da bi objavljivanje više informacija o slučaju moglo koristiti Rusiji.

Linkeovo uhićenje u prosincu označilo je prvi put da je zaposlenik BND-a uhićen zbog izdaje od 2014. godine. Markus Reichel, njemački trostruki agent, osuđen je na osam godina zatvora 2016. nakon što je predao osjetljive informacije i CIA-i i ruskim obavještajnim službama. BND se 2015. godine suočio s još jednim skandalom nakon što je provaljeno u njegovo tada nedovršeno sjedište u Berlinu.

Linker
03. ožujak 2024 09:08