Ronald Gorsic / CROPIX
ZANIMLJIVI TRŽIŠTU

JEDAN VATRENI ODUŠEVIO JE VELIKANA ŠPANJOLSKOG NOGOMETA, A DRUGI PEPA GUARDIOLU 'Igrači s ovih prostora su uvijek kvalitetni, a on je kompletan igrač'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. prosinac 2019. 17:26

Razgovarali smo u zadnje vrijeme s dosta nogometnih stručnjaka i menadžera i svi su se složili da je ovo što Dinamo sad ima uistinu zanimljivo tržištu. Naravno, svaka priča o toj temi počinje s Danijem Olmom. On je prvi u mislima svima koji pogledaju u Dinamovo dvorište, on je globalna priča, nedvojbeno. No pogledajmo kako su o Dinamovim igračima govorili ljudi iz nogometa tijekom 2019. godine, posebno oni koji su protiv Dinama igrali i dublje proučavali kvalitete modrih aduta.

- Dinamo je prepun kvalitetnih pojedinaca, pogotovo u napadu: Olmo, Petković, Oršić..., da ne nabrajam dalje. Dinamo je kvalitetniji od nas i to je i pokazao - govorio je o Modrima Pavel Vrba, trener Viktorije Plzen, u vrijeme oko dviju utakmica Dinama protiv Čeha u veljači, u osmini finala Europske lige.

Očarani Portugalci

Uoči utakmice s Benficom, zapravo, između dvaju dvoboja protiv momčadi s Luza, Benficin trener Bruno Lage nije previše isticao nijednog pojedinca, već je Dinamo proglasio odličnom momčadi. Ali su zato portugalski mediji koji prate Benficu u to doba izišli s naslovnicom:

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

“Bruno Lage i Benfica očarani Olmom, on bi mogao biti nasljednik Joaa Felixa”.

Mladi Portugalac otišao je ljetos u Atletico Madrid za više od 120 milijuna eura, ali su mnogi tada komentirali da nije realno da Felix vrijedi četiri puta više (tada se govorilo da je Olmova cijena oko 30 milijuna eura) od Danija. U međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio Casillas, Portov vratar, i “ničim izazvan” pohvalio Dominika Livakovića.

“Livaković brani u Dinamu iz Zagreba. Ima 24 godine i jako je zanimljiv”, napisao je tada Casillas pa se to tumačilo kao najava Livakovićeva dolaska u Porto. Zasad se nije dogodilo.

Serhij Rebrov, na klupi mađarskog Ferencvarosa, također je nakon ispadanja od Modrih skinuo kapu čitavoj Dinamovoj momčadi, ne ističući previše pojedince, ali je zato trener Rosenborga, zadnje Dinamove prepreke na putu do Lige prvaka, Eirik Horneland, posebno podcrtao Brunu Petkovića.

Zagreb, 111219.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 6. kola skupine C UEFA Lige prvaka,
GNK Dinamo FC Manchester City.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Petković nam je općenito radio najviše problema, nismo ga nikako mogli zaustaviti - priznao je Horneland nakon maksimirskih 2:0.

Talijanski pak Corriere dello Sport uoči utakmice Dinama i Atalante posvetio je veliki prostor upravo Bruni Petkoviću. “Mali Zlatan”, etiketirali su Talijani Dinamova napadača. Najviše se Dinamovim igračima individualno bavio - Pep Guardiola. Jasno, u prvom je planu bio Dani Olmo, ipak je “njegov”, igrač iz Barcelone.

- On je igrač koji je prošao Barcinu školu, u Dinamu je odlično napredovao, sigurno je pred njim lijepa budućnost - govorio je Guardiola prije utakmice na Etihadu, a prije i nakon utakmice u Maksimiru dodatno je govorio i o Olmu i suigračima.

- Dani Olmo igrač je koji ima kvalitetu da zaigra u velikom klubu.

Onda su ga pitali je li istina da je Manchester City zainteresiran za njega.

- Mi svaki mjesec dovodimo 100 igrača, a Dani je sigurno jedan od njih.

Nakon susreta u kojem su Modri vodili pa na kraju izgubili, Veliki Pep je dodao:

- Olmo je jako dobar igrač, Oršić je brz s loptom, Petković je kompletan igrač, ne igra samo glavom. Igrači s tih prostora uvijek imaju kvalitetu.

Tako su o Dinamovim nogometašima zborili izvan granica Hrvatske oni s kojima su se susretali, što potvrđuje da se radi o igračima koji su skrenuli pažnju na sebe. Vidjet ćemo kako će sve to - i hoće li - utjecati na prijelazni rok i njihove transfere.

Linker
19. svibanj 2024 06:21