Stjepan Tomas

 Seskimphoto/Seskimphoto/Profimedia
NAJVEĆI PLANOVI

Jedini hrvatski trener u Europskoj ligi: ‘Dolaze nam Manchester United i Španjolci, to će biti spektakl!‘

Igor Tudor vodit će Marseille, Igor Jovićević Šahtar, a Ante Čačić Dinamo u Ligi prvaka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. rujan 2022. 14:44

Tri hrvatska trenera u najelitnijim europskom natjecanju veliki su kompliment hrvatskoj struci. bez obzira na to što su Tudor i Jovićević došlo "na gotovo", njihovi prethodnici osigurali su im Ligu prvaka.

I u Europskoj ligi imat ćemo jednog trenera, Stjepana Tomasa na klupi moldavskog Šerifa. Tomas je Europsku ligu izborio na travnjaku, nakon puno drame i problema, što se mogli i očekivati s obzirom na to da je na klupu Šerifa sjeo tjedan dana prije prvi europske utakmice, a u svlačionici ga je dočekala potpuno nova momčad, koja nema veze s onom koja je prošle sezone bila senzacija Lige prvaka.

- Nije nam bilo, lako ali kome je lako u nogometu? 20-tak novih igrača, činjenica da ne možemo igrati na svom stadionu, a Zrinjski pred vratima. Nismo igrali dobro ni u Mostaru (0:0) ni u uzvratu (1:0) u Kišinjevu, ali smo prošli. U sljedećem pretkolu protiv Maribora (0:0, 1:0) već je igrački bilo značajno bolje, stvarali smo šanse, ali opet smo se mučili u realizaciji. Protiv Viktorije Plzen smo igrali sasvim dobro, jer morate znati da su Česi dobra i posložena, jako iskusna momčad. Doma smo imali 1:0, pa iz velike pogreške primili gol i izgubili 2:1. U uzvratu smo kod 1:1 imali dvije sjajne prilike, nismo zabili, oni na kraju jesu i prošli su. Protiv Pjunika u obje smo utakmice bili bitno bolji, ali nemamo strijelca, promašili smo opet dosta šansi. Da bi kroz 11-erce ipak zasluženo prošli i eto nas u Europskoj ligi.

Gazda je zadovoljan?

- Cilj je bio igrati Konferencijsku ligu, tako da smo čak i premašili plan. Nije to momčad od prošle sezone, pretpostavljam i da je rat u Rusiji s kojom graničimo napravio svoje i nije lako dovesti igrače kakve je Šerif imao proteklih godina. Međutim, moramo raditi i dati sve što možemo. Dečki imaju talenta, vole raditi i sigurno ćemo se nastaviti dizati. Doveli smo prije nekoliko dana i centarfora, Felipea Vizeua iz Udinesea. Ima lijevu nogu, dobru visinu, tehniku, vidjet ćemo... Riješimo li problem realizacije, možemo biti baš dobra momčad.

Čeka vas paklena skupina u Europi?

- Iskreno, osjećam se kao da igramo Ligu prvaka. Manchester United pripada krugu pet najskupljih sastava današnjice, Real Sociedad je odlična momčad, Omonia iz Nikozije vrlo iskusna i nezgodna momčad. Mi smo po nekakvim parametrima najslabija momčad skupine, ali naši su planovi svakako izboriti barem treće mjesto i proljeće u Konferencijskoj ligi. Otvaramo sljedeći tjedan kod Omonije, bit će vruće... A onda nam u Kišinjev dolaze United i Sociedad. To će biti dvije spektakularne utakmice.

U prvenstvu Moldavije očekivano ste vodeći?

- Ove sezone igra se play-off u koji ulazi šest prvoplasiranih momčadi nakon dva kruga prvenstva i nitko ne prenosi bodove. Dakle, na proljeće nas čeka 10 utakmica u koje krećemo od nule. Nije baš da je to nogometna praksa, ali očito se pokušava Šerifu malo otežati taj put do naslova.

U klubu sve štima?

- Imamo sjajne uvjete za rad, imamo mir, imamo igrače, ambiciju, gust i vrlo izazovan raspored... Doista nema razloga da se žalim na bilo što - zaključio je Stjepan Tomas.

Dinamu i Čačiću svaka čast, a Awaziem je već pokazao da je igrač

Naravno da Stjepan Tomas pažljivo prati zbivanja u HNL-u.

- Tko bi rekao da će Rijeka i Osijek tako brzo smijeniti trenere? Mene je iznenadilo, ali nemam kompletnu sliku pa to ne mogu ni komentirati. Mogu nešto reći o Dinamo jer gledam ga kad god stignem, to je moj klub. I moram priznati da sam jako sretan zbog svega što su Dinamo i trener Čačić napravili. Liga prvaka fantastična je stvar za klub, a Čačić je još uspio i promovirati mlade igrače kao što su Baturina ili Špikić. Oni su sada već nositelji igre. Nisu mi jasni stoga oni koji prozivaju Čačića. Dinamo ima rezultat, imao je i sjajnih razdoblja igre, a i promovira mlade igrače. Nije lako sve to spojiti. Dinamo u Ligi prvaka čekaju teški protivnici, ali mislim da će Dinamo imati što reći na terenu.

Jeste li uspjeli pogledati svog miljenika Awaziema u Hajduku?

- Stigao sam nešto pogledati i odmah sam vidio da je potvrdio moje riječi. Chidozie Awaziem je jako dobar igrač, Hajduk je s njim puno dobio. Jeste li vidjeli brzinu, duel, odigravanja?

Jesmo, dobar je, nema sumnje. Međutim, dogodile su mu se i neke velike pogreške?

- S njim treba razgovarati, usmjeriti ga, uvijek držati u maksimalnom tonusu, posebno prije same utakmice. Kod nas je u Turskoj u cijeloj sezoni napravio jedan kiks. Dečko je pravi igrač.

Linker
20. travanj 2024 01:58