Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
DINAMOVCI IZ ‘67.

JEDNA OD NAJVEĆIH LEGENDI DINAMA SE NAKON TRAGEDIJE SMRZAVALA NA CESTI, DRUGI VELIKAN U VELIKOJ BRIZI 'Kuća mi se naherila, ali se moja Biba ne da'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. ožujak 2020. 13:30

U ranojutarnjem nedjeljnom potresu teško je oštećena kuća Dinamova braniča trofejne generacije iz 1967. godine Branka Gračanina (76), u centru Zagreba, na Tomislavovu trgu.

Nisam glup

Gračanin je rođen na Trešnjevci, a na Tomislavcu, preko puta Umjetničkog paviljona, živi sa suprugom Biserkom, u kući u kojoj je supruga i rođena...

- Da se mene pita, još jučer bih iselio! Zidovi su popucali, molim Boga da zbrišemo, ali supruga se ne da! Kaže: “Tu sam se rodila, tu ću i ostati!” Kuća se zamalo srušila, naherila se, ali se moja Biba nije zabrinuta. Ta je kuća stara 128 godina, primijetio sam da se nakon potresa nagnula i odmah sam pozvao policiju i vatrogasce. Sad čekamo statičare da procijene stanje i da nam preporuče možemo li uopće ostati u kući, je li to sigurno, ili moramo napustiti kuću. Sve ćemo naputke i preporuke poštivati - kaže Gračanin koji je tijekom potresa bio u kući:

- Odmah su zidovi popucali, čak i štokovi, vrata su se razvalila! Sve je to vidljivo, kuća je platila danak svojoj starosti. Prekrasna je, ali stara, u ono se vrijeme nije gradilo od kamena i betona, onda je građeno pijeskom. I to je problem... Izašli smo van, pas je cijelo vrijeme bio s nama, kasnije smo se vratili u kuću i prespavali smo unutra.

SN

A kako se nosite s pandemijom koronavirusa?

- Odlično! Za razliku od nekih, nisam glup! Discipliniran sam, pridržavam se svih naputaka. Kad sam igrao nogomet, nisam baš bio discipliniran i naplaćao sam se novčanih kazni. Ali, sad je “kazna” drastičnija i kao pijan plota držim se preporuka stručnjaka - kaže Gračanin.

A njegov suigrač iz te generacije, bivši napadač Plavih Marijan Čerček (71), imao je više sreće u potresu. Čerček živi na Srednjacima, u velikoj zgradi s deset katova i osam ulaza...

- Nema gotovo nikakvih oštećenja u stanu, samo mi je otpalo desetak centimetara žbuke u dnevnom boravku i u kupaonici! Živim u visokom prizemlju, zgrada je izgrađena 1967. godine i očito je sve bilo dobro napravljeno, zgrada je od armiranog betona - kaže Čerček i nastavlja:

- Potres me probudio, jako smo ga osjetili. Naravno da smo se preplašili, pa kako ne bismo, u prvi mah kad sam se probudio nisam znao što se događa. Supruga i ja stali smo uz noseći stup i nakon prvog potresa ostali smo u stanu. Supruga je baš skuhala kavu, a ja sam iscijedio sokove, sjeli smo i razgovarali uz kavu i sok. Ali, kad je tresnulo drugi put, odmah smo istrčali van i smrzavali smo se vani nekoliko sati. Popodne smo se vratili u stan i prespavali u njemu - kaže Čerček.

Sin i unuk pri ruci

Nekoć sjajni nogometaš u svezi pandemije koronavirusa također je vrlo discipliniran:

- Uzoran sam građanin! Pridržavam se svih naputaka i kad su rekli da su ljudi iznad 65 godina u rizičnoj skupini, apsolutno sam discipliniran i strogo se pridržavam preporuka. Primjerice, u posljednjih desetak dana uopće nisam napuštao stan, prvi put sam izašao nakon ovog potresa. Sin i unuk su nas dovoljno opskrbili, pa supruga i ja nismo imali potrebe izlaziti i pridržavamo se naputaka - rekao je Čerček.

Linker
04. svibanj 2024 23:31