VELIKI PROJEKT HTV-A

'JUNACI NAŠEG DOBA' PROBUDIT ĆE I NAJDUBLJE EMOCIJE! NIKAD ISPRIČANA PRIČA O VELIKOM SREBRU 'Svjedočanstva koja do sada nismo čuli ni vidjeli'

Od ponedjeljka na Prvom programu HTV-a premijerno kreće prikazivanje dokumentarne serije "Junaci našeg doba", prisjećanje na nogometno SP u Rusiji 2018. godine
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. travanj 2020. 15:18

Reprizne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije s odličjima ovjenčanih SP u Francuskoj (1998. godina) i u Rusiji (2018.), imale su, prema podacima s HTV-a, fantastičnu gledanost. Prosječno je te dvoboje gledalo oko 300.000 ljudi pred malom ekranima, nešto manje nego što inače uživo gleda utakmice po skupinama Lige prvaka, koje HTV prenosi srijedom na svom Drugom programu.

A od ponedjeljka, 6. travnja, na Prvom programu HTV-a kreće dokumentarna serija „Junaci našega doba”. Budući da su gledatelji fantastično odgovorili na snimke utakmica iz Rusije i Francuske, zacijelo će i ova, premijerna serija, imati visoku gledanost. O ovom smo projektu razgovarali s glavnim urednikom Hrvatske nogometne televizije (HNTV), Ivanom Blažičkom, izvršnim producentom i scenaristom serije:

- U seriji je riječ o prisjećanju na sve ono što je prethodilo i sve ono što se događalo na SP u Rusiji prije dvije godine. Ideja za snimanje ovog „dokumentarca” došla je iz jednog naslova u francuskom „L'Equipeu”. Novinar je, naime, tekst uoči finalne utakmice naslovio „Djeca imigranata protiv djece rata”! Pa iako su biografije naših reprezentativaca poznate, vjerujemo da smo u seriji dobili svjedočanstva koja do sada nismo čuli ni vidjeli. Prijavili smo se kao produkcijska kuća na natječaj HRT-a prošle godine i moram zahvaliti ekipi HRT-a koja je gotovo plebiscitarno podržala projekt – kaže Blažičko i posebno naglašava sjajnu suradnju s urednikom projekta u ime HRT-a, Stjepanom Balogom.

Uz sjećanja na put Hrvatske na SP, uz materijale snimane u Rusiji, ekipa serije obišla je naše reprezentativce širom Europe. Ćorluka je sniman u Moskvi, Badelj u Firenzi, Vida u Istanbulu, Perišić u Munchenu...

- Prvotna je želja bila, dakako, ovom serijom najaviti nastup Hrvatske na ovogodišnjem Euru, pa je tako bilo planirano i emitiranje. Ali, izvanredne su okolnosti odgodile Euro, međutim nećemo imati problema s prikazivanjem serije. Jer, ta je serija praktički svevremenska i s jednakim ćemo se žarom prisjetiti svega i ako je HRT reprizira sljedeće godine uoči Eura koji će se, nadamo se i vjerujemo u to, ipak odigrati s jednogodišnjom odgodom – govori Blažičko.

Koliko epizoda ima serija?

- Serija ima pet epizoda, a svaka epizoda traje po 52. minute. I u svakoj se prisjećamo utakmica, te pričamo priče naših igrača. Naravno da nismo u tih pet epizoda mogli uvrstiti sve, ali svi su dobili priliku pričati o događanjima u Rusiji. Kombinirali smo isječke utakmica, priče igrača i kadrove koje smo snimali za vrijeme utakmica širom Hrvatske.

Jeste li imali problema u realizaciji?

- Najveći nam je problem zapravo bio doći do nekih materijala, koje su vlasništvo FIFA-e. I taj odnos FIFA-e prema arhivskim materijalima bio je golema prepreka za našu malu produkcijsku tv-kuću. Stara je izreka, naime, da se „novci slažu na veliki kup”! Zna se da je FIFA jedan od najbogatijih sportskih Saveza na svijetu i čelnici FIFA-e slijepo se drže spomenute izreke. Neću reći koliko stoji minuta arhivskog materijala, i to po cijeni za koju smo se izborili nakon dugog pregovaranja i nagovaranja da je spuste, ali i dalje su to nevjerojatni iznosi – rekao nam je Blažičko i na kraju istaknuo:

- Kako će epizode promicati, siguran sam da da će i kod gledatelja buditi sve više emocija. Ne plačem često, ali kad sam pogledao završnicu četvrte i „kostur” pete epizode, uglavnom sam plakao! Jednostavno, emocija koja se prelijeva s ekrana je prejaka i čudesna...

Sportski će zaljubljenici, eto, od ovoga ponedjeljka zacijelo biti prikovani uz male ekrane, uz Prvi program HTV-a i „Junake našeg doba”.

Linker
22. rujan 2023 09:42