LIVERPOOL, ENGLAND - AUGUST 29: Slaven Bilic, manager of West Ham United gestures during the Barclays Premier League match between Liverpool and West Ham United at Anfield on August 29, 2015 in Liverpool, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
 Clive Mason / Getty Images / 2015 Getty Images
NIJE BEG CICIJA

KAD BILIĆ KRENE U ŠOPING West Ham potrošio najveći iznos u zadnjih 9 godina

Najviše je potrošio na ofenzivnog veznjaka Payeta, nemalih 15 milijuna eura koje je bivši igrač Marseillea počeo otplaćivati vrlo dobrim igrama u Premiershipu
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 02. rujan 2015. 16:28

Još uvijek friški trener West Hama, bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, u novu je sezonu krenuo toplo-hladnim učinkom. Pod njegovim su vodstvom 'čekićari' izborili velike pobjede protiv premierligaških giganta, Arsenala i Liverpoola. I to u gostima.

Štoviše, pobjeda na Anfieldu prekinula je 52 godine agonije u kojima West Ham nije izborio prvenstvenu pobjedu kod Redsa. No, osim velikih pobjeda, Bilićeva momčad ubilježila je i poraze od načelno slabijih momčadi lige, Leicestera i Bournemoutha. Lošim rezultatima svakako možemo pridodati i 'namjerno' ispadanje iz Europa lige, koju Englezi već godinama ne shvaćaju kao ozbiljnio natjecanje te u pravilu 'tankaju' rezultate s drugim momčadima.

No, kakvi mu god rezultati na kraju sezone bili, Bilić se ne može požaliti na izostanak podrške uprave kluba. Pogotovo one financijske. Naime, West Ham je ljetos potrošio 46,9 milijuna eura, što je iznos koji 'čekićari' nisu potrošili još od 2006./07. sezone, kada je klub iskeširao 69,85 milijuna eura, ponajviše na krilima velikih transfera Carlosa Teveza i Javiera Mascherana koje su zajedno platili 29,2 milijuna eura. Potrošilo se te sezone novaca i na Upsona, Davenporta i Mortea te gotovo doguralo do okruglih 70 milja.

Što se tiče Bilićevog šopinga, on je ipak bio umjereniji i ciljano usmjeren na deficitarne pozicije u momčadi. 'Nane' je najviše potrošio na ofenzivnog veznjaka Payeta, nemalih 15 milijuna eura koje je bivši igrač Marseillea počeo otplaćivati vrlo dobrim igrama u Premiershipu. 11 milijuna eura poslao je West Ham u Juventus za braniča Ogbonnu, dok je za lijevo krilo iz Nottingham Forresta, Michaila Antonia, potrošeno 9,5 milijuna eura. Veznjak Obinag plaćen je Sampdoriji 6 milijuna eura, dok je za bivšeg hrvatskog reprezentativca, napadača Nikicu Jelavića potrošeno 4 milijuna eura.

Kad se kupljenim igračima dodaju i oni s posudbe, a to su Alex Song (Barcelona), Victor Moses (Chelsea) i Manuel Lanzini (Al-Jazira) možemo zaključiti da je Bilić kupovao i posuđivao baš ono što mu je trebalo. Rupe u momčadi je pokrpao, ne nužno svojim skrivenim željama, ali dovoljno da s West Hamom odigra dobru, kvalitetnu sezonu.

Linker
16. rujan 2024 23:57