Reuters/Carl Recine
U SVOM FILMU

KAD MU IDE ONDA JE 'SPECIAL ONE', A KAD STANE ONDA SU DRUGI KRIVI Mou potrošio 350 mil. eura, ali nije dovoljno: 'Cijena za velikane je drugačija'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. prosinac 2017. 17:55

S Joseom Mourinhom definitivno nikad nije dosadno. Kad ga idu rezultati i kad osvaja trofeje, onda je ‘The Special One’, a kad mu baš i ne ide, kao što je to slučaj nakon posljednja dva prvenstvena remija s Leicesterom i Burnleyem, onda su za to naravno krivi drugi, a ne on sam. Na gostovanju kod Lisica ispustio je pobjedu u posljednjoj minuti i udario po dijelu igrača (nije ih imenovao), a nakon što se u nadoknadi spasio od poraza protiv Burnleya na Old Traffordu, požalio se na - premalo novca potrošenog za transfere!?

- Ovo je druga godina u kojoj pokušavamo obnoviti jednu od najboljih nogometnih momčadi u Europi. Manchester City kupuje bekove po cijeni napadača - rekao je Portugalac.

Soccer Football - Carabao Cup Quarter Final - Bristol City vs Manchester United - Ashton Gate Stadium, Bristol, Britain - December 20, 2017   Manchester United manager Jose Mourinho   REUTERS/David Klein    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/David Klein

Kažnjeni na tržištu

Ni on nije potrošio baš malo?

- Iznos od 350 milijuna eura za transfere nije dovoljan. Cijena za velike klubove je drugačija nego za ostale. Klubovi s velikom poviješću su kažnjeni na tržištu zbog svojih uspjeha - smatra Mourinho.

Dakako, njegova momčad zaostaje puno za vodećim Manchester Cityjem, i vjerojatno je osjetio potrebnim za to potražiti opravdanje. Međutim, takve njegove izjave nisu baš naišle na odobravanje među navijačima, mnogi od njih smatraju da je ovaj put pretjerao i da je izgubio kontakt s realnošću. Stoga ovakve njegove komentare mnogi doživljavaju samo kao lošu ispriku, što su odmah i pokazali brojnim oštrim komentarima na društvenim mrežama.

Soccer Football - Premier League - Newcastle United vs Manchester City - St James' Park, Newcastle, Britain - December 27, 2017   Manchester City's Raheem Sterling celebrates scoring their first goal    REUTERS/Scott Heppell    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Scott Heppell

Sve pitanje novca

Istina je da je United u prošla dva prijelazna roka potrošio 112 milijuna eura manje nego City, no doveo je, između ostalih, i dvojicu najskupljih igrača u povijesti Premier lige, Paula Pogbu za 105 milijuna eura te Romelua Lukakua za 84,7 milijuna. Fine iznose potrošio je i na veznjake Nemanju Matića i Henriha Mhitarjana, kao i na stopere Victora Lindelöfa i Erica Baillyja, dok je Zlatan Ibrahimović stigao bez odštete.

Kad su ga nakon razočaravajućeg remija s Burnleyem novinari pitali je li osam bodova iz prošlih pet kola dovoljno dobar učinak za klub kao što je United, Mourinho je zauzeo obrambeni stav:

- Kad kažete klub poput Uniteda, da li mislite da Milan nije velik kao mi? Mislite li da Real Madrid nije velik poput nas? Znam što je veliki klub. Jedna stvar je veliki klub, a druga velika nogometna momčad. To su dvije različite stvari.

Činjenica je da Mourinho nije doveden na Old Trafford da bi osvojio drugo mjesto, od njega se očekivala borba za naslov u drugoj sezoni, koja mu je obično bila najuspješnija u drugim klubovima koje je vodio. Međutim, zaostatak za gradskim rivalom već sad je prevelik, a svima je jasno i da City igra bolje od Uniteda. No, portugalski stručnjak nije se previše zamarao objašnjavanjem problematike, za njega je sve samo pitanje novca. Usput je stigao okrznuti i omiljenog mu kolegu i suparnika Arsenea Wengera.

Britain Soccer Football - Arsenal v Manchester United - Premier League - Emirates Stadium - 7/5/17 Arsenal manager Arsene Wenger reacts Action Images via Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / John Sibley Livepic

- Kad pričamo o imperativu osvajanja Premier lige, Tottenham nema tu odgovornost jer nije klub s istom poviješću kao i mi. Arsenal nema imperativ, Chelsea također. Kad govorimo o velikim nogometnim klubovima, govorimo o povijesti tih klubova - rekao je Unitedov menadžer.

Arsenal je, dakako, potrošio puno manje od Uniteda posljednjih godina.

- Bio sam u toj poziciji 21 godinu, stoga se ne mogu sad početi žaliti. Uvijek su postojale tri ili četiri momčadi bogatije od nas, i naučio sam se nositi s tim. Snalazimo se kako možemo u našoj situaciji, jer Manchester City, Chelsea i Manchester United su bogatiji od nas. Mi moramo pronaći načine da bismo bili uspješni - prokomentirao je Wenger.

Sretan s igračima

Jasno, nije Mourinho slučajno progovorio o financijama, svjestan je da će mu za ravnopravniju utrku s Guardiolinim zahuktalim strojem definitivno trebati dodatna pojačanja, pa se njegove verbalne akrobacije mogu promatrati i kao neka vrsta pritiska na klupsko vodstvo. U međuvremenu je, unatoč razočaravajućim rezultatima, pohvalio svoje igrače za prikazano protiv Leicestera i Burnleya.

- Momci rade ono što mogu, i to rade dobro. U posljednje dvije utakmice imali smo 15 prilika za pogotke, a primili smo tri glupa gola i jedan iz sjajnog slobodnog udarca. Igrači se jako trude, sa svim problemima i ozljedama koje imamo. Nisam sretan s rezultatima, ali jesam sa svojim igračima - poručio je Unitedov boss.

Bez obzira na to što je Mourinho sretan s igračima, ili barem tako govori za javnost, navijači su u velikoj mjeri duboko razočarani. Ne samo s rezultatima, nego još više s igrom koja nije na tragu onog napadačkog nogometa iz ere velikog Sir Alexa Fergusona. Bivši Unitedov napadač Dwight Yorke otkrio je da mu je Sir Alex nedavno rekao da ne misli da će se Mourinho promijeniti, jer je dosad bio uspješan s takvim stilom igre.

Možda i najbolji komentar na ovu temu dao je francuski novinar Matt Spiro, koji je na Twitteru objavio:

- Ljudi koji govore ‘City je trošio bolje’ ili debatiraju da 350 milijuna nije dovoljno za United su promašili temu. Naravno da trebaš igrače, ali momčadi se grade na treningu. Guardiola bolje razmišlja, bolje radi i bolje vodi momčad u odnosu na ostale, i to je puno značajnije od toga što je i najviše potrošio.

Linker
02. svibanj 2024 21:36