Damir Krajac / CROPIX
GUŽVA NA VRHU

KADA PROĐE KORONA, KREĆE BITKA ZA MJESTO KOJE ŽIVOT ZNAČI Pogledajte koliki novac donosi drugo mjesto, kao i najbolji te najgori ždrijeb u Ligi prvaka

GUŽVA NA VRHU Deset rundi prije kraja prvenstva četiri kluba u borbi za titulu doprvaka nalaze se unutar pet bodova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. ožujak 2020. 11:31

Rijeka 47, Lokomotiva 46, Hajduk 45, Osijek 42 boda. Tako u ovom trenutku izgleda ljestvica HNL-a od drugog do petog mjesta, Dinamo je, naravno, odmaknuo i ova ga se priča neposredno ne tiče. Dakle, ta četiri kluba u borbi su za drugo mjesto, za poziciju koja nosi veliki ulog, nastup u drugom pretkolu Lige prvaka. Nešto što dugo nismo imali, i što ćemo imati samo ove godine. Već iduće godine, povratak na staro, samo će prvak u kvalifikacije Lige prvaka, ostali u Europsku ligu.

Gledajući samo proljetni učinak ta četiri kluba, Lokomotiva je apsolutni ‘prvak’. Dečki s Kajzerice u sedam su kola osvojili 18 bodova, Rijeka je uzela 13, Hajduk 10, a Osijek tek devet bodova. Gledajući raspored do kraja, treću četvrtinu prvenstva međusobnim će dvobojem završiti Lokomotiva i Osijek, dok Rijeka gostuje kod Istre, a Hajduk dočekuje Inter. Naravno, teško je u ovom trenutku išta predvidjeti, hoće li se odluka o drugom mjestu donijeti na kraju u međusobnim ili takozvanim ‘malim’ utakmicama. Ili će, pak, presuditi hoće li netko od takmaca uspjeti uzeti poneki bod Dinamu. Rijeka, Lokomotiva i Osijek i dalje su ‘živi’ i u Kupu, igraju u polufinalu i nadaju se i trofeju, međutim, koliko god je lijepo bilo osvojiti Rabuzinovo Sunce, u kontekstu europskih natjecanja i zarade, ulazak u ‘non-champions’ ždrijeb Lige prvaka, nudi veći izazov.

Prolazni suparnici

Dakle, drugoplasiran momčad iz Hrvatske u Ligi prvaka uključit će se u drugom pretkolu, zajedno s drugoplasiranim momčadima iz Turske, Nizozemske, Austrije, Češke i Grčke. Kako sad stoje stvari u tim ligama drugoplasirani mogu biti Istanbul Basaksehir, Trabzonspor, Galatasaray, Sivasspor (Turska), AZ ili Ajax (Nizozemska), LASK ili Salzburg (Austrija) te PAOK (Grčka). Budu li, recimo, u Turskoj na drugom mjestu Trabzonspor ili Sivasspor, oni bi, po svemu sudeći, bili nenositelji kao i bilo koji od hrvatskih klubova (najveći koeficijent ima Rijeka, 7.500). Budu li, primjerice, i LASK i AZ prvaci svojih država, tada bi nositelji u ždrijebu bili Ajax i Red Bull Salzburg, uz njih, kako sad stvari stoje, i Viktoria Plzen. Budu li, pak, prvaci i Ajax i Salzburg tada bi ždrijeb mogao hrvatskom doprvaku donijeti i PAOK; možda i LASK ili Galatasaray...

Dakle, ima tu suparnika s kojima bi naša drugoplasirana momčad, ovisno tko to bude, mogla igrati, čak i proći u treće pretkolo, primjerice, možda i Viktoria Plzen zvuči kao najbolji ždrijeb. Ne samo zato što je Dinamo uvjerljivo izbacio Čehe prošlog proljeća u šesnaestini finala Europske lige već Viktoria ne djeluje tako lepršavo kao prošlih sezona, jesenas nije dohvatila ni skupinu Europske lige, ispala je od Antwerpena. Ako znamo da sam plasman u treće pretkolo ovog dijela ždrijeba Lige prvaka već jamči ulazak u skupinu Europske lige, onda je jasno kolike mogućnosti pruža drugo mjesto u HNL-u. Postoji još jedna mogućnost. Ako pobjednik Europske ove sezone bude klub koji je već preko domaćeg prvenstva osigurao nastup u Ligi prvaka dogodine, tada se ‘kostur’ pomiče i drugoplasirane momčadi iz Turske i Nizozemske idu odmah u treće pretkolo. Tada bi hrvatskom doprvaku suparnik bio austrijski, češki ili grčki doprvak, ovisno tko bi od njih bio nositelj.

Vrijedi se potruditi

Također, drugo mjesto u HNL-u donosi najmanje 660 tisuća eura. Poraz u drugom pretkolu Lige prvaka nosi 380 tisuća eura i odlazak u treće pretkolo Europske lige. Izgubi li doprvak i tamo, dobio bi još 280 tisuća eura. Teoretski, uz četiri poraza, čak i da ne zabije nijedan gol, na račun će legnuti 660 tisuća eura. Prolazak jednog suparnika u Ligi prvaka značio bi siguran plasman u Europsku ligu, dakle, 2.92 milijuna zajamčenih eura! Eto, vrijedi se potruditi, ne sumnjamo stoga da će završnica HNL-a i borbe za drugo mjesto biti uzbudljiva.

Hajduk četvrti nakon 288 dana

Pobjedom Lokomotive u Velikoj Gorici pao je Hajduk na četvrto mjesto. Prvi put ove sezone, jer Hajduk je na četvrto mjestu posljednji put viđen na kraju prošlog prvenstva. Zaključili su Bijeli prošlu sezonu na četrvtoj poziciji, ali od 26. svibnja 2019. više nisu bili četvrti. Nakon 288 dana opet je Hajduk na četvrtoj poziciji u trenutku kada do kraja prvenstva na rasporedu ostaje još 10 utakmica.

ZADNJIH DESET KOLA PRVENSTVA

27. kolo

Hajduk - Inter

Istra 1961 - Rijeka

Varaždin - Dinamo

Lokomotiva - Osijek

Slaven Belupo - Gorica

28. kolo

Inter - Gorica

Slaven Belupo - Osijek

Lokomotiva - Dinamo

Varaždin - Rijeka

Istra 1961 - Hajduk

29. kolo

Istra 1961 - Inter

Hajduk - Varaždin

Rijeka - Lokomotiva

Dinamo - Slaven Belupo

Osijek - Gorica

30. kolo

Inter - Osijek

Gorica - Dinamo

Slaven Belupo - Rijeka

Lokomotiva - Hajduk

Varaždin - Istra 1961

31. kolo

Varaždin - Inter

Istra 1961 - Lokomotiva

Hajduk - Slaven Belupo

Rijeka - Gorica

Dinamo - Osijek

32. kolo

Inter - Dinamo

Osijek - Rijeka

Gorica - Hajduk

Slaven Belupo - Istra 1961

Lokomotiva - Varaždin

33. kolo

Lokomotiva - Inter

Varaždin - Slaven Belupo

Istra 1961 - Gorica

Hajduk - Osijek

Rijeka - Dinamo

34. kolo

Inter - Rijeka

Dinamo - Hajduk

Osijek - Istra 1961

Gorica - Varaždin

Slaven Belupo - Lokomotiva

35. kolo

Slaven Belupo - Inter

Lokomotiva - Gorica

Varaždin - Osijek

Istra 1961 - Dinamo

Hajduk - Rijeka

36. kolo

Inter - Hajduk

Rijeka - Istra 1961

Dinamo - Varaždin

Osijek - Lokomotiva

Gorica - Slaven Belupo

Linker
02. svibanj 2024 08:38