Getty Images
STIŽE BOGATI PRINC

KAKO BI MOGLA IZGLEDATI NOVA ENGLESKA MEGA MOMČAD NAKON ŠTO STIGNU MILIJUNI S DRUGE STRANE SVIJETA Na listi želja je i zvijezda Real Madrida

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. travanj 2020. 15:18

Ako saudijski princ doista preuzme Newcastle United za 300 milijuna funti, klub sa sjevera Engleske mogao bi značajno promijeniti izgled svog igračkog rostera. U ovom trenutku najvrjedniji igrači Svraka su ofenzivci Joelinton i Saint-Maximin, koje Transfermarkt procjenjuje na 20 milijuna eura.

To bi se u velikoj mjeri promijenilo ostvare li se najave koje se ovih dana mogu pročitati u britanskim i ostalim medijima. Novi većinski vlasnici ne bi trebali imati problema sa svježim kapitalom namijenjenim za dovođenje pojačanja. Ambicije su visoke, Newcastle se želi priključiti premierligaškoj eliti, a za to mu je potreban i kvalitetniji igrački kadar. Iako je dio navijača mišljenja da bi momčad trebalo graditi postupno, prevladavaju priče o dovođenju poznatih i skupih pojačanja. Jedna od meta navodno je i velški krilni napadač Gareth Bale, ‘vječiti nezadovoljnik’ iz madridskog Reala.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 18: Gareth Bale of Real Madrid CF arrives at Hotel Sofia with the team bus ahead of the Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF near Camp Nou on December 18, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images / Alex Caparros Getty Images
Gareth Bale

Međutim, velike igrače teško je privući bez prave podloge. Odnosno, bez kvalitetnog trenera. Stoga se u toj priči pojavilo i ime Mauricija Pochettina, bivšeg menadžera Tottenhama koji nije osvojio niti jedan trofej, ali se njegov mandat u Spursima bez obzira na to smatra vrlo uspješnim. On je danas jedan od top-trenera u svjetskim okvirima i njegovo bi dovođenje vjerojatno privukle i vrhunske igrače. Aktualni je menadžer 59-godišnji Steve Bruce.

Pravi potez

- Ako su glasine istinite, i ako Newcastle želi angažirati Pochettina, to bi bio sjajan potez za momčad. Dogodi li se takav rasplet, bio bi to prvi znak novih vlasnika prema igračima koje ciljaju da doista misle ozbiljno. Postavite li Pochettina i potom krenete razgovarati s igračima, obratit će više pozornosti i doživjeti ponudu ozbiljno. Pritom mislim i na velike igrače - rekao je Dmitar Berbatov, bugarski napadač koji je nastupao za Tottenham, Manchester United i Fulham.

Pochettina se dosad povezivalo s velikim klubovima poput Reala i Manchester Uniteda, i veliko je pitanje bi li on bio zainteresiran za ovakav izazov. Berbatov smatra da je ključ u osiguravanju dovoljne količine novca za kupovinu igrača.

- Znam da se Gareth Bale spominje među onima koje se povezuje s klubom, isto sam tako siguran da će Newcastle htjeti pojačati momčadi s nekim vrhunskim igračima. Oni će Pochettinu trebati zajamčiti da imaju dovoljno sredstava za dovođenje vrhunskih pojačanja - smatra Berbatov.

Bale je bio na pragu odlaska u kineski Jiangsu Suning, no na kraju je ipak ostao u Madridu. U nacrtima Realova trenera Zidanea Velšanin nije u prvom planu, no ima dobar ugovor i ne uzbuđuje se previše. Možda bi ga ideja o povratku na Otok mogla zaintrigirati, pogotovo ako bude potkrijepljena i zadovoljavajućim financijama. Međutim, Balea se spominje i u kontekstu povratka u Tottenham, koji ga je 2013. prodao u Real Madrid za 101 milijun eura.

Prvi korak

Prilikom dovođenja novih igrača Newcastle će morati voditi računa i o odredbama Financijskog fair-playa. Prema tome, neće moći odmah kupiti 11 novih igrača i složiti mega-momčad. Osim Balea, još se nekoliko kvalitetnih i vrlo iskusnih igrača spominje u kontekstu Newcastleovih pojačanja.

U prvom planu su čileanski veznjak Arturo Vidal (32) i urugvajski napadač Edinson Cavani (33) iz Paris Saint-Germaina. Niti jedan od njih dosad nije nastupao u Premier ligi, a pretpostavlja se da bi bili dostupni za ‘razumnu’ cijenu...

Naravno, tek treba vidjeti kojim će putem krenuti Svrake i imaju li priče o Mauriciju Pochettinu (ponegdje i Massimilianu Allegriju), Baleu i ostalima realnu podlogu. Prvi je korak da Premier liga uopće dozvoli Saudijcima preuzimanje kluba, jer protiv takvog poteza postoji dosta prigovora...

Linker
20. travanj 2024 05:43