REUTERS
JAVIO SE I MENADŽER

KAKO JE NEMOGUĆE POSTALO MOGUĆE! NOGOMETNI DIV PONIO SE AMATERSKI PREMA HRVATU Brozović ispao žrtva velikog kaosa, već se čuo i s 'novim' suigračem...

BROZOVIĆ OSTAJE U INTERU, SEVILLA I ANDALUZIJA KAO SAN Veznjak Vatrenih barem do kraja sezone ostat će član Nerazzurra
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. veljača 2018. 00:54

Jednom kad netko pokuša u što kraćim crtama opisati termin “prijelazni rok”, samo treba pokazati na transfer Marcela Brozovića u Sevillu. Odnosno, neostvareni transfer. Što se sve može odigrati u samo jednom danu, kakvi su se sve preokreti mogu dogoditi, kako nemoguće postaje moguće, a izvjesno postaje propalo. I kad jednom naši navijači, Dinama, Hajduka, Rijeke... pomisle da je njihov omiljeni klub neozbiljan i ponaša se šarlatanski na tržištu, neka se samo sjete da postoji klub, kudikamo slavniji, trofejniji, poznatiji i bogatiji, koji se u “deadlineu” mercata ponio nevjerojatno amaterski. No, krenimo redom.

Marcelo Brozović postao je vruća priča prijelaznog roka između ostalog i zato što je trener Luciano Spalletti dao zeleno svjetlo. Brozovića već dulje ne vidi kao prvotimca, navodno su imali i nekih nesuglasica. A znate i da Inter ima problema s financijskim fair playem, za Brozovića uvijek ima ponuda i upita, cijela je priča izgledala jednostavno. Brozović, inače, uživa u Milanu, ali činjenica da kod Spallettija ne igra dovoljno, a u kontekstu igranja na SP-u, nagnala ga je da razmisli o odlasku.

Utorak je bio vruć. Galatasaray i Everton poslali su konkretne ponude, međutim, Interu nedovoljno visoke za “da”. A onda se javila Sevilla. Andaluzijski klub već dulje želi Brozovića, htio ga je i dok je bio u Dinamu, ali nitko nije očekivao da može toliko ponuditi. Odgovor je pao vrlo brzo. Dakle, Sevilla bi platila milijun eura Interu za posudbu do ljeta, a onda bi ga otkupila za čak 28 milijuna eura. Inter je pristao, Brozović vrlo brzo dogovorio detalje sa Sevillom, u kojoj bi zarađivao i više nego u Interu.

Čuo se i s Everom Banegom, “novim” suigračem, s kojim bi u Sevilli trebao činiti standardan tandem na sredini terena, a s kojim je godinu dana igrao u Interu. Lijep grad, sjajna liga, utakmice protiv Reala i Barcelone, polufinale Kupa, osmina finala Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, vrhunska perspektiva, puna minutaža koja jamči formu za Rusiju. Zrakoplov za Sevillu trebao je u utorak ujutro poletjeti iz Milana, liječnički je bio zakazan u popodnevnim satima. Čekala se samo razmjena papira između Intera i Seville...

I onda - preokret. Bližila se ponoć s utorka na srijedu, rampu je spustio - Spalletti. Isti onaj koji je, praktički natjerao Brozovića na odlazak, sad je, kad je sve bilo dogovoreno i izgledalo idealno, rekao “ne”! U stilu, kako klub može prodati igrača iz prvih 11, ako mu nije doveo zamjenu!

Sad je Brozović iz prvih 11? Inter je, naime, već dulje lovio Javiera Pastorea, no on je u ponedjeljak definitivno odbio doći u Milano iz Pariza. Druga opcija bio je Nico Gaitan iz Atletica, međutim, Inter je želio posudbu, Madriđani nisu htjeli ni čuti. No, cijeli je taj preokret još jednom pokazao da u Interu vlada veliki kaos. Naime, Spalletti je trener koji nije pobijedio u zadnjih devet utakmica, da je netko drugi na njegovu mjestu već bi mu se opasno ljuljala klupa.

Ali, eto, on je u situaciji da može stopirati transfer - do kojega ne bi došlo da on nije pokrenuo priču - koji je već dogovoren na svim instancama. Znamo da su Inter kupili kineski investitori, tamo je još duopol vlasti, kinesko-talijanski, nije se lako dogovoriti. Spalletti je izbor Waltera Sabatinija, kojega su doveli Kinezi iz Rome i koji je upravo spona tog sportskog dijela između, ajmo tako reći, talijanske i kineske filozofije. U prijevodu, da sad netko odbije Spallettija, ignorira njegove želje ili mu zaprijeti otkazom, bio bi to minus svima, poraz “zajedničke strategije”. I svi su “podrapali” ugovore o transferu i ostavili da jutro bude pametnije od noći. Međutim, niti se predomislio Pastore, niti je stigao Gaitan. Da ironija bude veća, Atletico za svog Argentinca čeka ponudu Zenita, bivšeg Spallettijeva kluba (prijelazni rok u Rusiji još traje), na čijoj je klupi bivši Interov trener Mancini. I tako je, eto, propao veliki transfer, najveći ove zime kad su hrvatski nogometaši u pitanju.

- Tako je ispalo, Spalletti je na kraju zaustavio Marcelov odlazak u Sevillu. Bio je to veliki preokret, ali možda na kraju sve ispadne dobro. Brozović je sretan u Milanu, samo bi volio više igrati - rekao nam je Miroslav Bičanić, Brozovićev menadžer.

Sad, kad je sve gotovo, najvažnije je pitanje je kako će se sve odraziti na Brozovićev status u Interu? Hoće li za Spallettija ostati “igrač iz prvih 11” ili će opet biti “prvi u redu za transfer”. Interov trener sad bi mogao pokazati da je doista želio zadržati hrvatskog reprezentativca, da je to bila iskrena gesta. U svakom slučaju, Brozović, koji je u svakom prelaznom roku vrlo blizu napuštanja San Sira, opet je ostao u crno-plavom dresu. I sad kreće u borbu za minutažu i formu za Svjetsko prvenstvo. Valjda, uz Spallettijevu podršku.

Linker
20. travanj 2024 01:03