Silvano Jezina / NOVI LIST
POVIJESNI USPJEH

Kako je Rijeka srušila 'Švabe': Benko je vukao momčad, a Matjaž Kek prave poteze

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. kolovoz 2013. 13:05

Taktika je u nogometu sveto pismo. Samo oni koji istu ne razumiju ili je ne znaju prenijeti relativizirat će važnost organizacije igre. Naravno da je psihologija važna, posve je logično da je nužno odraditi trkačku dionicu, podrazumijeva se borbenost i zajedništvo, ali to su okolni faktori taktičke postavke.

U Stuttgartu su praktično svi dali svoj 'plus prilog’, iako jedno veliko BRAVO zaslužuje Leon Benko. U taktičkom smislu na terenu čini nam se da je bio kamen-temeljac riječke povijesne pobjede, ukazujući kako istureni napadač u 4-2-3-1 vuče momčad.

Kako su svi dali svoj prilog i 'nešto više’, onda je VIP osoba uspjeha koji će biti zlatnim slovima upisan u povijest Rijeke, onaj koji je to iz njih izvukao. Matjaž Kek, od postavke igre, preko vođenja momčadi do izmjena demonstrirao je u praksi, što je najteže, teorije o taktici iz udžbenika. Za sve one koji poštuju važnost taktičkog znanja i pripreme, Kek je učinio najveću moguću stvar!

TRI RAZLOGA ZAŠTO JE RIJEKA PROŠLA

TRENEROVA IDEJA

Kad trener ima jasne vizije igre, taktički pristup koji najviše paše kadru kojeg ima, onda preostaje samo da bude uvjerljiv u prenašanju tih ideja svojoj momčadi. Kek je iskusio i SP, raditi na manjim i najvišim razinama, i znao je steći kod igrača bezuvjetnu vjeru u ono što propagira.

KOMPAKTNOST MOMČADI

U niti jednom trenutku stuttgartske utakmice, bez obzira na trenutačni rezultat, pritisak domaćina, umor, izmjene, Rijeka nije izgubila raspored i mirnoću. Kompaktnost momčadi bila je impresivna, temelj na kojem je izdržao blok Rijeke na ovom teškom gostovanju.

NOGOMETNI POTEZ(I)

U najavi smo prizivali igranje nogometa. Rijeka je baš to i učinila. Domaći su fizički jači i motoričniji, ali Riječki igrači su bolje kombinatorike. Simbolika je gol za prolaz. Fantastičan asist Močinića točno kada je Mujanović zasprintao u prednost pred braničima i tren prije da uđe u zaleđe.

Linker
24. rujan 2024 15:27